6 copii au fost adoptați în primele două luni din 2015

0

În lunile ianuarie și februarie au fost adoptați 6 copii, instanța încuviințînd acest lucru, astfel încît minorii au intrat definitiv într-o familie. De asemenea, alți trei copii au fost declarați de instanță adoptabili. În acest moment, 10 familii se află în evaluarea specialiștilor DGASPC Neamț în vederea obținerii atestatului de familie adoptatoare. Pe rolul Tribunalului Neamț se află acum 14 dosare cu propunerea deschiderii procedurilor de adopție.

Pe parcursul anului 2014 19 familii au primit atestatul de familii adoptatoare, 23 de copii au fost declarați adoptabili iar 22 au fost adoptați.

 Adopția este o procedura complexă care implică mai mulți pași.

 O familie sau o persoană care dorește să adopte un copil trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

  • să fi locuit efectiv și continuu în Romania minimum 9 luni din ultimele 12 luni
  • să fie cu cel puțin 18 ani mai mare decît copilul adoptabil (în situații excepționale diferența poate fi mai mică, dar nu mai puțin 15 ani)
  • să nu aibă copii în sistemul de protecție specială
  • să nu fi fost condamnați pentru infracțiuni contra persoanei sau familiei precum și pentru trafic de persoane sau trafic și consum de droguri
  • să nu fie decăzuți din drepturile părintești
  • să îndeplinească garanțiile morale și materiale necesare asigurării dezvoltării copilului

 Etapele adopției

 Obținerea atestatului de familie/persoană adoptatoare

Se depune un dosar la DGASPC cu o serie de documente iar specialiștii vor face evaluările sociale, psihologice și formarea în vederea asumării rolului de părinte adoptator . Dacă sînt îndeplinite toate condițiile se eliberează atestatul de familie adoptatoare, iar în termen de maximum 5 zile este transmis Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopții (ANPDCA). Ulterior, familia este înregistrată în Registrul Național de Adopții în vederea începerii procedurii potrivirii cu copiii. Potrivirea constă în identificarea și selectarea familiei adoptatoare care se potrivește cel mai bine nevoilor copilului. Se fac apoi minimum 4 întîlniri ale familiei cu copilul iar dacă totul decurge normal se înaintează dosarul Tribunalului cu propunerea de încredințare în vederea adopției, încredințarea fiind pe o perioadă de 90 de zile. În acest timp DGASPC monitorizează de două ori pe lună evoluția copilului. La sfîrșitul perioadei de încredințare, dacă minorul s-a integrat și părinții s-au adaptat, dosarul ajunge din nou la instanță pentru încuviințarea adopției. După aceea se face monitorizare postadopție trimestrial pe o perioadă de cel puțin doi ani, monitorizarea fiind făcută de un asistent social și un psiholog.

 Copilul adoptabil

 Un copil devine adoptabil în anumite condiții.

Pentru copilul aflat într-o situație de risc se ia o măsură de protecție, care poate fi plasamentul familial, plasamentul la asistent maternal sau internarea în centre de plasament. Se caută ulterior rudele pînă la gradul IV ale copilului pentru a fi integrat în familia biologică. Dacă părinții și toate rudele declară că nu doresc integrarea copilului în familie și nu se răzgîndesc în termen de 60 de zile, atunci se propune deschiderea procedurilor de adopție (DPA). După aceea, copilul intră în baza de date a ANPDCA și încep procedurile de adopție. În instanță se face din nou citarea părinților copilului aceștia trebuind să-și dea din nou acordul în vederea adopției.

Procedurile sînt complexe deoarece identificarea tuturor rudelor este greoaie, mai ales că mulți sînt plecați în străinătate, dar toate măsurile sînt necesare întrucît adopția este definitivă și toți cei implicați trebuie să se asigure că s-au făcut toate demersurile ca interesul copilului să primeze.

În situația unui copil ai cărui părinți sau rude nu sînt identificate sau nu manifestă interes față de integrarea minorului în familie, se poate propune deschiderea procedurilor de adopții după 1 an de la instituirea măsurilor de protecție.

A treia situație în care un copil poate fi adoptat este cea în care este găsit și ai cărui părinți nu au putut fi găsiți. Pentru acesta, DPA se face în termen de 30 de zile de la înregistrarea nașterii de către primăria pe raza căreia a fost găsit.

DGASPC Neamt

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate