8 noiembrie – Ziua ingerilor

0

Ziua de 8 noiembrie reprezinta pentru crestini o zi de cinstire a tuturor ingerilor, dar in special a Sfintilor Arhangheli Mihail si Gavriil. Despre ingeri, Biserica ne marturiseste in Geneza, primul capitol al Vechiului Testament, ca au fost creati inaintea oamenilor.  Traditia spune ca la inceput au existat noua cete sau legiuni de ingeri, insa una dintre ele, condusa de Lucifer, a dovedit nesupunere fata de Dumnezeu si a fost pedepsita. Acesti ingeri au fost alungati in iad, unde, datorita lipsei iubirii lui Dumnezeu, au devenit intunecati si rai. Ei sunt cunoscuti in limbajul comun ca diavoli, demoni, draci, etc. Tot traditia ne spune ca Sf. Mihail a fost cel care i-a atentionat pe ingeri de caderea lui Lucifer si a cetei lui.


Biserica invata ca nu toti ingerii sunt la fel, adica fiecare inger are un rol diferit in imparatia lui Dumnezeu si chiar infatisare diferita. Astfel Biblia ne arata ca sunt ingeri care au cate sase aripi, numiti heruvimi, altii care au mai multi ochi, numiti serafimi, unii ingeri apar in chip de stalp de foc, altii sub forma unui nor, altii luand chiar forme umane, pentru a fi mai usor perceputi de oameni. Se spune despre ingeri ca prin ei Dumnezeu guverneaza atat lumea materiala, cat si cea metafizica. Iar una din invataturile Bisericii este ca fiecare om este insotit de la nastere pana la moarte de un inger, de acolo si denumirea de inger pazitor.

Arhanghelii Mihail si Gavriil  sunt conducatorii cetelor de ingeri. Mihail este reprezentat cu o sabie de foc in mana dreapta, iar Gavriil cu un crin alb, ambii avand aripi. Mihail este considerat ingerul dreptatii si purtator al maniei lui Dumnezeu. Lui ii sunt atribuite cele zece plagi prin care au fost pedepsiti egiptenii si se spune ca tot el va suna trambita pentru Judecata Universala a lumii. Arhanghelul Mihail este adesea descris ca fiind purtatorul cheilor raiului si un aprig luptator impotriva diavolului. In Apocalipsa lui Ioan, Mihail este cel care invinge raul intruchipat sub forma unui balaur.  „Si s-a făcut război in cer: Mihail si ingerii lui au pornit război cu balaurul. Si se războia si balaurul si ingerii lui si n-a izbutit el, nici nu s-a mai găsit pentru ei loc in cer. Si a fost aruncat balaurul cel mare, sarpele cel de demult, care se cheamă Satana, diavolul cel ce insela pe toată lumea, pe pămant si ingerii lui au fost aruncați cu el.” (Apoc., 12, 7-9).

După increstinarea Imperiului Roman, Mihail a fost considerat patron al Sfantului Imperiu Roman, iar apoi patron al Germaniei.

Gavriil este considerat cel care aduce vesti bune oamenilor.  După tradiție, Gavriil vesteste dreptilor parinti Ioachim si Ana că din ei se va naste Fecioara Maria. In Noul Testament, arhanghelul Gavriil ii descoperă preotului Zaharia nasterea lui Ioan, Botezătorul Domnului (Luca, 1, 19). Tot Gavriil anunță Fecioarei Maria nasterea de la Duhul Sfant a Domnului Hristos, Mantuitorul lumii (Luca 1, 28). In proorocia lui Daniil, Gavriil este numele ingerului tălmăcitor al vedeniei (Dan., 8, 16).

În limba ebraică, numele Mihail înseamnă „Cine este ca Dumnezeu?”, în timp ce Gavriil înseamnă „bărbat-Dumnezeu”.

Ca sărbătoare a îngerilor, ziua de 8 noiembrie a început a se serba în Biserică de prin veacul al cincilea şi ea s-a răspândit repede în tot Răsaritul creştin.

Sunt foarte multe biserici in lume care si-au luat ca ocrotitori pe cei doi arhangheli. In Romania multe manastiri au acest hram, printre ele Arnota (Valcea), Clocociov (Olt), Frumoasa (Iasi), precum si Varatec din judetul Neamt. Numele de Mihail si Gavriil sunt foarte raspandite in lume. In Romania in jur de 1.300.000 de oameni poarta aceste nume sau derivatele lor.

Pe aceasta cale le uram un calduros „La multi ani!” tuturor celor care poarta numele de Mihaela/Gabriela, respectiv Mihai/Gabriel.

Emilian Zaharia

 

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate