10 lucruri pe care sa le iei in considerare atunci cand cauti gradinite particulare

0

A sosit momentul sa alegi gradinita pentru copilul tau. Dar de unde stii insa ce gradinita sa alegi? La ce detalii ar trebui sa fii atent? Daca ai plecat la vanatoare de gradinite particulare, atunci trebuie sa iei in considerare mai multe lucruri.

Alegerea gradinitei private este importanta, pentru ca acolo copilul tau isi va petrece cea mai mare parte a zilei in urmatorii doi sau trei ani si acolo va invata multe. Gradinita este un spatiu fizic, dar este mai presus de toate un spatiu unde se vor construi relatii, intre copii si educatori si intre parinti si educatori. Acestea fiind spuse, sa vedem la ce sa ne uitam cand vine vorba de alegerea gradinitei perfecte.

1. Recenziile

Inainte de a merge la restaurant, cauti online recenzii ale utilizatorilor sau intrebai un prieten? Ei bine, fa acelasi lucru pentru a alege gradinita. Intreba alte mame, in parc sau in fata gradinitei, la ora iesirii. Opiniile altor parinti nu sunt singurul element de luat in considerare, deoarece fiecare are propriile standarde, dar pot oferi o idee. Judecata altora este utila, de asemenea, deoarece iti va oferi criterii de evaluat: daca ai avut deja o discutie cu alte mame, vei sti la ce sa ai grija si ce intrebari sa pui atunci cand vei vizita gradinita.

2. Curriculum-ul gradinitei

Gradinitele au si un “CV” si il poti gasi pe site-ul lor. Acesta este proiectul educational, documentul in care cresa isi spune povestea, valorile pedagogice si culturale care o inspira. Adesea poti gasi informatii de baza, cum ar fi orare, program de vara, meniuri, activitati. Si deja in acest fel poti sa iti faci o idee si sa poti compara diferite gradinite.

Desigur, acestea sunt prezentari destinate parintilor, asa ca vei gasi fraze standard, iar descrierile activitatilor pot fi putin infrumusetate. Cu toate acestea, aceste informatii sunt un punct de plecare pentru a verifica apoi, atunci cand mergi personal, ca ceea ce s-a promis este realizat. 

3. Drumul si parcarea

te gandesti la o anumita gradinita, chiar daca este departe si nu este in drum spre serviciu? Gandeste-te bine! Pe langa evaluarea unei gradinite in ceea ce priveste propunerea educationala, competenta educatorilor si frumusetea structurii, ia in considerare si cat de usor este sa ajungi la ea, deoarece va trebui sa faci drumul gradinita-job, dus-intors, in fiecare zi timp de cel putin doi ani. O gradinita langa casa iti usureaza viata. Inseamna ca copilul tau va dormi mai mult dimineata, va petrece mai putin timp in masina, va exista un risc mai mic de trafic sau evenimente neasteptate si asa mai departe. Asta nu inseamna ca trebuie sa alegi cea mai apropiata gradinita, daca nu te convinge. Dar a fi aproape de casa sau de serviciu este un avantaj de luat in considerare, deoarece iti usureaza viata si elimina factorii de stres. Si un parinte stresat este ultimul lucru de care are nevoie un copil.

4. Ce este in jurul gradinitei?

Pe langa evaluarea structurii, evalueaza si ceea ce se afla in jurul ei. Este usor sa gasesti un loc de parcare? Daca exista un parc, poti petrece ceva timp impreuna inainte de a merge acasa, fara a fi nevoie sa faci un alt drum cu masina.

5. Prima impresie

Cum te simti cand intri in gradinita? Mediul este primitor? Prima impresie conteaza, pentru ca-ti spune daca este un loc confortabil. Si confortabil inseamna spatii mari, luminoase si bine ventilate, unde nu este nici prea cald, nici prea rece, culori dulci, un parfum placut. Ingrijirea lucrurilor si atentia la detalii sunt alte elemente importante. Nu este nevoie sa masori metri patrati sau temperatura, dar acorda atentie modului in care te simti in mediile in care copilul tau va petrece multe ore.

6. Grupul de educatori 

Alegerea gradinitei inseamna, mai presus de toate, alegerea unui grup de persoane care iti vor educa copilul: educatorii si coordonatorul didactic care sunt sufletul cresei. Este important sa se creeze o legatura de incredere intre tine si educatori, care sa-l ajute pe copil sa se bucure de timpul petrecut in gradinita. Prin urmare, este esential sa iti placa educatorii si sa simti liniste cand iti lasi copilul cu ei. 

7. Activitati

Ce va face copilul tau la gradinita? Gradinita, chiar daca vorbim de una particulara, este o agentie educationala, nu o camera de joaca, unde copiii invata sa creasca si sa invete sa faca totul singuri. La gradinita, copilul trebuie sa desfasoare activitati diferite si echilibrate, pentru a-si dezvolta abilitati specifice: miscare, citirea basmelor, muzica, pictura, dans, joc liber. Toate momentele zilei ar trebui sa fie utile pentru a promova autonomia. Intreba ce activitati au loc in timpul saptamanii. 

8. Siguranta 

Pentru a evalua o gradinita pe baza spatiului, ia in considerare mai intai prezenta scarilor. Trebuie masuri de siguranta pentru gradinitele care au si etaj. De asemenea, vezi daca mobilierul este conceput pentru copii. Mobilierul unei gradinite trebuie sa fie nu numai sigur, ci si conceput pentru ca micutii sa isi dezvolte autonomia: mese si scaune pe masura, toalete mici, chiuvete la inaltimea copilului Acorda atentie si podelelor: cea din cauciuc este cea mai buna, usor de curatat, izolanta. Covoarele, marmura, gresia si parchetul nu sunt cele mai bune podele pentru o gradinita.

9. Spatiul exterior

O gradina frumoasa sau cel putin o curte utilizabila face o mare diferenta. Inseamna ca copilul tau va primi soare si aer, se va misca, se va simti liber. 

10. Ce mananca?

Ce mananca copiii la cresa? Bucataria este un alt element de luat in considerare la alegerea gradinitei. In unele gradinite exista o bucatarie interna, in timp ce in altele mesele sunt aduse de un serviciu de catering. Desigur, gatitul in interior inseamna alimente proaspat facute, mai calde. Daca  este vorba de catering, poti intreba si poti cauta mai multe informatii pe internet. 

Alegerea gradinitei necesita timp si organizare. Pune intrebari, evalueaza si compara. Dar, pana la urma, ai incredere in instinctul tau!

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate