Emanuel Elenescu – seniorul dirijorilor din întreaga lume

0

În ziua de 8 martie, anul 1911, se năștea la Piatra-Neamț, Emanuel Elenescu, renumit compozitor, pedagog și dirijor.
Cu o experiență profesională fabuloasă, Emanuel Elenescu poate fi considerat seniorul dirijorilor din întreaga lume.
La 90 ani, în 2001, era încă în activitate.
„A cântat sub bagheta unor conducători de orchestre precum George Enescu, Theodor Rogalski, Jean Bobescu, Ionel Perlea, George Georgescu. La rândul lui, i-a dirijat pe Henrik Szeryng, Dimitri Başkirov, Ion Voicu, Valentin şi Ştefan Gheorghiu, Dan Grigore, Nikita Magaloff. A înregistrat peste 80 de ore de muzică din toate genurile. A dirijat orchestre, coruri, operă şi un concert de jazz, alături de formaţia lui Sile Dinicu. A concertat în toate ţările est-europene, în Germania, Spania, Venezuela, Cuba, Belgia, Turcia, Norvegia”, amintea Tudor Călin Zarojanu întru-un interviu luat maestrului pentru publicația România Literară.

emanuel-elenescu

Activitatea sa artistică cuprinde, participarea ca interpret de orchestră, apoi prezenţa la pupitrul dirijoral (debut cu Simfonia fantastică la Ateneul Român, 1945), conducând Orchestrele Radiodifuziunii Române (din 1952, dirijor permanent), Filarmonica „Moldova”, Filarmonica „George Dima”, Filarmonca „George Enescu”.
Cu trecerea timpului şi-a format un stil dirijoral personal, caracterizat prin precizia gesticii, prin cunoaşterea sensurilor şi stilurilor, literei şi spiritului partiturilor abordate, impunând opţiuni echilibrate de comunicare cu ansamblul muzicienilor şi cu publicul.
De-a lungul carierei a fost distins cu Menţiunea I şi Premiul III de compoziţie „George Enescu”, titlul de Artist Emerit şi Ordinul Muncii, Ordinul naţional „Steaua României” în grad de cavaler.
Totodată, Emanuel Elenescu a lăsat drept moştenire şi o creaţie componistică de mare valoare: Variaţiuni simfonice pe o temă haiducească, Rapsodia română pentru vioară, Burlesca pentru pian şi orchestră, Liturghia pentru cor mixt, cântece pentru voce şi pian.
Memoria maestrului nu a fost uitată, ci este cinstită, prețuită și dusă mai departe. Acest lucru fiind reflectat mai ales prin Concursul internațional de interpretare muzicală „Emanuel Elenescu”. Concursul care îi poartă numele se desfășoară în fiecare an, la sfârșitul lunii noiembrie, iar în 2015 au fost marcați 25 de ani de la debut.
Chiar dacă în 17 iunie 2003 ne-am luat adio de la maestrul Elenescu, acesta rămâne viu, veșnic tânăr, prin opera pe care a lăsat-o în urma sa, dar și prin cei care o duc mai departe.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate