15 noiembrie – Cuviosul Paisie de la Neamt. Inceputul Postului Craciunului

1

15 noiembrie reprezinta inceputul Postului Craciunului in calendarul ortodox si greco-catolic. In aceeasi zi, credinciosii ortodocsi il praznuiesc pe Sfantul Cuvios Paisie de la Neamt, cunoscut si sub numele de Velicikovski. Nascut in Ucraina, Petru (numele de botez al Cuv. Paisie) a intrat in viata monahala la varsta de 19 ani, luand numele de Platon. In 1746, pleaca spre Sfantul Munte, unde se va nevoi timp de 4 ani, pentru ca in 1750 sa fie tuns in monahism de Cuv. Vasile de la Poiana Marului, primind numele de Paisie. Apoi, este hirotonit ieromonah si intemeiaza o obste monahala in Schitul Sfantul Prooroc Ilie, unde se nevoieste pana in vara anului 1763, adunand in jurul sau 64 de calugari romani, ucraineni si rusi.

De-a lungul anilor s-a stabilit la Manastirea Dragomirna, la Secu,  pentru ca, in final, sa fie timp de 15 ani staret al celor doua manastiri unificate, Neamt-Secu. Riguros practicant al isihasmului, Cuviosul Paisie se ruga neincetat cu rugaciunea inimii, avand darul lacrimilor. O atentie deosebita a acordat Cuviosul Paisie traducerii din limba greaca a scrierilor patristice filocalice, continuand, astfel, sirul traducerilor de la Dragomirna si Secu.

Unii calugari moldoveni, munteni si ardeleni, fiind buni elenisti, traduceau scrierile Sfintilor Parinti din limba greaca veche in limba romana, iar calugarii slavi traduceau in limba slavona, facand din Manastirea Neamt o adevarata academie patristica si duhovniceasca, nemaiintalnita in alte tari ortodoxe din acea vreme.

In anul 1974, pe 15 noiembrie, la varsta de 72 de ani, Cuviosul Paisie s-a stins, fiind inmormantat in gropnita bisericii mari, zidita de voievodul Stefan cel Mare si Sfant. “Activitatea staretului Paisie la Neamt a fost deosebit de bogata. El intareste aici (la Neamt n.n.) randuielile monahale athonite, cu slujbe zilnice conform tipicului, cu viata de obste, cu predici, cu munca si rugaciune – dupa regula a Sfantului Vasile cel Mare – cu grija pentru batrani si bolnavi. La Neamt s-a construit, sub indrumarea sa, un spital, o casa de oaspeti si noi chilii, numarul monahilor trecand rapid de 800: romani, rusi, bielorusi, ucrainieni, greci, sarbi si bulgari.”(N. Iorga)

Cu un astfel de model de credinta si nevointa spirituala, credinciosii nemteni incep Postul Craciunului, primul post din anul bisericesc care a debutat la 1 septembrie. Acest post de 40 de zile se incheie in ajunul Craciunului, pe 24 decembrie si aminteste de postul lui Moise pe Muntele Sinai, timp in care acesta astepta sa primeasca Tablele Legii.

Postul nu inseamna numai o infranare de la alimente, ci de la tot ceea ce inseamna viciu, exces, de la tot ceea ce ne face rau noua si celor din jur. Este o perioada de curatire a trupului si a sufletului pentru a intampina asa cum se cuvine Nasterea Domnului.

 Emilian Zaharia

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. Calendar ortodox 2012 spune

    Trecem printr-o noua etapa de spalare a pacatelor, primul pas spre pocainta este sa urmam sfaturile preotilor, sa postim si sa ne impartasim asa cum trebuie.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate