Actul de procedura penala ca spectacol

0

A inceput “Campania de toamna”, dar nu cea agricola, ci a DNA-ului. In stilul deja consacrat de multi ani, DNA Pitesti a descins ieri, dis-de-dimineata, la sediul CJ Arges, blocand la propriu activitatea acestei institutii. Astazi, DNA-show continua cu audieri de la care ies oamenii pe targa!
Este inadmisibil ca o institutie legitima atat de importanta pentru viata unui intreg judet sa nu fie lasata sa lucreze din cauza unei perchezitii in 6 birouri, iar actul procesual in sine, perchezitia, sa aiba loc sub lumina reflectoarelor (probabil ca cineva a identificat un text normativ special in acest sens, in Codul de Procedura Penala).
Din pacate, aceste metode de lucru, bine-cunoscute de foarte multi ani, au reusit sa induca populatiei o stare de teama proprie anilor 50. Noii komisari “moderni” folosesc la limita legalitatii toate procedurile judiciare si utilizeaza diverse tertipuri de comunicare moderna astfel incat tensiunea sa-si puna amprenta asupra starii de spirit a populatiei, ca sa nu mai vorbim despre eventualii faptuitori.
Domnul Daniel Morar nu reuseste, desi face eforturi mai ales televizate, sa se desprinda de un mod de gandire de sorginte stalinista(fara reglementare in CPP) nici macar in ultimile zile de mandat. In afara metodelor descrise mai sus, subordonatii domniei sale comunica prin mass-media informatii confidentiale din diverse dosare, transcrieri partiale ale unor convorbiri telefonice, manipuland opinia publica si incercand sa obtina un verdict public cu mult timp inaintea obtinerii unui verdict legal dictat de o instanta sau macar o stare de spirit speciala a natiunii.
Asa s-a intamplat si in cazul Adrian Nastase-Matusa Tamara. Ani de zile, DNA si domnul Morar, personal, au facut o propaganda spectaculoasa si foarte costisitoare in acest dosar, insa ICCJ a infirmat toata aceasta punere in scena printr-un verdict definitiv in care Adrian Nastase a fost achitat(incidente nedorite, nefericite ar spune unii…).
Sunt numeroase alte exemple de acest fel, pornind chiar de la imensa eroare judiciara proprie procurorului sef al DNA care a facut ca un cetatean roman sa stea in inchisoare peste un an de zile, apoi stabilindu-se de catre instanta nevinovatia lui.
Acum, au fost luati la tinta alti lideri PSD, in cazul domnului Nicolescu DNA-ul actionand inca de acum un an, nu neaparat cu succes, dar cu mare zgomot public in media. Mai nou, Liviu Dragnea, in calitate de secretar general al PSD si sef al campaniei in timpul referendumului, este acuzat de DNA ca a indemnat oamenii sa iasa la vot si ca si-a fixat o tinta procentuala in acest sens. Acuzatiile sunt extrem de firave, insa spectacolul televizat exceleaza!
Imi exprim convingerea sincera, atat din perspectiva omului politic, in prezent senator, cat si din cea de practician al dreptului cu vechime de aproape 35 de ani, ca cei care vor fi desemnati, in mod transparent, “in lumina” MCV(atat de mult discutat si disputat), pentru a ocupa functiile de procuror general sau de sef al DNA in perioada urmatoare vor impune, fara patimi si partizanate, respectarea legilor, procedurilor, si vor lasa deoparte spectacolul mediatic care nu face altceva decat sa intareasca parerea multor cetateni ca justitia din Romania este inca controlata politic in sensul in care cercul de putere al lui Traian Basescu doreste intr-un anumit moment.
Independenta justitiei trebuie, cu adevarat, sa devina o realitate cotidiana a Romaniei de astazi.

Ioan Chelaru
Vicepresedinte PSD

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate