30 noiembrie, credincioşii îl prăznuiesc pe Sfântul Apostol Andrei – „cel Întâi Chemat”

Astăzi, 30 noiembrie, credincioşii îl prăznuiesc pe Sfântul Apostol Andrei,  numit „cel Întâi Chemat” întrucât a răspuns primul chemării lui Hristos la apostolat. Sfântul Andrei a adus creștinismul pe meleagurile românești, fiind considerat ocrotitorul spiritual al românilor.

Pentru noi, românii, este o sărbătoare cu o importanţă majoră, datorită faptului că Sfântul Andrei este considerat primul încreştinător al strămoşilor noştri, având în vedere faptul că acesta a răspândit cuvântul evanghelic în Scytia Minor, adică pe teritoriul Dobrogei de astăzi.

Sfântul Andrei a fost frate cu Petru şi erau originari din Betsaida, o localitate din Iudeea, situată pe malul Lacului Ghenizaret. Provenea dintr-o familie de pescari. Sfântul Andrei a devenit mai întâi ucenic al Sfântului Ioan Botezătorul, cel care L-a botezat pe Iisus. Chiar după acest eveniment petrecut pe malul râului Iordan, Sfântul Andrei l-a urmat pe Iisus Hristos, devenindu-i primul discipol, motiv pentru care a primit şi titulatura de „cel întâi chemat”.

După Învierea şi Înălţarea lui Iisus, Sfântul Apostol Andrei a propovăduit învăţătura lui Hristos în Scytia, Tracia şi peninsula Balcanică (Turcia de azi). Apoi a călătorit în Grecia, unde a consolitat comunităţile creştine întemeiate de Sfântul Apostol Pavel. A murit martir, răstignit pe o cruce în formă de „X”, în localitatea Patras, din Grecia.

Sfântul Sinod al Biserici Ortodoxe Române a hotărât în anul 1995 ca sărbătoarea Sfântului Andrei să fie însemnată cu cruce roşie în calendarul bisericesc, iar în anul 1997 Sfântul Andrei a fost proclamat „Ocrotitorul României”. Ziua de 30 noiembrie a fost declarată sărbătoare bisericească naţională.

Citiți și Sfântul Andrei, tradiţii şi obiceiuri româneşti

- Apreciază pagina -

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate