5G -Riscuri reale pentru sănătatea publică sau doar interpretări extensive ale principiului european al precauției?
Comisia Europeană încă nu a publicat o evaluare a riscurilor pe care le prezintă rețelele 5 G, din acest motiv au apărut din ce în ce mai multe solicitări cu privire la efectuarea studiilor de impact înainte de implementarea masivă a tehnologiei.
În lipsa acestor studii, aplicarea principiului european al precauției și-ar găsi justificarea. Acesta poate fi invocat atunci când un fenomen, un produs sau un proces poate avea efecte periculoase, identificate printr-o evaluare științifică și obiectivă, iar această evaluare nu permite determinarea cu suficientă certitudine a riscului. Aplicarea principiului precauției însă poate fi justificată doar dacă sunt îndeplinite trei condiții prealabile:
- identificarea potențialelor efecte negative;
- evaluarea datelor științifice disponibile;
- gradul de incertitudine științifică.
Autoritățile responsabile cu gestionarea riscurilor pot decide să acționeze sau să nu acționeze, în funcție de gradul de risc. În cazul în care există un risc ridicat, se pot adopta mai multe categorii de măsuri. Acestea pot include acte juridice proporționale, finanțarea unor programe de cercetare, măsuri de informare a publicului etc.
Deocamdată nu au fost prezentate studii care să arate efectele biologice ale radiațiilor Reale de 5G.Literatura științifică a ultimilor decenii conține date despre efectele nocive ale câmpurilor electromagnetice asupra sistemului nervos, sau semnalizează prezența stresului oxidativ, perturbări hormonale, inclusiv acumularea excesivă a calciului în celule.
Multiplicarea numărului de antene 5G cu scopul de a asigura penetrarea radiațiilor în clădiri și absorbția ridicată a undelor electromagnetice de către organismele vii creează ipoteze și suspiciuni cu privire la grave consecințe asupra florei, faunei și oamenilor.
Din acest motiv o analiză fundamentată a impactului biologic este de maximă necesitate, pentru a îndepărta aceste îndoieli serioase.
Oamenii sunt inima societății, iar viața reprezintă ecoul acțiunilor noastre. Simpla negare a unor riscuri nu reprezintă o modalitate acceptabilă de abordare a unei problematici complexe.
Dacă unii consideră 5G-ul ca făcând parte din categoria teoriilor apocaliptice sau chiar îl încadrează în sfera neîncrederii patologice față de știință și tehnologie, ecologiștii susțin inovația, dar înainte de implementare solicită perioade de testare optime și reale uneori chiar de 25-30 de ani.(perioada unui ciclu de viață biologic)
Iulian Curelaru ,Președinte PER Neamț
Sursa:europa.eu