141 de ani de la naşterea sculptorului român Constantin Brâncuși

0

Data de 19 februarie este declarată Ziua Brâncuși ca sărbătoare naţională. Potrivit legii, autorităţile administraţiei publice centrale și locale pot organiza sau sprijini logistic și material manifestări cultural-artistice dedicate acestei zile. Ziua de 19 februarie a fost proclamată Ziua Brâncuși  prin Legea 305/2015.

Această zi va fi marcată în întreaga lume prin expoziţii de fotografie, conferințe, spectacole de teatru şi proiecţii de filme dedicate sculptorului român.

Sculptorul român Constantin Brâncuși s-a născut la 19 februarie 1876, în localitateaastazi-este-ziua-brancusi-33246 Hobița din județul Gorj.

Considerat „părintele sculpturii moderne”, Constantin Brâncuși este o personalitate emblematică a culturii române, inspirând generații de sculptori din întreaga lume, prin contribuția determinantă la înnoirea viziunii artistice în sculptura contemporană. Concepţiile şi lucrările sale au avut o influenţă majoră asupra curentelor artistice din secolul al XX-lea şi până astăzi, reprezentând, în acelaşi timp, o reinterpretare a arhetipurilor, tradiţiilor şi miturilor româneşti.

Anul 2017 are o triplă semnificaţie pentru promovarea personalităţii şi operei brâncuşiene. Astfel, pe 16 martie vom comemora 60 de ani de la trecerea sa la cele veşnice. În acest an şi anul viitor – anul Centenarului Marii Uniri – marcăm cei 80 de ani de când Brâncuşi a lucrat la realizarea ansamblului monumental „Calea Eroilor” de la Târgu Jiu, omagiu adus soldaţilor români care s-au jertfit pentru realizarea unităţii de neam şi ţară în Primul Război Mondial, ansamblul fiind inaugurat pe 27 octombrie 1938. De asemenea, pe 15 iunie se vor împlini 40 ani de la inaugurarea „atelierului lui Brâncuși”, reconstituit în 1977, într-o clădire separată lângă Centrul Cultural Pompidou.

brancusi-in-atelier

În acest an special pentru memoria marelui sculptor, numeroase ambasade, oficii consulare și institute culturale românești în străinătate organizează evenimente de marcare a Zilei Brâncuși: proiecții de filme documentare, conferințe, expoziții de fotografie a operei brâncușiene, recitaluri de muzică sau poezie. Evenimentele organizate au ca obiectiv readucerea în atenţia publicului larg, a specialiştilor, a iubitorilor de artă şi ai României, originalitatea şi, în acelaşi timp, universalitatea creaţiei brâncuşiene, apartenenţa sa la patrimoniul cultural al umanităţii.

Constantin Brâncuși a fost ales membru post mortem al Academiei Române în anul 1990.

 

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate