Fundația Motivation acordă Sălii Polivalente şi Curţii Domneşti Marca Accesibilității

0

Fundația Motivation România va acorda Sălii Polivalente şi Curţii Domneşti din Piatra Neamţ Marca Accesibilității, joi, 23 mai, începând cu ora 12.00, în cadrul unui eveniment care subliniază importanța accesibilizării spațiului public ca o condiție pentru participarea la viața comunității a persoanelor cu dizabilități. Marca Accesibilităţii este o iniţiativă unică în România, ce constă în certificarea instituțiilor publice și private care și-au accesibilizat corect clădirile pentru persoanele în scaun rulant.

Păstrată din vremea lui Ştefan cel Mare şi cunoscută drept centrul istoric al oraşului, Curtea Domnească a trecut printr-un amplu program de reabilitare şi renovare, în curs de finalizare, prin care s-au creat şi facilităţile necesare accesului utilizatorilor de scaun rulant. Proiectul este implementat de Primăria Municipiului Piatra Neamţ, instituţia care administrază acest spaţiu de mare interes istoric, arhitectural şi turistic.

Aflată în administrarea CMI URBAN – societate a Consiliului Local Piatra Neamţ – Sala Polivalentă, inaugurată în octombrie 2011, este accesibilă persoanelor cu dizabilităţi locomotorii: locuri de parcare special amenajate, rampă la intrare, grup sanitar adaptat. Accesibilitatea la Sala Polivalentă a fost testată la începutul lunii aprilie 2013, când a găzduit primul Turneu de baschet în scaun rulant desfăşurat la Piatra Neamţ, eveniment organizat de Fundaţia Motivation România în parteneriat cu DJST Neamţ.

Desfăşurarea evenimentului:

  • Ora 12.00 – Turul Sălii Polivalente
  • Ora 12.30 – Turul Curţii Domneşti

Parcurgerea acestor trasee, alături de reprezentanţi ai Primăriei, un arhitect din echipa Fundaţiei Motivation şi utilizatori de scaun rulant, va reliefa elementele de accesibilitate ale celor doua obiective.

  • Ora 12.45 – Conferinţă de presă la Sediul nou al Primăriei Piatra Neamţ.

La eveniment sunt invitaţi reprezentanţi ai autorităţilor locale, domnul Primar Gheorghe Ştefan, reprezentanţi ai DGASPC Neamţ şi ai ONG-urilor locale.

Harta și Marca Accesibilității au fost lansate pe 3 decembrie 2012. De atunci, la adresa www.accesibil.org este disponibilă prima hartă națională a locurilor accesibilizate, destinată persoanelor cu dizabilități locomotorii. Harta Accesibilității este o platformă online care cuprinde, în acest moment, date despre clădiri din București și din 20 de județe ale țării, împărțite, după criteriul accesibilității în accesibile, moderat accesibile și inaccesibile.

Clădirile care îndeplinesc criteriile de accesibilitate pentru utilizatorii de scaun rulant vor primi Marca Accesibilității în urma unei evaluări care are în vedere trei componente majore: accesul la spațiul exterior, accesul în spațiul interior și facilitățile puse la dispoziție, în funcție de specificul fiecărei clădiri. Marca Accesibilităţii este înregistrată la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci.

Evaluarea gradului de accesibilitate a clădirilor este realizată de echipe care includ utilizatori de scaun rulant, experți în accesibilitate și arhitecţi, conform unui sistem de auditare a gradului de accesibilitate a clădirilor. Acest sistem este dezvoltat de Fundația Motivation România în calitate de furnizor de expertiză în domeniul accesibilității și a fost creat pornind de la baza legală existentă în România.
“Scopul nostru este ca Marca și Harta Accesibilității să contribuie la creșterea gradului de mobilitate și acces pentru persoanele cu dizabilități, fie că sunt consumatori de bunuri și servicii, inclusiv servicii publice, fie că sunt angajați și contribuabili, prin motivarea celor responsabili de accesibilizarea spațiilor”, a menționat Cristian Ispas, Directorul General al Fundației Motivation România.
Inițiativele Marca Accesibilității și Harta Accesibilității se derulează în cadrul proiectului ”Roțile Schimbării – către servicii adecvate pentru utilizatorii de scaun rulant”, finanțat de USAID Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională. Proiectul este implementat în perioada 2011-2014 și are ca scop reducerea numărului de utilizatori de fotoliu rulant imobilizați la domiciliu și stimularea participării lor la viața comunității prin activități sportive, culturale și recreative.
Până în martie 2014, vor fi evaluate 1.000 de clădiri domeniile: cultură, divertisment, sănătate, sport, turism și servicii de interes public și peste 2.000 de locuințe ale utilizatorilor de fotoliu rulant din întreaga țară.

***
Fundația Motivation România
este o organizație neguvernamentală, nonprofit, creată în 1995 pentru a veni în sprijinul copiilor și adulților cu dizabilități. Programele Fundatiei Motivation sunt create pentru a crește calitatea vieții beneficiarilor săi și pentru a asigura prezența lor activă în societate cu accent pe integrarea socială, educațională și profesională. Serviciile pe care le oferă acoperă o gama largă de nevoi, de la evaluare și echipament adaptat pentru diferite tipuri de dizabilități motorii, la recuperare medicală și instruire pentru viață independentă alături de un instructor în scaun rulant. Până în prezent, Motivation a redat libertatea de miscare și speranța într-o viață împlinită pentru mai mult de 9.000 de persoane cu dizabilități din România. Mai multe informații pe www.motivation.ro.


Persoana de contact:

Fundația Motivation România
Andrei Venenciuc
[email protected]
0735-355.883

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate