9 mai – Ceremonial militar-religios la Piatra-Neamț

0

Astăzi la Piatra-Neamț a avut loc un ceremonial militar-religios cu prilejul Zilei Independenţei de Stat a României, Zilei Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial şi Zilei Uniunii Europene.

Dragoș Chitic, primarul Municipiului Piatra-Neamț:
„Dragi pietreni, 9 Mai este una dintre cele mai importante zile pentru poporul român, având o triplă semnificație. La 9 mai 1877, în urma victoriilor obținute de ostașii români pe fronturile de luptă, ca un rezultat firesc pentru actele de eroism și dorința nezdruncinată de libertate a poporului român, Adunarea Deputaților a proclamat independența de stat a României. Se împlinesc astăzi 141 de ani de la acest eveniment. În acea zi memorabilă, Mihail Kogălniceanu, declară în Parlamentul țării: „suntem independenţi, suntem naţiune de sine stătătoare”. 
Un al doilea eveniment sărbătorit astăzi este Ziua victoriei Coaliției Națiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial de la care se împlinesc 73 de ani. 
La 9 mai 1945 Germania nazistă a fost obligată să capituleze necondiționat punându-se astfel capăt celui mai mare conflict din istorie.
Cinci ani mai târziu, ministrul francez al afacerilor externe de atunci, Robert Schuman în cadrul unui discurs ținut la Paris, propunea stabilirea unei noi forme de cooperare politică în Europa, care să înlăture posibilitatea izbucnirii unui nou război între națiunile Europei. 
Viziunea sa era de a crea o instituție europeană care să centralizeze și să gestioneze producția de cărbune și oțel. Un an mai târziu, a fost semnat tratatul care prevedea crearea unui astfel de organism. 
Propunerea lui Robert Schuman este considerată a fi piatră de temelie a Uniunii Europene și astfel, în fiecare an, de Ziua Europei (la 9 mai) sărbătorim pacea și unitatea în Europa. După momentul 9 mai 1950 acestui proiect s-au alăturat mai multe state europene ajungând astăzi într-o Uniune Europeana cu 28 de state membre dintre care, din fericire pentru noi, face parte și România. Ziua Uniunii Europene nu înseamnă numai data de naştere a proiectului european, ci şi o zi a bucuriei de a fi împreună, o zi a nevoii de solidaritate, o zi de sărbătoare a unei mari comunităţi unite care cuprinde toţi cetăţenii UE. O națiune care își respectă istoria și înaintașii este o națiune la rândul ei respectată. 
Vă doresc tuturor multă sănătate, putere de muncă și vă invit să ne bucurăm și să fim mândri că suntem cetățeni ai Uniunii Europene. 
La mulți ani, Europa! 
La mulți ani, România!”

Ionel Arsene, președintele CJ Neamț:

„Am participat astăzi cu emoție la ceremonia militară și religioasă de la cimitirul Eroilor din Piatra-Neamț, organizată cu prilejul Zilei Europei, Zilei Independenţei proclamată în 1877 și Zilei Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial. Datorită acestor repere esențiale din istorie avem șansa de a trăi într-o țară liberă, recunoscută de toate statele lumii, și într-o uniune care ne face puternici, care ne asigură un viitor sigur pentru noi și pentru generațiile viitoare. Cinste acelor înaintași cărora le datorăm independența de astăzi!

La mulți ani, nemțeni!
La mulți ani, România!
La mulți ani, Europa!”

Daniela Soroceanu, prefectul județului Neamț:

„Ziua Independenţei, proclamată în 1877, Victoria Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial din 1945 şi Ziua Uniunii Europene – sunt motive de sărbătoare pentru poporul român, în data de 9 mai. Lupta pentru apărarea libertăţii şi a independenţei ţării a reprezentat şi reprezintă mereu o valoare supremă pentru poporul nostru. 
În istoria noastră, proclamarea independenţei, consacrată pe câmpurile de bătălie şi apoi recunoscută pe plan internaţional, a deschis noi perspective dezvoltării în ritm susţinut a societăţii româneşti. Acest moment a pregătit condiţiile pentru reîntregirea ţării, prin marele act istoric al Marii Uniri din anul 1918.
Tot astăzi, sărbătorim 73 de ani de la victoria Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial.
Marea victorie asupra fascismului din mai 1945, a găsit armata română în prima linie, alături de celelalte forţe ale coaliţiei antihitleriste. Prin mobilizarea întregului său potenţial material şi uman, prin jertfele date pe câmpurile de luptă, poporul român şi-a înscris numele la loc de cinste, în cronica războiului, el aducându-şi o contribuţie de preţ la salvarea civilizaţiei umane, grav ameninţate de puterea nazistă.
Şi nu în ultimul rând, ziua de 9 mai este Ziua Europei, stabilită în anul 1985 în urma Summit-ului de la Milano al liderilor europeni.
Pentru noi, românii, această zi are o triplă semnificaţie, egală ca importanţă şi putem spune, fără rezerve, că ziua de 9 mai ne-a călăuzit mersul spre acel viitor european pe care ni l-am dorit dintotdeauna.
Este o zi istorică încărcată de emoţie, care ne aminteşte că românii au luptat şi s-au jertfit pentru o Românie liberă, independentă şi suverană, integrată într-o Europă unită.
La mulţi ani România! La mulţi ani Europa! La mulţi ani tuturor!

telegram ziar piatra neamt
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate