16 noiembrie 2018 – zi istorică pentru autobuzele românești

1

Data de 16 noiembrie 2018 va rămâne în istoria autobuzelor fabricate de fosta întreprindere Rocar. Spun fosta, pentru că în anii 2000 s-a ales praful de singura uzină românească de autobuze, troleibuze, ambulanțe și autoutilitare ușoare(van-uri – că așa ne place să le zicem astăzi). Ultimul troleibuz Rocar 212 E aparținând SC Troleibuzul SA a părăsit definitiv municipiul Piatra-Neamț, după fix 20 de ani de existență. Acesta va face parte din viitorul muzeu de transport public de la Iași, organizat de Compania de Transport Public Iași în colaborare cu Asociația Pasionaților de Transport Public „TramClub” Iași. Practic, vineri s-a încheiat o epocă în transportul în comun al Pietrei-Neamț: epoca primelor troleibuze sosite în urbea de la poalele Pietricicăi, când a fost inaugurată această formă de transport, în decembrie 1995. Troleibuzul în cauză face parte din ultimul lot de mașini livrat de Rocar la Piatra-Neamț în 1998, având numărul 134. Acesta va fi recondiționat și-și va trăi restul vieții ca piesă în muzeul ieșean. Transportul acestuia s-a realizat cu ajutorul unui autocamion cu platformă, care l-a transportat în condiții optime în capitala Moldovei.

„După 12 ani, un troleibuz românesc de tip Rocar 212 E a revenit la Iași pentru a ilustra pe viitor istoria acestui tip de transport public în orașul nostru. În urmă cu o lună jumătate, Asociația TRAMCLUB Iași a înaintat către Compania de Transport Public Iași și către Primăria Iași propunerea de a fi achiziționat un troleibuz istoric, fabricat în România, asemenea celor care au circulat la Iași. Societatea de transport public Troleibuzul SA Piatra Neamț a scos spre vânzare ultimele cinci troleibuzele de tip Rocar 212 E pe care le deţinea, fabricate în România între anii 1995 și 1998.” a scris Silviu Teodor-Stanciu, președinte al Asociației TRAMCLUB IAȘI, pe pagina asociației.

În aceeași zi, la mai bine de 7500 km depărtare, avea să se scrie o poveste și mai interesantă. Un autobuz românesc DAC 112 UDM achiziționat de la Fetești ajungea în New Jersey. Un român stabilit în Statele Unite ale Americii și-a cumpărat nu unul, ci două astfel de autobuze. Acestea urmează a fi recondiționate și păstrate acolo. Primul a acostat în SUA pe 1 noiembrie, și a fost preluat din port vineri, 16 noiembrie 2018.

Tranzactia cu Transbus Fetesti a fost usoara, mai ales ca directorul, Dl ing Valentin-Victor Stanescu este un om cu pasiune, “de-al nostru”. El nu a vrut ca aceasta masina sa fie casata, fiind ultimul DAC/Rocar ce a circulat in Fetesti, chiar pana in acest an. Oare stiau cei ce calatoreau cu el la inceputul anului ce aventura va avea acest autobuz crem cu albastru? Dl ing Stanescu a tinut ca masina sa fie cat se putea de originala, in conditii de oaresce lipsa de resurse financiare. A reusit, zic eu, ca masina este completa si sanatoasa. Avea un drum lung, costisitor si riscant in fata ei. […]Masina a plecat, si dupa cateva zile a ajuns la Bremerhaven, in Germania. Aici a suferit ceva, unde nemtii au lovit masina in fata rotii stanga-fata, si au spart geamul soferului.
Vaporul suedez Mignon, al Wallenius Wilhelmsen a ajuns in sfarsit la destinatie-Port of Newark, NJ, in SUA. IL-01-BRA este oficial primul autobuz DAC 112UDM in America. Nu este primul
DAC, ca sa nu uitam de cele doua DAC 117UD-X ce au circulat pe Long Island in 1983-84, dar este primul DAC ce va ramane aici. Nu pot sa descriu senzatia cand am vazut spatele masinii in port, inconjurat de masini care rar se vad in Europa. Eram stresat, ca masina trebuia sa treaca inspectii multe. Eram obosit, ca nu dormisem bine de cand a ancorat vaporul pe 1 noiembrie. Eram fericit, ca insemna ca gresisem cu un sentiment pesimist, ca nu voi mai apuca sa vad un DAC cu ochii mei. Eram mandru, de toata munca asta. Si eram mandru de mine. Ca am reusit s-o aduc.” a scris acesta pe un forum de specialitate.

Și astfel, mulțumită unor oameni pasionați, rămân moștenire exemplare din ce în ce mai rare, produse ale industriei românești. Asta, ca să le arătăm și copiilor noștri că și noi produceam cândva ceva în țara asta, și nu ne-am plimbat întotdeauna cu Mercedes-uri sau alte vehicule străine.

Matei Melinte

 

 

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. George spune

    Emoționant !

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate