135 de ani de la nașterea lui Adolphe Chevallier, fotograful Casei Regale

0

Astăzi, 7 noiembrie, se împlinesc 135 de ani de la nașterea fotografului Adolphe Chevallier.
Adolph A. Chevalier, fiu al văii Bistritei, s-a născut la 1881, în satul Barnar, comuna Broșteni, aparținând atunci de vechiul județ Neamț. Tatăl său, elvețian de origine, a ajuns pe meleagurile bistrițene ca specialist în lucrări forestiere.chevallier

Chevalier a fost coleg de clasă, la Gimnaziul „Nicu Gane” din Falticeni, cu Mihail Sadoveanu si l-a avut bun prieten pe cărturarul pietrean Ghe. T. Kirileanu. Împreună cu aceștia a împărtășit o nemăsurată admirație si dragoste pentru traditiile populare.

A învățat meseria de fotograf în Elveția si a practicat-o în România, devenind unul din cei mai de seama artiști fotografi din prima parte a secolului al XX-lea.

A slujit o perioadă ca fotograf al Curții Regale (brevetul regal cu nr. 878/12.12.1921, prin care i se conferea lui Ad. A Chevalier, fotograf din Piatra Neamt, titlul de „Furnizor al Curtii Regale”).  Acest brevet se afla acum în posesia unui colectțonar din Germania. În perioada primului război mondial se stabilește la Piatra-Neamț, unde își înființează un studiou fotografic vestit în întreaga țară.

Ne-a lăsat o bogată mostenire, adevarate fotografii document, cum ar fi cea a Generalului Berthelot înconjurat de ofițeri romani si străini, a compozitorului George Enescu, a Regelui Ferdinand  și a Reginei Maria.
Măestria artistică a lui Chevalier a fost acompaniată de o bună cunoaștere si întelegere a vieții, ocupațiilor si obiceiurilor locuitorilor Văii Bistritei. A surprins prin arta sa o mare diversitate de aspecte, activitățile specifice bistritenilor, unele dispărute astăzi, forme ale vechii arhitecturi țăranești, frumusetea costumelor traditionale, obiceiuri rurale.

De asemenea, o impresionantă colecție foto-documentară despre locuitorii și locurile unde a trăit înzestratul fotograf, respectiv câteva sute de clișee pe sticlă, se păstrează în prezent în patrimoniul Muzeului de Etnografie din Piatra Neamț, prin strădania și pasiunea Elenei Florescu, autoarea unor cărți și lucrări dedicate artistului nemțean.

646x404

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate