Parlamentul European a adoptat modesta Directivă Europeană privind Eficienţa Energetică

1


Astăzi Parlamentul European a adoptat Directiva Europeană privind Eficienţa Energetică, directivă ce stabileşte ţintele ce trebuie atinse de furnizorii de energie. Astfel, companiile din domeniul energetic  vor trebui să realizeze anual o economie de energie în cuantum de 1,5% din cifra lor de afaceri.

Directiva  adoptată nu este adresată consumatorilor, ea stabileşte obiective de atins de către companiile din sectorul energetic. Cu toate acestea, efectele acestei Directive se vor răsfrânge în final asupra consumatorilor. Îngrijorarea noastră provine din faptul că preţul plătit de către consumator pentru energia furnizată va fi mărit ca urmare a posibilităţii oferite de Directivă sectorului energetic de a realiza economia impusă „în orice mod convenabil” pentru ei.

Astfel, estimăm că un număr important de consumatori nu-şi vor mai putea permite „luxul” de a plăti costurile mărite ale energiei. Iar acest număr important depinde de „modul convenabil” în care companiile din domeniul energetic înţeleg să realizeze modestele obiective ale Directivei Europene.

Dl. Costel Stanciu, Preşedinte al Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor din România  a comentat:

„Posibilitatea ca preţul plătit pentru asigurarea unei economii de energie impuse de Uniunea Europeană să fie plătit în final de consumator ne face să atragem atenţia asupra pericolului limitării unui drept fundamental al omului. Dreptul la „un nivel de trai adecvat pentru sănătatea şi bunăstarea sa şi a familiei sale, incluzând mâncarea, îmbrăcămintea, adăpostul şi îngrijirile medicale precum şi serviciile sociale” este prevăzut de  art. 25 din Declaraţia Universală a Drepturilor Omului. Energia  este un bun social, accesul la un minim de energie care să asigure un minim nivel de trai, ar trebui garantat înainte de orice altă măsură. În privinţa energiei, viitorul ar trebui să fie o combinaţie între suficienţă, eficienţă şi energiile regenerabile.”

Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România

telegram ziar piatra neamt
Citește și
1 Comentariu
  1. Leo Taxil spune

    Atíta timp cít statul roman a vindut resursele energetice la straini, independenta noastra energetica si celelalte componente ale independentei s-au evaporat; astfel am devenit clientii lor fara voie si trebuie sa suportam preturile si sacrificiile impuse de aceasta structura suprastatala cu origini naziste care este UE.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate