22 octombrie 1928 – deschiderea cursurilor Liceului de Fete şi inaugurarea noului local de şcoală

0

La 22 octombrie 1928, avea loc un mare eveniment în mişcarea culturală a oraşului Piatra-Neamț: deschiderea cursurilor Liceului de Fete şi inaugurarea noului local de şcoală al acestui liceu de sub conducerea d-nei directoare Eugenia P. Popovici.

Invăţămîntul secundar a înscris o nouă izbîndă în calea înflorită a propăşirii lui, iar populaţia acestui oraş, ca şi a judeţului nostru, a dobîndit încă un motiv mai mult de bucurie pentru înlesnirile culturale. Deşi s-a inaugurat numai o aripă a acestui local, cele 5 săli de clasă, încăpătoare, luminoase, prevăzute cu tot confortul şi mobilierul modern, cu parchet pe jos, cu sobe de teracotă, cu pupitre solide, cu instalaţie de lumină electrică, oferă toate posibilităţile pentru un învăţămînt plăcut, rodnic şi sănătos.”, se menționează în ziarul „Avîntul“, anul 1928.
Primul cuvînt îi aparține d-nei directoare Eugenia Popovici, care vorbește solemn şi hotărît despre însemnătatea acelei zile în istoria Liceului de Fete (care împlinea cinci ani de la înființare), fără a uita să amintească despre educaţia solidă care se face şi de care au dat dovadă absolventele, care au reușit în proporție de 74% la Bacalaureat, cu o purtare exemplară tot timpul anului.

Cu această ocazie, doamna directoare va aduce mulţumiri Ministerului Instrucţiunii, d-lui prefect şi d-lor parlamentari, Comitetului şcolar, pentru concursul dat, şi d-lui dr. Comaniţă, care, ca prefect în guvernarea trecută, a cedat 4.000 m de teren cu 50 lei m pentru clădirea acestui local.

Vorbeşte despre noua reformă a învăţămîntului secundar cu gimnaziul de trei ani şi liceul unic de patru ani, cu examenele de fine de an, despre grija specială pentru educaţia elevelor. Se adresează elevelor şi le îndeamnă la muncă, purtare corectă şi nume bune, lor şi şcolii. încheie cu o telegramă de omagiu d-lui ministru al Instrucţiunii — dr. Angelescu.”, mai notează ziarul „Avîntul”

Prezent la eveniment, inspectorul școlar general de la acea vreme, d-l Gh. Gavrilescu, laudă meritele „d-nei directoare Eugenia Popovici şi a comitetului şcolar pentru reuşita construirii noului local de liceu, importanţa zilei acesteia în istoricul învăţămintului, menirea acestei şcoli în educaţia fetelor şi stăruie către autorităţi, către d-l prefect, de care afirmă că şi-a făcut în parte datoria şi către comitet, ca să lucreze mai departe cu aceeaşi rîvnă pentru întregirea proiectului noului local de şcoală”.

La finalul discursului, domnul Gavrilescu le urează profesoarelor şi elevelor spor la muncă.
Conform ziarului „Avîntul”, în tot timpul gustării, muzica militară a distrat asistenţa cu diferite arii ocazionate.

sursa: Istoria monografică a orașului Piatra-Neamț, Verșescu Gheorghe, 1971 (extras din ziarul „Avîntul”)

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate