Sfântul Ierarh Teofilact Mărturisitorul, episcopul Nicomidiei

0

Sfântul Ierarh Teofilact Mărturisitorul, episcopul Nicomidiei, este pomenit în calendarul creștin ortodox la 8 martie.

Sfântul Teofilact a fost un mare demnitar împărătesc și prieten al viitorului patriarh al Constantinopolului, Tarasie, cel care a prezidat al VII-lea Sinod Ecumenic de la Niceea (787).ier1

S-a născut pe la jumătatea secolului al VIII-lea, în perioada Sinodului Ecumenic de la Niceea, Teofilact a intrat în monahism împreună cu un bun prieten al său, Mihail al Sinadelor.

Au viețuit într-o mănăstire de la țărmul Mării Negre, devenind amândoi foarte cunoscuți pentru faptele lor bune si adânca lor înțelepciune.

Patriarhul Tarasie văzând virtutea plină de strălucire a celor doi bărbaţi  i-a făcut episcopi, pe Mihail în Sinada, iar pe cinstitul Teofilact în Nicomidia. Cei doi  au continuat fapetele bun, prin grija față de săraci și bolnavi, ridicând spitale, azile și case pentru străinii călători.

În timpul mișcării iconoclaste, în timpul împăratului Leon Armeanul (813-820),  sfântul Teofilact a fost exilat.

A continuat să trăiască în exil timp de 30 de ani, într-o veche localitate, Strovilon, de pe țărmul turcesc al Mării Negre.
În timpul împărătesei Teodora (842-856), trupul Sfântului Teofilact a fost adus în Nicomidia și așezat în biserica ctitorită de el.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate