322 de cazuri de abuz asupra copiilor în semestrul I

0

În primul semestru din anul 2015 au fost instrumentate de către Serviciul de Prevenire și Intervenție Rapidă în Cazuri de Abuz din cadrul DGASPC Neamț 322 de cazuri de maltratare a copiilor. Au fost acordate servicii sistemice (evaluare, consiliere psihologică, consiliere juridică, etc.) în colaborare cu autoritățile locale iar în 30 de cazuri au fost instituite măsuri de protecție specială (9 plasamente de tip rezidențial, 3 plasamente de tip familial, 13 plasamente la asistenți maternali propfesioniști și 5 măsuri de supraveghere specializată). Au predominat cazurile de neglijare, urmate la mică distanță de abuzurile fizice și emoționale. Din păcate, s-au înregistrat și abuzuri sexuale, comportamente delincvente dar și cazuri de copii dispăruți. Cele mai multe cazuri de abuz au fost înregistrate în luna februarie, cînd au fost 71 de sesizări, iar cele mai puține au fost în ianuarie – 34 de dosare.
În luna iunie, (cînd a fost marcată și Ziua de luptă împotriva violenței asupra copiilor, pe data de 5 iunie), au fost înregistrate 54 de cazuri de abuz, dintre care 23 erau din mediul urban iar 31 din rural.
În perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2014 au fost instrumentate în total 292 de cazuri de abuz și s-au instituit 16 măsuri de protecție specială.
Din păcate, numărul cazurilor de abuz ajunse în antenția specialiștilor noștri a crescut anul acesta și, chiar dacă diferența nu este foarte mare, este absolut regretabil că există. Avem cu toții obligația morală și legală să sesizăm orice caz de neglijare, exploatare, violență sau abuz asupra copilului după cum avem obligația de a face totul pentru a preveni astfel de situații. Cu toții ne dorim ca în România secolului XXI copiii să fie tratați cu demnitate, cu respect și să fie îngrijiți cu empatie, iubire și atitudine pozitivă. Părinții, rudele, cadrele didactice, reprezentanții societății civile trebuie să conștientizeze faptul că orice formă de abuz împotriva copilului provoacă traume care se reflectă în comportamentul lor social, școlar, în relația cu cei din jur, în imaginea despre sine și lume. Aceste traume pot lăsa urme adînci și pot marca viitorul celor mici“, a declarat Cristina Păvăluță, director general al DGASPC Neamț.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate