170 de ani de la nașterea scriitorului Calistrat Hogaș

0

Calistrat Hogaș s-a născut la Tecuci, în 19 aprilie 1847, în familia preotului Gheorghe Dimitriu. Cunoscutul prozator a făcut parte din generația lui A.D. Xenopol, Vasile Conta, Gheorghe Panu și a altor personalități deosebite cu care a legat strânse prietenii, mai ales în timpul cursurilor dintre 1860-1869 pe care le-a urmat la Academia Mihăileană.

calistrat-hogas-romania

„După cum se ştie, marele prozator din literatura românească, tecuceanul Calistrat Hogaş (1847 – 1917), a început să publice în „Arhiva”, din Iaşi, în 1887, apoi a scris în „Viaţa românească” (1907) „pagini strălucite, pline de vioiciune tinerească şi spontaneitate, zugrăvind frumuseţile naturii din Moldova, în toate aspectele şi tainele lor felurite, cu o bogată putere de intuiţie şi plasticizare şi cu mult umor”.
Iată că şi cotidianul Telegraful”, din 8 martie 1936, redă sub titlul „Studii critice”, o carte semnată de Dimitrie L. Stăhiescu „Calistrat Hogaş”, apărută sub auspiciile Editurii „Cartea Românească”.
Pentru frumuseţile scrierii şi admiraţia profesorului şi directorului de la liceele „Petru Rareş”, din Piatra Neamţ şi „Roman Vodă”, din Roman, redăm cuvintele unui reporter „necunoscut” din redacţia Telegrafului” de altădată, semnat cu ,,R”, deci reporter.
Aşadar: „Calistrat Hogaş a avut norocul încadrării în linia hereditară neamului său. N-a trăit singur şi n-a apărut neîntovărăşit la poarta vieţii. A fost înconjurat de rude cât a trăit. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu Ion Creangă. Moştenirea lăsată de şolticul povestitor moldo¬vean s-a găsit în păstrarea neamurilor. Biografii aici s-au adresat. Au luat drumul Iaşului, al Pipirigului şi Humuleştilor. ”, menționează prof. Radu Gheorghe

În 1871 se căsătorește cu fiica preotului Costache Gheorghiu din Piatra Neamț, Elena sau Elencu, așa cum i se adresa cunoscutul scriitor.  In 1878, Calistrat Hogas s-a mutat la gimnaziul din Tecuci, pentru o perioada de doi ani, și un an la scoală normală “Vasile Lupu” din Iași, în urma unor conflicte de amploare cu patronii gimnaziului din Piatra-Neamț. A revenit în 1881 ca director și profesor la Piatra- Neamț și a devenit un apropiat „amic” al lui I.L. Caragiale, aflat în perioada octombrie 1881 – martie 1882 în județul Neamț, ca revizor școlar.

În 1921 apare postmortem prima ediţie pentru public a cărţii Pe drumuri de munte, în două volume. Cel de-al doilea, În Munţii Neamţului, este prefaţat de Mihail Sadoveanu. Lui Calistrat Hogaş, căruia în 1915 îi fusese refuzat premiul Academiei de 5000 lei, „Adamachi”, i se conferă postum, in 1922, cel dintâi premiu iniţiat de Societatea Scriitorilor Români, în baza raportului alcătuit de Liviu Rebreanu.

Profesorul C. Hogaș s-a apropiat de casă, stabilindu-se la Roman în 1891, unde s-a mutat și Sidonia, fiica sa cea mai mica. În Roman, Calistrat Hogaș locuiește într-o vilă aflată în apropierea Liceului Roman-Vodă. În 1899, întreaga familie, cu excepția fiului Aetiu, care studia la București, s-au mutat la Iași.

Profesorul C. Hogaș a ieșit la pensie, dar a continuat să predea până la 40 de ore pe săptămână. In 1915 scriitorul se mută la Piatra Neamț unde locuiau deja soția și fiihhhca Cecilia.

Pe 28 august 1917, Calistrat Hogaș se stinge din viață la Roman,  iar la împlinirea a 42 de zile, la 8 octombrie, este reînhumat la Piatra Neamț. Mormântul său se afla la cimitirul Borzogheanu.

Sidonia Hogaș, după moartea tatălui sau, a activat ca muzeograf la Casa Memoriala “Calistrat Hogas” din Piatra-Neamț. În 1967 donează statului casa părintească pentru a fi restaurată și a se organiza aici un muzeu memorial. În două rânduri a oferit spre achiziție Muzeului Județean de Istorie obiectele și manuscrisele care alcătuiesc astăzi fondul muzeistic majoritar existent în expoziția memorială. La 19 aprilie 1976 s-a stins din viață la Piatra-Neamț, în vârstă de 94 de ani, domnișoara Sidonia C. Hogaș, chiar în  ziua de naștere a ilustrului ei tată. Prin grija nepoatei surorii sale, d-na Elena Zbanț, a fost înmormântată la cimitirul „Eternitatea”, împreună cu urna fratelui ei incinerat, Aetiu Hogaș.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate