22 decembrie: „Dictatura a cazut, poporul e liber!”

2

Ziua de 22 decembrie a fost si va ramane pentru multa vreme o zi cheie in istoria Romaniei. Este ziua in care Scanteia titra “Dictatura a cazut, poporul e liber!”, ziua in care regimul comunist s-a clatinat din temelii, ziua in care Nicolae Ceausescu, conducatorul iubit, a fost  inlaturat.

Pe scurt, sirul evenimentelor este urmatorul:

19 decembrie – La Timișoara se declanșează greva generală și se cere demisia lui Nicolae Ceaușescu. Generalul Ștefan Gușă, șef al Marelui Stat Major, raportează la București că în stradă nu se află huligani, ci muncitori de la toate întreprinderile timișorene. El ordonă trupelor să intre în cazărmi.

20 decembrie – Timișoara devine primul oraș liber de comunism. Se constituie Frontul Democratic Român, formațiune politică antitotalitară. Seara, Nicolae Ceaușescu revine în țară. El se adresează populației, prin intermediul Televiziunii, în legătură cu evenimentele de la Timișoara, declarând că acestea sunt opera unor huligani și nu au nimic comun cu clasa muncitoare.

21 decembrie – Decret prezidențial de instituire a stării de necesitate în județul Timiș. Mitingul din Capitală, convocat de Nicolae Ceaușescu este întrerupt de grupurile de protestatari, care se regrupează în fața Hotelului Intercontinental, a ambasadei SUA și în Piața Romană. În cursul nopții se trage în demonstranți și se degajează terenul cu ajutorul blindatelor. Declarația și Programul în 11 puncte al Frontului Democrat Român de la Timișoara, a fost citit din balconul Operei începând cu dimineața zilei de 21 decembrie 1989.

21-22 decembrie – Au loc confruntări armate și demonstrații populare împotriva regimului comunist la Arad, Sibiu, Brașov, Cluj-Napoca. Soldate cu numeroase victime.

22 decembrie – În jurul orei 12:08, Nicolae și Elena Ceaușescu fug din sediul CC al PCR cu ajutorul unui elicopter. După o scurtă escală la Snagov cei doi sunt lăsați în zona Titu și preluați de miliție. În jurul orei 18:00 cuplul Ceaușescu este luat și depus într-o unitate militară din Târgoviște. Se desfășoară prima ședință a Comitetului Frontului Salvării Naționale, compus din vechi comuniști și disidenți, prezidată de Ion Iliescu. Au loc lupte de stradă în principalele orașe din România.


Seara de 22 decembrie nu a adus, insa, si finalul luptelor de strada. In acea seara si in urmatoarele 2-3 zile, indivizi necunoscuti nici pana astazi, etichetati atunci ca „teroristi”, au continuat sa traga pe strazi, iar numarul victimelor Revolutiei a continuat sa creasca si dupa iesirea din scena a lui Nicolae Ceausescu.

Pe 24 decembrie în România este proclamată Victoria revoluției.

Pe 25 decembrie, în urma unui proces al Tribunalului Militar Excepțional organizat de CFSN, Nicolae și Elena Ceaușescu sunt condamnați la moarte prin împușcare. Sentința este executată în aceeași zi în jurul orei 15:00. În după-amiaza zilei de 30 decembrie cadavrele cuplului Ceaușescu sunt înmormântate în mare secret la Cimitirul Ghencea din București.

Ca in fiecare an, in Neamt, si in intreaga tara, au loc activitati desfasurate pentru cinstirea Eroilor Revolutiei din decembrie 1989.

made in neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
2 Comentarii
  1. iosub janel spune

    A cazut pe dracu! Nu se vede ca suntem condusi de esalonul doi al comunismului?! Atata am castigat si noi:dreptul de a vorbi liberi. Dar vorbim degeaba, fiindca banditii astia parjolesc tara din temelii! Vieti sacrificate in speranta ca va fi mai bine si iata „binele” cu care ne-am pricopsit!!

  2. IRINA spune

    Dictatura a cazut, libertatea e numai in mintile noastre iar dreptatea este numai la portocalii cand smenuiesc banii publici. Chiar atat de imbecil este poporul asta? Mana pe topoare fratilor si la cotroceni si victoria

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate