Bani pentru populaţia afectată de inundaţiile din anul 2010
În vara anului 2010 s-au înregistrat fenomene hidro-meteorologice de o intensitate deosebită, care au determinat avarierea a numeroase obiective socio-economice, case şi anexe gospodăreşti, precum şi a infrastructurii localităţilor.
Instituţia Prefectului – judeţul Neamţ, în urma analizării stadiilor concrete de realizare a lucrărilor de reconstrucţie a locuinţelor afectate la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale, precum şi potrivit elementelor de ordine socială ce îi caracterizează pe proprietarii acestor locuinţe ( persoane cu vârste înaintate, fără venituri sau cu mijloace financiare reduse sau persoane care au în întreţinere minori) a solicitat sprijin în vederea alocării unei sume pentru diminuarea efectelor inundaţiilor produse în anul 2010, sumă necesară pentru finalizarea lucrărilor de reconstrucţie a caselor, inclusiv achitarea de materiale de construcţii, achiziţionarea de bunuri de uz casnic, racordarea la reţelele de utilităţi publice, electricitate, apă curentă, gaze, asigurarea obligatorie a locuinţei.
Instituţiei Prefectului – judeţul Neamţ i-au fost alocaţi 105.300 lei, sumă repartizată populaţiei afectate de inundaţiile din anul 2010 din cadrul unităţilor administrativ – teritoriale din judeţul Neamţ. Aceşti bani au fost repartizaţi cu sprijinul Guvernului din donaţiile băneşti ale populaţiei şi au fost destinaţi persoanelor afectate de inundaţiile din anul 2010.
Repartizarea sumelor este următoarea: pentru municipiul Piatra Neamţ – 19500 lei, comuna Doljeşti – 61800 lei, Comuna Petricani – 12000 lei şi comunele Gâdinţi, Hangu, Oniceni, Tămăşeni, care au pe listă o singură persoană, fiecare câte 3000 lei.
„În urma analizei stadiilor de realizare a lucrărilor de reconstrucţie a locuinţelor afectate de inundaţii, dar şi a elementelor de ordin social rezultate în urma anchetelor sociale efectuate în aceste zone, au fost selectate un număr de şapte localităţi şi 52 de persoane beneficiare a unui ajutor bănesc, între 500 şi 3000 lei. Aceste sume au destinaţii bine conturate, printre care şi aceea de asigurare obligatorie a locuinţei împotriva dezastrelor naturale. Reamintesc necesitatea încheierii acestei asigurări, întrucât începând din acest an, Guvernul nu mai are abilitatea de a interveni pentru acoperirea pagubelor provocate de dezastre naturale.”a declarat domnul prefect Mihai Archip.



