Colectarea selectivă a deșeurilor ar putea preveni dezastrul ecologic din Lacul de la Bicaz

0

Sute de tone de deșeuri, dintre care majoritatea materiale plastice, au fost strânse în vara acestui an de pe luciul de apă al Lacului de la Bicaz. Cu eforturi mari din partea oamenilor implicați, și cheltuieli pe măsură, s-a reușit ecologizarea lacului. Cu toate acestea, activitatea a înlăturat efectele, nu și cauzele. Deșeurile nu numai că reprezintă un pericol la adresa mediului, dar creează și un disconfort vizual miilor de persoane care vizitează această zonă turistică și în fiecare an județul Neamț se confruntă cu acest dezastru ecologic.

Efectele le știm cu toții și se văd în imagini. Cauzele sunt, pe lângă calamitățile naturale care aduc aceste gunoaie pe luciul de apă, depozitările ilegale ale deșeurilor de către populație pe lângă apele curgătoare sau torenți.  Până la autorități, vorbim de responsabilitatea cetățeanului de a depozita deșeurile conform legii și, de ce nu, de a colecta selectiv deșeurile pentru ca cele care pot fi reciclate să poată fi preluate mai ușor, fără efort suplimentar de sortare în stații speciale. Atât timp cât se va renunța la vechile obiceiuri de a depozita gunoiul peste tot, în special în zonele rurale (de exemplu Valea Muntelui), și localnicii vor selecta deșeurile și le vor depozita în zonele special amenajate, dezastrul ecologic din apele județului va fi mai usor de controlat și, în timp, eradicat, pornind chiar de la sursă.

„Se pot aduce în discuție și măsurile coercitive, însă considerăm că este important ca cetățenii, ca sursă principală a deșeurilor, să înțeleagă impactul pe care acțiunile lor îl au asupra mediului înconjurător. Dezastrul ecologic, cum este cazul Lacului de la Bicaz, poate fi prevenit prin conștientizare. Dorim prin această campanie de promovare a colectării selective a deșeurilor să educăm populația și să convingem oamenii că printr-un mic efort din partea lor efectele benefice asupra mediului vor fi uriașe. Rugăm populația să colecteze deșeurile selectiv și să le depoziteze conform legii pentru a ne bucura cu toții de un județ mai curat și un mediu mai sănătos.” – a declarat Claudiu PĂDURE, directorul Seviciului Public de Administrare a Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor în județul Nemț.

_____

Colectarea selectivă – soluția pentru un viitor verde – campanie de informare și conștientizare privind importanța colectării selective / Serviciul Public de Administrare a Sistemului de Management Integrat al Deșeurilor Neamț

 

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate