Odovania praznicului Bunei Vestiri. Soborul Sf. Arhanghel Gavriil

0

Biserica Ortodoxă sărbătorește astăzi odovania praznicului Bunei Vestiri. Odovanie se numește sfârșitul sărbătoririi unui praznic împărătesc sau a unui praznic mai deosebit. Sărbătoarea Bunei Vestiri este o sărbătoare mare rânduită în cinstea Maicii Domnuluia129Alături de praznicul Bunei Vestiri se sărbătorește în Biserica Ortodoxă, la 26 martie, și Soborul Arhanghelului Gavriil.
Sfântul Arhanghel Gavriil este pentru oameni îngerul milostivirii şi al bunăvoinţei dumnezeieşti şi a fost desemnat de Domnul ca „duh slujitor, trimis ca să slujească pentru cei ce vor fi moştenitorii mântuirii“ (Evrei 1, 14).
Potrivit Sfântului Proclu al Constantinopolului, numele lui înseamnă „Dumnezeu şi om“ şi a fost rânduit de Dumnezeu să vestească tainele legate de Întruparea Domnului nostru Iisus Hristos. Încununarea acestei misiuni a fost acel „Bucură-te!“ adresat Maicii Domnului.
Reprezentat în iconografia Bisericii Ortodoxe ca având în mâini floarea de crin, Sfântul Arhanghel Gavriil mai este sărbătorit și la 8 noiembrie, împreună cu Sfântul Arhanghel Mihail.

Tot astăzi sunt pomeniți Sfântul Mucenic Montanus preotul și soția sa, Maxima, care au suferit moarte martirică în timpul persecuției împăratului roman Dioclețian, în cetatea Singidunum (azi Belgrad).
Pentru că nu a vrut să se lepede de Hristos, guvernatorul a încercat să-l înduplece pe Montanus prin soţia sa, Maxima. Însâ întărită de harul dumnezeiesc, Sfânta Mucenică Maxima a cerut și ea să fie supusă la chinuri. Astfel, toate încercările de a-i abate din drumul pe care și l-au ales singuri au rămas zadarnice. Drept aceea, s-a poruncit să fie înecați în râul Sava.
În acest fel au primit cununile muceniciei preotul Montanus și soția sa, Maxima.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate