Acuzațiile de antisemitism la adresa președintelui României, în presa internațională

0

Presa internațională nu a trecut cu vederea criticile lui Ilan Laufer care îl acuză de antisemitism pe președintele României, Klaus Iohannis, după ce acesta refuzat numirea lui Laufer în funcția de ministru al Dezvoltării.

Chiar dacă o parte a presei din România a încercat să ducă în derizoriu aceste acuzații, presa internațională de mare audiență a dezbătut problema la modul serios, semn că nu e chiar atât de derizorie pe cât ar vreau unii să pară. 

„Refuzul președintelui Iohannis în ceea ce mă privește este un nou act de antisemitism și vreau să atrag atenția asupra fenomenului neîncetat de antisemitism pe care l-a demonstrat, în ultimul an, președintele Klaus Iohannis. Așa cum se știe, domnul Iohannis a avut mai multe ieșiri împotriva evreilor și declarații antisemite, a refuzat și a blocat numirea unui ambasador în Israel, dorind, pe această cale, să saboteze relația dintre România și Israel. Vă pot spune că a contribuit inclusiv la sabotarea ședinței de guvern comune care trebuia să aibă loc între guvernul israelian și guvernul român”, a declarat, marți seară, Ilan Laufer.

Într-un comunicat remis de Administrația Prezidențială, Președintele României condamnă ferm folosirea unor teme deosebit de sensibile în scop politic. „Referințele la antisemitism și nazism în disputa politică sunt iresponsabile și denotă grave carențe de educație, cultură, diplomație și istorie. Relativizarea antisemitismului reprezintă o acțiune periculoasă care poate genera manifestări antisemite și discriminatorii și poate incita la ură. Însușindu-și cu bună știință un text cu acuzații ridicole lipsite de orice fundament real, Ilan Laufer a picat testul maturității, preferând să joace rolul de portavoce a propagandei toxice pesediste. Personajele care proferează asemenea acuzații scandaloase se descalifică automat și nu pot ocupa sub nicio formă înalte demnități în statul român.”, se arată în comunicat.

Atitudinea președintelui României în ceea ce privește memoria victimelor Holocaustului din România a fost recunoscută de o importantă organizație evreiască internațională, American Jewish Committee, care i-a conferit anul trecut și o distincție”, a adăugat Alexandru Florian, directorul Institutului „Elie Viesel”, care a conchis: „Eu consider că este o declarație (cea a lui Ilan Laufer, n.r.) cu mult iz politic și atâta tot, nu trebuie să ne îngrijoreze”.

https://www.dailymail.co.uk/wires/ap/article-6414827/Romania-president-embroiled-anti-Semitic-claims.html

https://www.yahoo.com/news/romanian-president-hits-back-anti-semitism-charge-134429297.html

https://www.lorientlejour.com/article/1144575/roumanie-le-president-iohannis-rejette-les-accusations-dantisemitisme.html#

http://www.lefigaro.fr/flash-actu/2018/11/20/97001-20181120FILWWW00371-roumanie-le-president-accuse-d-antisemitisme.php

https://www.nau.ch/news/europa/rumaniens-prasident-klaus-iohannis-sei-kein-antisemit-65457529

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate