5 greseli ale politicienilor nemteni

0

Stau si ma minunez, zi de zi, vazand politicienii din Neamt cum fac numai prostii si isi strica imaginea cu sadism. Indiferent de partidul din care provin, politicienii din Neamt se inconjoara de o armata de sfatuitori si prima greseala pe care o fac este ca aleg, in special, sfatuitori obedienti, care niciodata nu vor avea un cuvant impotriva cuvantului sefului. Spre deosebire de consilierii adevarati, care se cearta rau cu superiorii pentru fiecare amanunt, la noi in Neamt se merge pe ideea ca seful nu trebuie suparat si trebuie lasat sa faca tot ce vrea el. In mod neoficial, avem cunostinta de sfatuitori care primesc recompense de la concurenta de fiecare data cand isi lasa seful sa greseasca … si pe acest principiu vedem persoane care raman pe pozitie, indiferent de cate ori se schimba seful.
Aceasta este prima mare greseala a politicienilor din Neamt: accepta sfaturi din partea unor oameni care au sfatuit si pe cei dinainte si e clar ca i-au sfatuit prost, pentru ca au fost schimbati.
A doua mare greseala este ca primesc informatii foarte filtrate si nu stau de vorba cu oameni pe care sa nu-i cunoasca sau nu stau de vorba cu cei care au ceva impotriva lor. Todeauna este vital sa stii ce parere au cei care nu sunt de acord cu tine si sa le dai ocazia sa iti spuna lucrurile in fata. In caz contrar pleci la un razboi de imagine si nu stii cu ce arme vei fi atacat, situatie in care poti castiga doar daca ai noroc.
A treia greseala care darama imaginea oricarui politician din Neamt tine de puparea sa in partile dorsale de televiziuni sau publicatii care sunt clar pornite pe lauda. Aici se produce cea mai mare gafa. Pe principiul ca prostimea trebuie sa receptioneze „brand-ul” se realizeaza tot felul de emisiuni sau articole laudative si penibile care intradevar prind la ascultatorii de manele si la oamenii needucati, care par a fi destul de multi, dar pierd esenta, pierd imaginea in fata formatorilor de opinie. In fiecare comunitate teritoriale, profesionala, religioasa etc. exista lideri de opinie si, indiferent de cate emisiuni, articole, pancarte si povesti nemuritoare aude omul de rand, liderul de opinie sugereaza de fiecare data ce e bine. In cazul nemtenilor, liderii de opinie sunt si modele in comunitatile de unde provin: preotii sunt modele religioase, sefii sunt modele de reusita in viata etc .
Tot in aceasta greseala fatala se incadreza si iluziile pe care si le fac politicienii nemteni cum ca unii lideri de opinie le sunt alaturi datorita unor favoruri, idealuri sau aspiratii. In realitate, liderii de opinie nemteni sunt oameni inteligenti care profita de fuga dupa imagine a tuturor partilor si, in final, fac tot cum cred ei ca este mai bine, istoria nemteana dovedind din plin ca formatorii de opinie sunt motivati de planurile lor personale, de multe ori mimand doar ca onoreaza angajamentele si, la final, mirandu-se impreuna cu invinsul de esec.
In general, liderii de opinie ai comunitatilor au calitati de fini psihologi si pot transmite un mesaj pozitiv de genul „Votati cu nea’ Caisa” si mesajul sa aiba efect invers. Cunoscand foarte bine reactiile comunitatii pe care o influenteaza, liderii de opinie au capacitatea de a transmite un mesaj care sa fie receptionat pozitiv in anumite contexte sau momente, dar stiu si cum sau cand sa transmita acelasi mesaj ca el sa fie receptionat negativ. La acest capitol au pierdut intotdeauna politicienii nemteni care au incercat sa cumpere bunavointa liderilor de opinie, acestia au acceptat si, in final, s-a dovedit ca lucrurile nu au iesit cum au fost planificate.
Aceasta a treia greseala care trimite politicienii nemteni in vacanta  consta in cumpararea imaginii sau impunerea ei. Nu stim exact ce fac sfatuitorii sau ce au in cap politicienii, dar ei nici pana acum nu au inteles ca atunci cand fac zarva pe o realizare, toata lumea va sti ca el este „eroul zilei” si implicit vor aparea barfele despre mita, smecherii si aranjamente legate de realizare. In realitate, daca un politician ar face un lucru bun pentru o comunitate si acel lucru, cu modestie l-ar atribui unui lider de opinie zonal, la randul lui, acel lider va sti ca nu i se cuvin laudele si, marcat de modestia binefacatorului, ar deveni promotorul de imagine al acestuia. Acesta este doar un mic exemplu despre cum ar trebui creata o imagine durabila si acestea nu sunt lucruri pe care le inventam noi acum, ele sunt si se aplica in lumea civilizata de foarte mult timp, dar, din pacate, politicienii nemteni dau mai mult pe un afis cu numele lor decat pe construirea unei imagini istorice.
A patra greseala a politicienilor nemteni este ca incearca sa se debaraseze de concurentii incomozi. Tot din istoria nemteana si din paradigmele socio-psihologice s-a dovedit ca daca esti atacat si tu ripostezi cu vorbe frumoase si cu pace, inevitabil „dusmanul” care incearca sa iti strice imaginea, daca este lasat sa o faca, va profita si, in euforia lui, va ataca prosteste, facand greseli care ii vor taia total credibilitatea, ca sa nu mai vorbim de faptul ca reclama negativa e tot reclama si prinde foarte bine la poporul roman.
Este dovedit stiintific ca in  razboaiele de imagine daca iti lasi „dusmanul” sa atace dezorganizat, ce si cand vrea el, sigur va face greseli si te transforma inevitabil in victima, populatia fraternizand intodeauna cu victimele. Sunt mii de cazuri in care chiar infractori periculosi au fost transformati in victime si au primit sprijinul ilogic al populatiei, ba chiar se vorbeste de un sindrom numit „Sindromul Stockolm” de cand jefuitorii unei banci au primit ajutor si sprijin chiar din partea ostaticilor ….
A cincea greseala a politicienilor din Neamt este aceea ca nu au capacitatea sa spuna „Am gresit” si nu stiu sa se acunda in spatele zicalei „Numai cine nu munceste nu greseste”. La acest capitol, istoria a dovedit ca oamenii nu cred niciodata ca un politician poate fi imaculat si, cand apare un personaj care nu spune niciodata „am gresit” si nu isi asuma decat fapte bune, acel politician numai printr-o minune sau o frauda poate fi reales si aici avem exemple din politica romaneasca cu zecile …. exemple cu politicieni care au recunoscut si si-au asumat greseli fatale, ulterior fiind iertati in mod miraculos de populatie si votati masiv.
Aceasta a cincea greseala este impartita intre politicieni si „sfatuitorii” lor. Politicienii, pe de o parte, au o parere prea buna despre ei si „sfatuitorii”, pe de alta parte, nu vor sa se puna rau cu seful si nu concep sa se duca si sa-i  spuna „Sefu’, aici ai facut-o de cacao, iesi tu in presa putin si pune-ti niste cenusa in cap”.
Si uite asa politicienii nemteni se schimba ciclic, „sfatuitorii” trec de la unul la altul si cand va veni primul politician cu o strategie de imagine adevarata, ii va trimite pe toti in vacanta pentru foarte multi ani.

MORALA: Dragi politicieni nemteni, luati-va cate un consilier care sa aiba notiuni aprofundate de psihologie si sociologie, notiuni bine infipte in realitate si sa aiba ca obligatie de serviciu sa va spuna in fata si cu nesimtire de fiecare data cand gresiti sau vorbiti aiurea ca sa nu deveniti penibili. Inconjurati-va de oameni care sa va fie prieteni. Prietenii sunt genul de oameni care, atunci cand iti sta parul aiurea in cap, iti spun „arati ca naiba”. Ceilalti, care va spun „va sta bine, sefu'”, nu fac decat sa puna bomboane pe coliva imaginii dumneavoastre.

Suntem foarte curiosi ce „sfatuitor” din Neamt va avea profesionalismul si taria de caracter sa puna pe masa sefului acest articol. 🙂 si sa recunoasca ca toate strategiile  de imagine politica durabila din Romania s-au bazat pe   „Sindromul Stockolm” si nu pe sanctificarea politicianului , cum fac cei din Neamt.

R.I.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate