Marele karateka Ilija Jorga, din neamul lui Nicolae Iorga, este așteptat la Iași

0

Fondatorul Fudokan, dr. Ilija Jorga (10 Dan), de zeci de ani un adevărat cutreierător al României, vine săptămâna viitoare la Iași abia pentru prima oară. Dincolo de evenimentul oficial în sine, a XXVIII-a ediție a Finalei Campionatului Național de Karate Tradițional și Cupa României (24-26 mai), se anticipează omagierea istoriei puternicei școli ieșene de Shotokan și Qwankido. Amintirea maestrului Fidèle Gouandjika, absolvent al Facultății de Electronică și Telecomunicații în 1983, centrafricanul care a inspirat o generație de români în artele marțiale, este vie și la locul cuvenit.

Programul conține, de asemenea, un stagiu tehnic de pregătire susținut de cel considerat un karateka de geniu, a cărui relație specială cu România pornește de la ceva mult mai profund decât artele marțiale. Jorga (n. 15 noiembrie 1940, Belgrad) mărturisea cu mândrie, în 2013, într-un interviu acordat la Praga și publicat de săptămânalulMesagerul de Neamț, că este român din neamul lui Nicolae Iorga. Iată fragmentul emoționant din interviul de atunci:

Ați menționat originile românești. E adevărat că vă înrudiți cu Nicolae Iorga?

– Da și sunt foarte mândru de asta. Este rudenie adevărată, dar nu directă, prin tatăl meu. Îmi povestea despre Nicolae Iorga când eram copil. Fratele meu, Vladimir, obișnuiește să spună că e reîncarnarea lui Nicolae Iorga. Avea, știți, o memorie fotografică – la fel și fratele meu. Când era student la medicină și învăța anatomia după cărți scumpe, spunea: „Eu sunt ca Nicolae Iorga, am memorie fotografică!” Nu avea bani de cărți și era de ajuns să le citească. Nu vreau să dau semnificații, dar eu n-aș vrea să se spună că sunt un român mai bun decât românii. Tot ce încerc să fac pentru România e legat și de obligația mea, de legătura mea cu acest om faimos.

Ca să tranșăm definitiv povestea. Nu sugerați în niciun fel că Nicolae Iorga ar avea origini sârbești?

– Nu. Eu sunt român! Lumea nu înțelegea de ce sunt atât de atașat de karate-ul românesc. Încă din vremurile grele am sprijinit primii mei elevi români, pe Dan Stuparu, Adrian Popescu și Mircea Bolintineanu. Stuparu și Popescu au rămas în karate și au făcut lucruri importante, fiecare pe partea lui. Sunt elevii mei, sunt mândria mea.


Vladimir și Ilija Jorga

Actul de naștere al Fudokanului, arătam în deschiderea interviului, datează din 1980 și e reprezentat de o declarație semnată de frații Ilija și Vladimir Jorga, împreună cu elevii lor Zurab Merabeșvili, Venceslav Nadev, Rachmi Soebajo, Haki Kosar și Dan Stuparu. În termeni simbolici, Ilija Jorga consideră că Fudokan s-a născut din clipa când a intrat, la începutul anilor ’70, în Dojo-ul profesorului său Taji Kase, la Paris. Recunoașterea a venit de la președintele de atunci al ITKF (Federația Internațională de Karate Tradițional), Hidetaka Nishiyama. Până la moartea sa, în 2008, ITKF era organismul conducător de necontestat al karateului tradițional la nivel mondial. Maeștrii săi s-au numit Gichin și Yoshitaka Funakoshi. Foarte important este anunțul făcut și apoi actul semnat de Nishiyama, în 1993, prin care recunoștea independența totală a stilului Fudokan, odată cu recunoșterea rădăcinilor din Budo.

Este de notorietate internațională că România reprezintă o forță în karate. Federația Română de Karate Tradițional (FRKT) – condusă de Nicolae Mărăndici, afiliată la Federația Mondială de Fudokan, Federația Internațională de Karate Tradițional și Federația Europeană de Karate Tradițional – e bine văzută, tehnicienii noștri se bucură de respect, la fel și sportivii. Din nefericire, nefiind sport olimpic, karateul abia se apropie de fondurile publice, în ciuda performanțelor notabile obținute în mod constant.

Gazdă a evenimentului este puternicul club sportiv local ENPI, fondat în 1993 și condus de Costel Adăscăliței, unul dintre președinții de club iubiți, respectați și influenți din karateul românesc. Stagiul de pregătire și întrecerile pentru cadeți, juniori, tineret și seniori sunt găzduite de Sala Polivalentă. Momentele de maximă atracție, finalele propriu-zise și demonstrațiile, sunt programate dumincă, 26 mai, între orele 10 și 14.


Costel Adăscăliței și Fidèle Gouandjika (Piatra-Neamț, septembrie 2013)

Medaliat cu aur, în 1994

În Iași cel puțin, Adăscăliței este binecunoscut pentru cariera politică de care s-a ținut ani buni, fără a i se urca la cap. A fost viceprimar, vicepreședinte al Consiliului județean și deputat. Astăzi e salutat în termeni călduroși de Ilija Jorga, acesta evocând într-un mesaj recent transmis anii când gazda de acum era membru al lotului național condus la acea vreme de regretatul Dan Stuparu (1951-2013).

Atractive, din agenda de evenimente următoare a FRKT, sunt cel puțin alte două manifestări. Ilija Jorga va susține încă un stagiu de pregătire la Baia Mare, în perioada 7-9 iunie, unde gazdă va fi însuși secretarul Federației Mondiale de Fudokan, românul cu cetățenie americană Mike Apan. Apoi, între 13 și 16 iunie, la Pitești se desfășoară a XXXIV-a ediție a Campionatului European de Karate Tradițional. Județul Argeș contează ca fief al președintelui de onoare al federației, parlamentarul veteran Șerban Valeca, în prezent senator, dar și vicepreședinte al federației europene, for condus de Vladimir Jorga. În dreptul său răsună și astăzi cele consemnate de ziarpiatraneamt.ro, în martie 2016, din declarațiile istorice făcute la Piatra-Neamț rezultând nevoia trecerii karateului tradițional de la statutul de artă la cel de știință, sub aspectul perspectivelor de abordare și cercetare a efectelor asupra practicanților. Frații Jorga sunt renumiți pentru cercetările lor în fiziologie și anatomie, combinate cu practicarea karateului.

Viorel COSMA

Sursa: StiriNationale.EU

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate