Revista presei 26 noiembrie 2012

0
Știri TV
  • Administrativ

“Creează-ți propriul loc de muncă”

Peste 400 de persoane din mediul rural din mai multe județe ale țării între care și Neamț au fost consiliate în vederea deschiderii unei afaceri. Activitățile de formare s-au desfășurat în cadrul proiectului „Creează-ți propriul loc de muncă”. Proiectul s-a adresat șomerilor, persoanelor fără un loc de muncă și celor care trăiesc din agricultura de subzistență.

Sursa: 1 TV

Sistem de supraveghere video la Piatra-Neamț

Primăria Piatra-Neamt prin poliția locală a inaugurat astăzi dispeceratul de monitorizare a camerelor de supraveghere instalate în oraș. Cu 12 camere fixe amplasate în diferite puncte ale orașului centrul de monitorizare video va oferi locuitorilor din Piatra-Neamț un plus de siguranță. Sistemul a fost realizat în baza unui proiect al municipalității pietrene în valoare de 50.000 de euro.

Sursa: 1 TV

Ambasadoarea Indoneziei la Piatra-Neamț

Marianna Sutadi, ambasadoarea Indoneziei în România s-a aflat astăzi la Piatra-Neamț într-o vizită de lucru ce a avut ca principal scop stabilirea de noi relații socio-economice. Excelența sa a avut o întrevedere cu primarul municipiului Piatra-Neamț Gheorghe Ștefan.

Sursa: 1 TV

Rețeta electronică, oprită temporar

Timp de 4 zile medicii din județul Neamț nu vor putea elibera rețete electronice. Până luni dimineața, prescrierea acestora va fi sistată pentru punerea în funcțiune a sistemului de eliberare a Cardului de Sănătate. Teoretic acest lucru nu ar trebui să-i afecteze pe pacienți. Medicii prescriptori au posibilitatea să elibereze în acest interval de timp rețete clasice, iar apoi să le introducă în sistemul informatic. În ceea ce privește cardul național de sănătate, acesta va fi testat mai întâi în județul Arad, iar din 2013 va fi introdus la nivel național.

Sursa: 1 TV

Screening pentru nou născuți

Copiii care se vor naște în maternitatea din Piatra-Neamț vor fi testati auditiv la scurt timp de la venirea pe lume. Conducerea Spitalului Județean a făcut demersurile necesare pentru ca unitatea medicală să fie inclusă în programul de screening al auzului la nou născuți, care este singura metodă prin care se poate depista hipoacuzia chiar din prima lună de viață.

Sursa: 1 TV

Curățenie pe strada Mărăței

Zona adiacentă străzii Mărăței, situată chiar în spatele școlii numărul unu din Piatra-Neamț a fost salubrizată la solicitarea cetățenilor care locuiesc în zonă. Acțiunea a fost inițiată de deputatul Mihaela Stoica. Acțiunea de ecologizare a celor câteva sute de metri pătrați de teren și toaletarea celor aproximativ 30 de arbori din cartierul Mărăței se înscrie în seria acțiunilor desfășurate în diverse zone din Piatra-Neamț, în care au fost implicați nu doar cei de la Salubritas ci și numeroși voluntari tineri.

Sursa: 1 TV

I-au respins plângerea

Consilierii județeni au respins plângerea prealabilă formulată de fostul vicepreședinte al Consiliului Județean, Mihai Fărcășanu cu privire la eliberarea sa din funcție. Mihai Fărcășanu consideră că modul în care a fost înlocuit din funcție este ilegal și va continua să-și caute dreaptate în instanță. Pe 25 octombrie se producea schimbarea din funcție a lui Mihai Fărcășanu și înlocuirea acestuia cu Emilia Arcan, din partea USL. Schimbarea din funcție, considerată de actualul consilier județean Mihai Fărcășanu un joc politic murdar, a fost făcută de membrii USL fără nicio explicație.

Sursa: 1 TV

  • Social

Sărbătoare la Petru Rareș

Colegiul Național Petru Rareș din Piatra-Neamț a sărbătorit săptămâna aceasta 143 de ani de la înființare. Manifestările dedicate aniversării unității de învățământ au fost din cele mai diverse: sesiuni de comunicări științifice, întâlniri cu personalități, o bibliotecă vie, târguri culinare, de produse hand made și de artă urbană. Și elevii de gimnaziu s-au remarcat în cadrul manifestărilor organizate la Petru Rareș. Una dintre clase, unde a fost înființată singura formație de xilofoane din județ a susținut un scurt program artistic.

Sursa: 1 TV

Ziare

  • Politic

Victor Ponta și Crin Antonescu îi susțin pe Vlad Marcoci și pe Eugen Țapu

Co-președinții USL Victor Ponta, Crin Antonescu și Daniel Constantin au venit la sfârșitul săptămânii în județul Neamț să susțină candidații USL la Camera Deputaților și Senat. Mii de oameni au participat la mitingurile ce au avut loc la Tg. Neamț și Roman, unde premierul Victor Ponta, alături de Crin Antonescu și Daniel Constantin au stat de vorbă cu cetățenii și autoritățile locale.

Sursa: Monitorul

„Sprijin echipa USL pentru județul Neamț” – intreviu cu Șerban Strătilă, vicepreședinte PNL Neamț

„Ca și membru al conducerii județene a PNL am înțeles să mă implic, atât cât am putut și în măsura în care am fost solicitat, în sprijinirea mai multor candidați ai USL Neamț.”, a declarat pentru Monitorul Șerban Strătilă.

Sursa: Monitorul

Centru rezidențial de sănătate pentru vârstnici

Candidatul ARD pentru colegiul 2 Camera Deputaților, Mihaela Stoica, propune pentru mandatul următor înființarea în Piatra-Neamț a unui centru rezidențial de sănătate pentru persoanele în vârstă sau cu nevoi speciale, centru care să asigure acestora asistența medicală de specialitate de care au nevoie, să le ofere servicii de recuperare, consiliere psihologică și servicii sociale.

Sursa: Monitorul

Ursărescu nu mai are dosar penal

El a fost cercetat pentru stopaj la sursă, însă a scăpat de dosar după ce a achitat prejudiciul. Legea permite ca administratorii cercetați pentru o astfel de infracțiune să scape basma curată dacă plătesc dauna. Aceasta nu trebuie să fie mai mare de 500 de milioane de lei vechi.

Sursa: Monitorul

Zoe Petre susține echipa USL pentru Piatra-Neamț

Profesorul și istoricul Zoe Petre s-a aflat la Piatra-Neamț unde și-a declarat susținerea față de echipa USL formată din Vlad Marcoci, Colegiul 2 Deputați, Eugen Țapu, Colegiul 1 Senat și Vasile Cătălin Drăgușanu, Colegiul 1 Deputați. „Încerc să vin în sprijinul candidaților USL pentru că sunt convinsă că o merită și că este mai mult decât necesar“, a declarat Zoe Petre.

Sursa: Monitorul

Ponta și Antonescu în Neamț

www.ziarpiatraneamt.ro prezintă imagini video de la sosirea reprezentantilor USL în Neamț (Roman și Tg. Neamț), Victor Ponta și Crin Antonescu.

Sursa: Ziar Piatra Neamț

Conferință de presă USL

www.ziarpiatraneamt.ro oferă imagini video de la conferința de presă USL Neamț, la care a participat alături de reprezentanții locali și analistul politic Zoe Petre.

Sursa: Ziar Piatra Neamț

Udrea, sprijinită de USL?

Într-o stranie coincidență, zona unde candidează Udrea beneficiază de asfaltări proaspete. Oficial se pot întâmpla asemenea coincidențe, dar nu ne putem preface că suntem virgini pentru că niciodată în istoria modernă a județului Neamț nu s-a întâmplat ceva fără acordul autorităților, iar în campaniile electorale orice activități producătoare de imagine au fost gestionate strict de figurile politice județene, fiind îndreptate spre zonele unde candidau favoriți sau amânate sub diverse pretexte în zonele unde activau contracandidații.

Sursa: Ziar Piatra Neamț

„Eu nu mă laud cu ce au făcut alții, așa cum fac Crin Antonescu și Victor Ponta”

Afirmația aparține Elenei Udrea, candidatul ARD din Colegiul 4 pentru Camera Deputaților. Sâmbătă, candidatul Alianței România Dreaptă (ARD), Elena Udrea, alături de primarul Laurențiu Dan Leoreanu și de președintele ARD Neamț, Gheorghe Ștefan, au organizat o conferință de presă pe tema vizitei realizate de liderii USL – Crin Antonescu și Victor Ponta – la Roman.

Sursa: Ziarul de Roman

„Stegarul Dac” a venit la roman să îi dea papucii Elenei Udrea

Sâmbătă, după ora 11 dimineața, în fața sediului de campanie al Elenei Udrea a avut loc o acțiune de protest spontan organizată de un bărbat care s-a auto-intitulat “Stegarul Dac”. Bărbatul a fluturat un steag tricolor în centrul orașului și a purtat la gât o pereche de papuci portocalii de casă, precum și o insignă cu însemnele postului de televiziune Antena 3.

Sursa: Ziarul de Roman

„Un mesaj pentru Toader Mocanu”

Toader Mocanu, candidatul ARD pentru Colegiul 1 Camera Deputaților, lansează astăzi, 26 noiembrie, acțiunea „Scrie un mesaj pentru Toader Mocanu”, la punctele de comunicare electorală din oraș. În fiecare din cele trei puncte amplasate în zona Dărmănești, Orion și Unic, persoanele interesate îi pot transmite problemele, gândurile sau urările lor lui Toader Mocanu, zilnic între orele 10.30- 16.30.

Sursa: Ceahlăul

Elena Udrea a adus proiecte în trei ani, cât alții în 20 de ani

La finele acestei săptămâni, ARD a organizat la Roman o conferință de presă, tema de discuție fiind analiza proiectelor realizate până acum de Elena Udrea, fost ministru al Dezvoltării Regionale și Turismului și actual candidat ARD pentru funcția de deputat pe Colegiul 4 Roman – Ion Creangă, și primarul Laurențiu Leoreanu, precum și proiectele de viitor pe care cei doi le propun pentru dezvoltarea Romanului. La întâlnire a fost prezent și primarul municipiului Piatra Neamț – Gheorghe Ștefan care a declarat că este încrezător că, la fel ca și la ultimele alegeri, USL-ul va lua “bătăiță” de la candidații ARD.

Sursa: Ceahlăul

Ponta și Antonescu susţin echipa USL la Piatra-Neamţ

Principalii lideri ai USL au fost prezenți sâmbătă, 24 noiembrie, în județul Neamț, pentru a le reaminti nemțenilor suferințele pricinuite de guvernarea PDL, dar mai ales pentru a le vorbi despre candidații USL care vor să readucă onoarea românilor și să facă dreptate până la capăt. Câteva mii de oameni au fost prezenți la cele două mitinguri electorale organizate la Tîrgu Neamț și la Roman, iar liderii USL le-au cerut să meargă la vot și să aleagă un Parlament format din candidați USL, cei care pot duce la îndeplinire proiectele Guvernului Ponta.

Sursa: Ceahlăul

„Sunt suficienţi bani pentru a ne onora toate promisiunile”

Interviu cu Vasile Cătălin Drăguşanu, candidatul USL în colegiul 1.

„Propunerile USL se ştiu şi eu susţin această viziune de dreapta asupra creşterii economice, adică o reducere a fiscalităţii care să meargă mână în mână cu creşterea consumului intern.”

Sursa: Ceahlăul

Victor Ponta şi Crin Antonescu îi susţin pe Vlad Marcoci şi Eugen Ţapu-Nazare

Prim-ministrul Victor Ponta – preşedintele PSD, Crin Antonescu – preşedintele PNL şi Daniel Constantin – preşedintele PC au vizitat, sâmbătă, 24 noiembrie, judeţul Neamţ. În deplasarea acestora la Tîrgu-Neamţ şi la Roman au avut întâlniri cu cetăţenii din aceste două oraşe, dar şi cu candidaţii USL pentru alegerile din 9 decembrie. Înainte de toate, primul ministru şi-a exprimat doleanţa ca şi judeţul Neamţ să se alinieze ţării şi să se alăture USL.

Sursa: Ceahlăul

  • Administrativ

Ambasadorul Indoneziei a vizitat Piatra-Neamț

Excelența Sa, Marianna Sutadi, a venit în orașul de la poalele Pietricicăi. Dorește o colaborare între țara sa și Piatra-Neamț. Primarul Ștefan a vorbit despre potențialul orașului în diverse domenii.

Sursa: Monitorul

Artiști populari invitați în China

Huo Yuzhen, ambasadorul Republicii Populare Chineze în România, i-a propus președintelui Consiliului Județean, Culiță Tărâță, să trimită 20 de artiști populari la Festivalul Internațional de Artă Folclorică.

Sursa: Monitorul

Contabila ISJ a „pierdut” vreo două milioane de lei

Ea nu a trecut în bugetul Inspectoratului Școlar salariile celor din centrele de educație specială. Acum CJ se vede nevoit să bată la porțile Ministerului de Finanțe pentru a se îndrepta eroarea umană. În caz contrar, angajații celor patru centre rămân fără salarii.

Sursa: Monitorul

Gravidele, testate obligatoriu pentru HIV

Gravidele vor fi testate obligatoriu din 2013 pentru depistarea HIV, scopul fiind acela de a evita contaminarea copiilor în cazul unei nașteri naturale. Femeile infectate cu HIV pot naște copii sănătoși dacă respectă cu strictețe indicațiile medicilor.

Sursa: Monitorul

500 de lei intervenția chirurgicală

Familia unui copil de doi ani și jumătate, depistat cu o otită severă, care i-a provocat o hipoacuzie, a acuzat medicul că i-a pretins bani pentru intervenția realizată în Secția ORL a Spitalului Roman. Doctorul Răzvan Hotăranu susține că a consultat copilul la cabinetul său privat și că banii la care face referire familia copilului i-a solicitat ca reprezentând contravaloarea unor tuburi transtimpanale ce nu se montează decât în clinicile universitare și de un an și prin cabinetul său privat. Familia urma să primească chitanțele respective la externare. Copilului i-a fost rău în urma anesteziei generale, pentru că mama i-a dat să sugă pruncului de doi ani și jumătate, imediat după ce s-a trezit din anestezie. Familia intenționează să se adreseze Colegiului Medicilor Neamț. Medicul Răzvan Hotăranu și doctorița anestezistă susțin că evolutia post-operatorie a fetiței este foarte bună.

Sursa: Monitorul

Magistrați – Frățilă: 1-0

Războiul lui Valerică Frățilă cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate s-a terminat într-o primă rundă cu o victorie a Casei. Magistrații Curtii de Apel Bacău s-au pronunțat vineri, 23 noiembrie, într-unul din cele 4 procese pe care le-a intentat fostul șef al Casei de Sănătate Neamț, în încercarea de a-și păstra funcția. Judecătorii au decis că solicitarea lui Frătilă de a suspenda executarea ordinului CNAS în baza căruia a fost demis este inadmisibilă. Cu alte cuvinte, demiterea acestuia în vara acestui an este considerată legală și temeinică.

Sursa: Monitorul

Sanitarii vor tichete de masă și de vacanță din 2013

Cadrele medicale ce lucrează în sistemul sanitar de stat ar trebui să beneficieze din anul 2013 de tichete de masă, dar și de tichete de vacanță. Acestea sunt doar câteva dintre prevederile care se regăsesc în noul contract de muncă colectiv semnat recent de Sanitas la nivel național. Reprezentanții sindicatului au mai cerut și alte beneficii pentru angajații din lumea medicală numai că, la fel ca și la precedentele contracte colective de muncă, ele au șanse mari să rămână doar pe hârtie, lipsa banilor împidicând transpunerea în practică a acestora.

Sursa: Monitorul

30.000 de lei de la județ pentru premierea celor mai buni sportivi

Laude și premii, vineri, 7 decembrie, pentru cei mai buni sportivi, antrenori și tehnicieni sportivi și cluburi sportive din județul Neamț, care au obținut rezultate deosebite în anul competițional 2012. Premierea va fi asigurată de către Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Neamț, cu ajutorul Consiliului Județean Neamț, care va susține acțiunea cu suma de 30.000 de lei, din totalul necesar de 60.000 de lei. Inițial se propusese să se acorde doar 25.000 de lei, dar pedelistul Gheorghe Vasiloiu a făcut un amendament în cadrul ședinței de săptămâna trecută și s-a ajuns la 30.000 de lei, pe motiv că munca acestor sportivi de performanță este extrem de grea și merită răsplătită.

Sursa: Monitorul

Statul plătește datoriile spitalelor

O comisie mixtă formată din specialiști de la DSP și Casa de Asigurări de Sănătate verifică debitele unităților sanitare. Din păcate, suma maximă ce va fi achitată de stat este de doar 1,5 miliarde de lei vechi.

Sursa: Monitorul

Alertă de turbare la Tazlău

O vacă găsită moartă s-a stabilit că era turbată. DSV a interzis vânzarea animalelor în următoarele trei luni. DSP a decis vaccinarea preventivă a șapte persoane din localitate. Ultima problemă de acest gen s-a petrecut în iulie 2010, la Tașca.

Sursa: Monitorul

Big Brother-ul de la Piatra-Neamț este miop

Trecem foarte repede peste faptul că la inaugurarea sistemului de supraveghere nu s-a putut face o demonstrație de cum se poate identifica numărul de înmatriculare al unei mașini, aspect care face din sistemul de supraveghere un Big Brother miop, dar ne amintim că investiția s-a ridicat pe undeva pe la 3 miliarde lei vechi.

Sursa: Ziar Piatra Neamț

Bursă acordată de ambasada Spaniei

Ambasada Spaniei București oferă în anul 2014 o bursă unui elev de naționalitate română, prin programul Ruta Quetzal BBVA. Elevul născut în 1996 sau 1997 trebuie să fie posesor al unor cunoștințe avansate de limba spaniolă. Expediția pentru care va fi acordată această bursă în cadrul concursului Ruta Quetzal BBVA se va desfășura aproximativ în perioada 19 iunie -23 iulie 2013 în Spania și Panama și va purta titlul „Din Selva Darien până în Europa lui Carol Quintul. Marea aventură a descoperirii Mării Sudului”. Pentru a afla cerințele participării la acest concurs și alte informații referitoare la acest program vă rugăm să consultați www.rutaquetzalbbva.com.

Sursa: Ziar Piatra Neamț

Firmele romașcane își cumpără utilaje din fonduri europene

Societatea N&D Plus SRL achiziționează echipamente și utilaje printr-un grant acordat în cadrul Programului Operațional Regional. Proiectul, în valoare de 1,057 milioane de lei, va conduce la creșterea cu 500% a numărului salariaților firmei.

Sursa: Ziarul de Roman

Fiscul scoate la vânzare mașinile ISJ Neamț

Două Skoda Octavia, un microbuz Mercedes și un autoturism Subaru Forester vor fi vândute prin licitație publică pe 5 decembrie. Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Neamț este înglodat în datorii vechi, pentru achitarea cărora va fi nevoit să renunțe la mașini.

Sursa: Ziarul de Roman

Drumul spre Piatra-Neamț, capcană pentru șoferi

Vineri, în cadrul ședinței ordinare de Consiliu Județean (CJ), reprezentanții forului legislativ din Neamț au discutat și despre riscul de a circula pe drumul național DN15D, Roman – Piatra-Neamț. Cel care a deschis discuția asupra acestui subiect a fost consilierul județean Gabriel Vișan.

Sursa: Ziarul de Roman

Bani pentru blocul cu bulină roşie de la Roman

Blocul cu risc seismic grad I din Roman, de pe strada Titulescu, nr. 3, se află în lucrări de consolidare, locatarii fiind evacuaţi din apartamente până la finalizarea acestora.

Consiliul Judeţean (CJ) Neamţ a alocat 990.000 de lei săptămâna trecută, urmând ca zilele acestea să mai vireze alţi 271.500 lei în contul constructorului.

Sursa: Ceahlăul

Pasajul subteran se redeschide mâine

La sfârşitul săptămânii trecute a fost închisă circulaţia prin pasajul subteran din faţa Primăriei Piatra-Neamţ. Tot week-end-ul s-au făcut lucrări în cadrul proiectului de reabilitare şi modernizare a centrului istoric din oraş, pentru turnarea a două straturi de asfalt, contruirea unor rigole şi lucrări conexe. Potrivit viceprimarului Dragoş Chitic circulaţia prin pasaj va putea fi reluată marţi, 27 noiembrie, după ora 18.

Sursa: Ceahlăul

Modificări în organigrama Spitalului de Urgenţă

În încercarea de a acoperi deficitul de personal din Spitalul Judeţean de Urgenţă şi pentru a obţine cele 76 de puncte necesare pentru păstrarea statutului de spital de urgenţă, Consiliul Judeţean a aprobat modificarea organigramei instituţiei medicale. Anumite posturi îşi schimbă titulatura, iar altele vor fi ”transferate” de la o secţie trec la alta.

Sursa: Ceahlăul

Astăzi, ultima zi pentru declaraţiile fiscale obligatorii

Astăzi este ultima zi din termenul legal în care pot fi depuse declaraţiile fiscale obligatorii. Agenţii economici care deţin semnătură electronică depun on-line formularul unic 112, 301, 100 și 300.

Sursa: Ceahlăul

Produsele alimentare şi jucăriile, în vizorul Protecţiei Consumatorilor

Comisarii pentru protecţia consumatorilor au dat startul verificărilor la agenţii economici care comercializează atât produse de post, cât şi produse alimentare specifice sărbătorilor de iarnă şi jucării. Comisarii recomandă nemţenilor să fie foarte atenţi atunci când cumpără astfel de produse, dat fiind faptul că, în această perioadă, piaţa este invadată de tot felul de mărfuri, multe dintre ele fiind de calitate îndoielnică care pot pune în pericol sănătatea şi chiar viaţa consumatorilor.

Sursa: Ceahlăul

Sărbătorile de iarnă bat criza la Roman

La sfârșitul fiecărui an a devenit tradiție, la Roman, să fie organizate o serie de manifestări festive. Cu ocazia Zilei Naționale a României va avea loc un ceremonial militar-religios în centrul municipiului. Pe data de 21 decembrie se va organiza „Carnavalul de Crăciun”, prilej cu care se vor desfășura un spectacol artistic și parada costumelor, la care vor participa elevii din instituțiile școlare din municipiul Roman. Pe data de 28 decembrie va avea loc „Festivalul de datini și obiceiuri”.

Sursa: Realitatea

Colaborare francezo-română pentru ajutorarea copiilor autiști și cu sindromul Down

Viceprimarul Monica Anton a căutat cu prilejul vizitei sale la Roanne, în Franța, să găsească sprijin pentru dezvoltarea unei colaborări în domeniul medical. Și a găsit sprijin în persoana omologului său din Roanne, doctor psihiatru, cu ajutorul căruia va încerca să pună bazele unei fundații care să se ocupe strict de problema copiilor autiști și a celor cu sindromul Down, prin asigurarea consilierii gratuite a acestora și a familiilor acestora.

Sursa: Realitatea

Înscrieri la clasa pregătitoare într-o singură etapă

Înscrierea copiilor la clasa pregătitoare, care va rămâne în cadrul învățământului primar în ciuda controverselor iscate, se va face la anul într-o singură etapă, începând din martie până în mai și nu în patru etape cum s-a întâmplat anul acesta.

Sursa: Realitatea

Se caută delegați pentru Națiunile Unite

Autoritatea Națională pentru Sport și Tineret urmează să selecteze doi tineri, un băiat și o fată, cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani, în vederea participării la Programul Delegat de Tineret ONU, sesiunea din februarie 2013.

Sursa: Realitatea

Mai mulți bani la visteria statului

Încasările la cele patru bugete ale statului realizate de Direcția generală a Finanțelor Publice Neamț de la începutul acestui an și până la finele lunii, au crescut cu 29,28 milioane de lei față de aceeași perioadă a anului trecut

Sursa: Realitatea

  • Social

Regal științific la Biblioteca Bicaz

Sub forma unei sesiuni de toamnă, pe tema „Știință, cunoaștere, creativitate“, filiala Piatra-Neamț a Academiei Oamenilor de Știință din România a susținut joi, 22 noiembrie, la Biblioteca Orășenească Bicaz, comunicări științifice, prezentând totodată și trei lucrări ale unor autori nemțeni proaspăt apărute pe piața editorială. Demersul cultural-științific inițiat de către prof. dr. Gogu Gheorghiță, președintele filialei nemțene a forului științific național, a presupus întâlnirea publicului cu șapte cercetători în domeniile economie, chimie, biologie, etnografie și filologie-estetică.

Sursa: Monitorul

64 de cupluri premiate de primărie la nunta de aur

La ultima şedinţă a Consiliului Local Piatra-Neamţ a fost aprobată alocarea sumei de 32.000 de lei pentru acordarea unui cadou în valoare de 500 de lei şi diplome cuplurilor care în cursul anului şi-au sărbătorit nunta de aur. 64 de cupluri, care au împlinit 50 de ani de convieţuire, vor beneficia de această atenţie din partea municipalităţii.

Sursa: Ceahlăul

Copil de clasa I, consumator de droguri

În ultimii ani, vârsta consumatorilor de droguri a scăzut absolut alarmant. Copii care încă nici n-au învăţat să scrie şi să citească sunt deja experţi în etnobotanice. Un studiu făcut de Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Neamţ arată că în ultimii doi ani, vârsta medie a consumatorilor de droguri a ajuns să fie de 14-15 ani. Prevenirea şi combaterea fenomenului lasă mult de dorit.

Sursa: Ceahlăul

Dreptul civil – nuca tare pentru procurorii stagiari

Patru judecători şi cinci procurori stagiari au trecut de proba scrisă a examenului de capacitate pentru a deveni magistraţi plini. Testarea cunoştinţelor de drept civil şi drept procesual civil, drept penal şi drept procesual penal a fost completată de soluţionarea unor speţe şi de redactarea unor lucrări practice. Rezultatele obţinute de candidaţi au fost publicate la instanţele şi parchetele de care aparţin candidaţii. Dintre cei patru judecători stagiari, un singur candidat a obţinut o notă de 10, judecătoarea Cătălina Irina, de la Judecătoria Piatra-Neamţ, care s-a prezentat impecabil la drept civil.

Sursa: Ceahlăul

Bani pentru Centrul social „Împreună”

Pentru finalizarea lucrărilor din cadrul investiţiei sociale „Modernizarea, extinderea şi dotarea Centrului Social Împreună”, din Piatra-Neamţ, cartierul Dărmăneşti, consilierii locali au mai aprobat 22.500 lei pentru devierea reţelei de apă şi a avizului necesar în acest scop. Cum cheltuiala era neeligibilă, proiectul fiind cu finanţare europeană, suma trebuia suportată de municipalitatea pietreană care s-a asociat cu Fundaţia de Iniţiativă Locală (FIL) Petrodava pentru realizarea acestui centru. Totodată, pentru dotările legate de apărarea împotriva incendiilor şi a dotărilor IT a mai fost alocată suma de 12.118 lei fără TVA, tot din bugetul local.

Sursa: Ceahlăul

Bijuterie arhitecturală, biserica din Fărcaşa trebuie restaurată

Sinteză între elemente ale arhitecturii ecleziastice moldoveneşti şi cele ardeleneşti, biserica “Sfânta Parascheva” de la Fărcaşa este unul din cele mai importante obiective de patrimoniu din Neamţ. Ridicată la 1774, conform unei inscripţii descoperite pe o strană, lăcaşul de la Fărcaşa este clasat pe lista monumentelor istorice de categoria A. Această bijuterie arhitecturală va trebui trecută urgent pe lista clădirilor de patrimoniu care trebuie restaurate.

Sursa: Ceahlăul

Concert de colinde Ştefan Hruşcă

Miercuri, 28 noiembrie, Casa de cultură a Sindicatelor din Piatra-Neamţ găzduieşte un concert extraordinar de colinde cu îndrăgitul cantautor Ştefan Hruşcă. Concertul de colinde „La mijlocul cerului”, care va avea loc la ora 17, va fi însoţit de lansarea albumului de colinde cu acelaşi titlu. Este cel de-al 12 album de colinde al interpretului maramureşan.

Sursa: Ceahlăul

Adrian Alui Gheorghe la Gala Poeziei

Astăzi, începând de la ora 18, la Ateneul Român din Bucureşti se va desfăşura cea de a doua ediţie a „Galei Poezie Româneşti Contemporane. Lista lui Manolescu” la care sunt invitaţi să participe 16 poeţi români, din generaţii diferite, selectaţi de criticul literar Nicolae Manolescu. Dacă anul trecut, la prima ediţie a manifestării, au fost selecţionaţi 26 de poeţi, de astă dată avem de a face cu o listă restrânsă. Poetul Adrian Alui Gheorghe este prezent şi pe această listă, într-o companie selectă, emblematică pentru poezia română contemporană.

Sursa: Ceahlăul

Cinci nemţeni vor despăgubiri de la Poliţie

Inspectoratul Judeţean de Poliţie (IJP) Neamţ a fost dat în judecată, de la începutul acesteui an, de cinci bărbaţi din judeţul nostru, care solicită despăgubiri de la respectiva instituţie. Cauzele au fost înregistrate pe rolul Curţii de Apel Bacău (secţia de Contencios administrativ şi fiscal) şi sunt abia la primele termene.

Sursa: Realitatea

Judeţul Neamţ este înţesat cu bombe

Zeci de elemente de muniţie din cel de-al doilea război mondial au fost găsite în prima jumătate a anului în judeţ.

Până la acest moment, pirotehniştii militari au executat 78 de misiuni de asanare pe teritoriul judeţului nostru, fiind ridicate şi distruse tot felul de muniţii, considerate extrem de periculoase la manipulatre şi transport: 73 de proiectile, 15 grenade de mână defensive, două mine antitanc, 23 de lovituri de aruncător, un pistol mitralieră MP 40, un pistol semnalizare 26 milimetri, un pistol P 38 calibru 9 mm.

Sursa: Realitatea

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate