Sugestii pentru creșterea atractivității turistice a municipiului Piatra-Neamț

28

Municipiul Piatra-Neamț este stațiune turistică de interes național și cu toate acestea mai sunt multe lucruri de îmbunătățit în ceea ce privește atractivitatea turistică și ofertele de vizitare în zonă. În acest sens, am dorit să aflăm punctul de vedere al unor persoane publice din municipiul Piatra-Neamț, oameni de cultură, consilieri locali și județeni, tineri cu viziune, reprezentanți ai conducerii primăriei în ceea ce privește următoarea întrebare: „Ce credeți că ar mai trebui îmbunătățit pentru a crește atractivitatea turistică a municipiului Piatra-Neamț?”

nastasaCarmen Nastasă, director Centrul pentru Cultură și Arte „Carmen Saeculare”

„Poate includerea municipiului în niște pachete turistice mai complexe, o promovare intensă a obiectivelor turistice, concentrată mai mult pe mesaj, pe conținut, și mai puțin pe obiectivul ca atare, susținerea și promovarea ofertelor culturale de calitate, organizarea unor programe turistice active pentru tineri.”

Emilia Arcan, consilier cabinet președinte CJ Neamț

PRESEDINTE EMILIA ARCAN„Turismul este un domeniu vast  și atât de viu, că niciodată  nu se termină pregătirile pentru întreținerea lui, oricât s-ar  munci.  Dar indiferent de câte puncte de atracție  ar exista  pentru cei interesați să vadă frumuseți, să respire  aer  curat, să se bucure de natură, dacă drumul care duce la toate aceste locuri minunate  nu e pus la punct, degeaba  avem „perle“ care așteaptă  să fie descoperite!

Turistul  pășește, circulă, alege  să  ia la pas ori  să se deplaseze  rapid între  locurile  pe care și le stabilește,  pe traseul său  și  pentru  astea  e nevoie de infrastructură!

E problema care ne doare  și care taie mult din elanul  celor care ar vrea  să se plimbe  în  minunatul nostru  ținut!

Turistul  va alege, pe  banii  lui, să se simtă  confortabil, să  aibă  acces  ușor la obiective  turistice  și  va ocoli  mereu  locurile  greu  accesibile, care, din nefericire, parcă  în  zona  noastră s-au aglomerat!

Drumuri ne trebuie, pentru a avea „lipici“ la  turiști! Căci  ceea  ce  va  găsi la capătul  drumului, cu siguranță  îl  va  încânta  pe  Măria Sa, Turistul!”

Adrian Bourceanu, consilier județean PSD

Adrian-Bourceanu-ATOP-1024x706„Pentru ca municipiul Piatra Neamț să devină cu adevărat un oraș turistic, acesta trebuie racordat prin pachete turistice integrate cuprinzând vizite, drumeții și organizarea de evenimente în toate zonele cu potențial laic și religios din județul Neamț. Deși este un oraș așezat într-un areal geografic minunat, Piatra Neamț, prin el însuși, nu poate răspunde exigențelor turistice actuale.

În acest context Piatra Neamț trebuie să devină punctul de plecare și de revenire în toate pachetele turistice pe care le văd concepute ca o asociere județeană a tuturor localităților cu potențial turistic, precum și cu reprezentanții cultelor bisericești din județ. Vorbesc așadar de o asociere de amploare și serioasă în care să se stabilească rolul, locul, obligațiile și beneficiile fiecărui partener din proiect.

Ca un exercițiu de imaginație ce ar însemna ca județul Neamț să ofere 4 sau 5 pachete turistice integrate în care turistul să viziteze obiectivele din oraș și apoi să aibă itinerarii clare în toate punctele laice și/sau religioase din județ, pachete turistice care să includă în mod necesar și diverse evenimente?

Se înțelege că pentru un astfel de proiect trebuie gândită și infrastructura rutieră și de cazare a turiștilor care să îmbine zona urbană cu cea rurală în funcție de particularitățile și specificului tradițional local. Cred că doar un astfel de proiect poate pune în valoare orașul Piatra Neamț în egală măsură cu celelalte localități din județ. În situația actuală, Piatra Neamț este de cele mai multe ori un oraș de tranzit rapid și superficial vizitat de turiști.”

Sebastian Burduja, președinte PACT

burdujaStarea actuală a turismului la Piatra Neamț și în tot județul Neamț este simbolică pentru starea generală a României: se poate mult mai mult. Primul pas este asumarea unei viziuni pe termen lung, curajoase și consecvente: Piatra Neamț redevine Perla Moldovei și următoarea Capitală Culturală Europeană dată de România.

Cum? Dezvoltarea turismului trebuie integrată într-un program de dezvoltare a întregii regiuni. Mai întâi, prin infrastructură conectivă de calitate. Turiștii preferă destinații accesibile. O prioritate de grad zero este drumul expres Piatra Neamț      -Bacău (planificat actualmente prin Master Planul General de Transport abia pentru 2028-2031, ceea ce este total inacceptabil), dar şi dezvoltarea aeroportului Bacău prin mai multe curse externe și interne.

Pe lângă infrastructura de transport este nevoie şi de facilităţi de cazare. Un orășel de 100.000 de locuitori din Austria poate vinde si un milion de nopti de cazare într-un an. Şi noi putem ajunge la astfel de performanţe dacă sprijinim creșterea profesionalismului serviciilor existente. Autoritățile publice pot crea o platformă prin care să reunească toți jucătorii locali și regionali, așa cum s-a încercat recent la Alba Iulia. Prin acest mecanism vom asigura schimburi de bune practici și vom putea furniza gratuit broșuri și ghiduri turistice pentru toți cei care ajung în Piatra Neamț.

O altă soluţie este organizarea unor evenimente culturale cu ecou la nivel internațional. Avem exemplul festivalului Untold de la Cluj, care a adus 250.000 de turiști, sau a festivalului de teatru de la Sibiu. Şansa pe care o are Piatra Neamţ este teatrul de tineret prin festivalul anual, care poate deveni un reper la nivel european.

La nivelul județului, trebuie să milităm pentru includerea în patrimoniul UNESCO a capodoperelor noastre: Mănăstirea Bistrița, Mănăstirea Neamț, Mănăstirea Agapia, Mănăstirea Văratec, Cetatea Neamțului.

Nu în ultimul rând, degeaba avem locuri minunate dacă nimeni nu le cunoaște. Turiștii trebuie atrași în țările lor prin campanii de promovare cu cap. Susțin înființarea în marile centre ale lumii a unor birouri românești de atragere a  investitorilor. Acestea ar avea și rolul de a promova destinațiile turistice ale țării noastre, așa cum am anunțat și în programul România pe bune.

Mihai Obreja, consilier local PNL, profesor

obrejaAcum 38 de ani, student fiind, am mers într-o excursie cu ai mei colegi, de la facultatea de istorie și filozofie a Universității A.I. Cuza Iași, pe un traseu pentru care s-a insistat să cuprindă obligatoriu orașul Piatra Neamț, despre care se spunea că este perla Moldovei, înțelegându-se prin asta frumos și curat. Am zăbovit în oraș aproximativ opt ore, plimbându-ne în zona centrală, până la gară, dar și până la parcul zoologic. Am mâncat, cred, cele mai bune prăjituri, până la acel moment, la o cofetărie undeva spre primul etaj de la Hotel Ceahlău. Mi-a plăcut atât de mult orașul, încât peste doi ani de la acel moment aveam să mă stabilesc definitiv în Piatra Neamț și să nu contenesc a mă lăuda peste tot în țară cu orașul meu. 

Personal, după atât de mulți ani, cred că orașul Piatra Neamț are cu adevărat potențial turistic, dar prea puține lucruri s-au făcut pentru a-i crește atractivitatea, atât pentru turiștii români, cât și pentru cei străini. Cred că ar trebui urgent să parcurgem câțiva pași care impun în mod obligatoriu implicarea autorităților publice locale, a celor care ne reprezintă la nivel național, dar și a comunității.

  • Să convingem în mod constant că avem un oraș curat, cu o infrastructură rutieră, stradală acceptabilă, sigur, adică fără câini comunitari, cerșetori, infractori mai mici sau mai mari. Aceasta este starea de normalitate pe care trebuie să o asigure administrația locală.
  • Este nevoie urgent de o strategie comună în domeniul turismului CJ – Primăria Piatra Neamț , dar și alte unități administrative din Neamț, pe teritoriul cărora există obiective turistice.
  • Înființarea unui serviciu(birou) în cadrul primăriei , cu scopul de a proiecta, promova, organiza acțiuni/manifestări/evenimente care să reprezinte puncte de atracție pentru turiști(implicarea administrației locale nu se poate reduce doar la prezența la Târgul anual de turism).
  • Alocarea judicioasă, eficientă a sumelor nerambursabile, a celor destinate parteneriatelor, pentru evenimente majore, de impact și care să devină repere întru-un calendar anual( cum este Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu), mobilizând într-o primă fază turiști din județele apropiate geografic de Neamț.
  • Revitalizarea turismului școlar; județul Neamț dispune de o bază materială importantă, dar insuficient folosită, aproape lăsată în paragină.
  • Investiții, prin parteneriate de tip public-privat, cu scopul de a dezvolta obiective turistice noi( la Bârlad s-a construit cu fonduri europene transfrontaliere un observator astronomic și un planetariu în valoare de 350.000 de Euro, reprezentând un mare punct de atracție), sau de punere în valoare a potențialului natural al zonei( muntele Cozla, lacul Bâtca Doamnei ), dar cu gânduri oneste, nu de sifonare a banilor publici.
  • Creșterea calității serviciilor din turism și a celor adiacente.
  • Alternative viabile de trasee turistice care să aibă ca punct de plecare și de sosire Piatra Neamț.

Chiar dacă am pierdut startul în turism , la un moment dat, cu implicare responsabilă, cu gândul la comunitate, mai putem face câte ceva.

Marius Ghineț, consilier local PMP

ghinet„Răspunsul meu este că ar trebui dezvoltate, promovate și îmbunătățite următoarele :

  1. Turismul sportiv si de recreere – piste montane de biciclete , drumetii pe trasee montane amenajate , echitatie pe trasee montane , organizarea de excursii / plimbari cu caiace pe lacurile din zona
  2. Cresterea finantarilor acordate organizatiilor neguvernamentale care propun proiecte menite sa sprijine turismul in municipiu
  3. Imbunatatirea infrastructurii si accesului catre zonele de interes
  4. Creearea unui site turistic detaliat al municipiului
  5. Scaderea taxelor locale
  6. Sprijinirea IMM-urilor care activeaza in turism
  7. Dezvoltarea si promovarea turismului de afaceri si de tranzit.

Victor Marghidan, consilier local PSD

consilier„Mereu am spus că Piatra-Neamț trebuie să fie întâi al pietrenilor și apoi al turiștilor. Când orașul va fi atractiv pentru locuitorii săi atunci și turismul se va dezvolta.

Să ne aducem aminte că prin Hotarâre de Guvern nr. 511 din 2 iunie 2010, intrată în vigoare la data de 14 iunie 2010, s-a aprobat atestarea zonei turistice a municipiului Piatra-Neamţ ca staţiune turistică de interes naţional. Prim-Ministrul de la acea vreme, Emil Boc şi Ministrul Dezvoltării Regionale și Turismului, Elena Udrea, la solicitarea autorităţilor administraţiei publice locale, au transformat municipiul Piatra-Neamţ în staţiune turistică.  

Conform Hotărârii nr. 852 din 13 august 2008 pentru aprobarea normelor și criteriilor de atestare a stațiunilor turistic documentația transmisă Guvernului pentru atestarea staţiunii turistice trebuie să cuprindă:

a) monografia turistică;

b) documentațiile privind amenajarea teritoriului și urbanismul, respectiv: planul urbanistic general și regulamentul aferent acestuia și planul urbanistic zonal și regulamentul local aferent acestuia;

c) fișa stațiunii turistice, conform modelului prevăzut în anexa nr. 3 Hotărârii nr. 852 din 2008.

Trebuie să reinventăm turismul în Piatra-Neamț? Sau poate ar fi interesant de revăzut aceea documentație, transmisă Guvernului în 2010, care să devină un punct de plecare în demersul de creștere a atractivității turistice.

Ca motode de îmbunătățire a gradului de atractivitatea turistică a municipiului Piatra–Neamț, cu aplicare imediată, mă gândesc la reconfigurarea totală a Parcului Central (alei, banci, gard viu, zone cu flori, tobogane gonflabile, tarabe – sunt multe care trebuie să dispară!) și desființarea parcului zoologic. Dorința multor pietreni este transformarea grădinii ZOO și a traseului ce duce spre platoul de la Cercul Gospodinelor într-un parc liber, neîngrădit bine iluminat și în care să se simtă în siguranță. Acea zonă poate cuprinde și un Orășel al Copiilor.

Trebuie avută în vedere și infrastructura generală – căile de acces. Legături feroviare bune și un drum expres Piatra-Neamț – Bacău ar deschide perspectivele de atragere a călătorilor spre zona turistică a municipiului Piatra-Neamţ, staţiune turistică de interes naţional.

Să nu uităm de siguranța cetățeanului și încrederea în autorități. Un oraș sigur este un oraș atractiv.

Marian Olariu, consilier local PNL

olariuÎntâlnesc des grupuri de turiști, atât din alte orașe ale țării, cât și din alte colțuri ale lumii. Turismul nemțean are în primul rând nevoie de promovare. Mult mai agresivă și inteligentă. Mediul online este, în opinia mea, un suport perfect pentru o astfel de promovare, naționala și internațională. Turismul, indiferent de zonă, trebuie “susținut” de infrastructură. Aici putem discuta zile în șir despre “n” factori care influențează în mod direct sau indirect situația turismului local. Mă refer la situația drumurilor, oferta unităților de cazare, precum și la facilitati de care ar trebui să dispună orice turist în secolul XXI (Sistem de internet wireless gratuit în locuri publice, locuri de parcare, unități de shopping etc. Turismul local ocupă un loc fruntaș în agenda noastră, a consilierilor locali PNL și a domnului primar Dragoș Chitic, dovada fiind proiectul nostru “Piatra Neamt 2020” dupa care ne ghidăm în acest mandat. Dorim să implementăm toate punctele prezentate astfel încât să putem afirma că Municipiul Piatra Neamț dispune într-adevar de turism la nivel european.

gavrilescuBogdan Gavrilescu, viceprimar Piatra-Neamț

„Creșterea eficienței în promovarea municipiului la târgurile interne și internaționale. O colaborare foarte strânsă și întâlniri periodice cu toți operatorii de turism.”

Valentin Ciobanu, consilier local PNL

ciobanu-valentinOrașul Piatra Neamț are atâta potențial din punct de vedere turistic încât nu știu cu ce să încep. În primul rând, nu știm să ne „VINDEM”, în sensul că nu știm să ne PROMOVĂM, nu știm să punem în valoare istoria orașului, locul unde este situat orașul, relieful etc. Pentru a avea turism ar trebui să avem și un transport în comun performant, trebuie să avem puncte de informare atât on-line cât și stradale, la fel – performante. Ca să fiu realist până la capăt, trebuie să avem OAMENI care să vrea să facă așa ceva, ăsta este ADEVĂRUL – ADEVĂRAT. Eu unul personal am senzația că în Piatra Neamț se vrea un singur lucru, „să se sifoneze banul PUBLIC”…

paul-pintiliePaul Pintilie, consilier local PNL

„Prima dată trebuie reabilitat Muntele Cozla, finalizarea lucrărilor din jurul punctului de sosire telegondolă, amenajarea unor zone de divertisment, comerț, cazare etc. Atât timp cât turiștii ajung pe Cozla și nu au ce face acolo mai mult de 10 minute nu putem vorbi de un turism eficient în Piatra-Neamț.”

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
28 Comentarii
  1. Lucian spune

    Deschiderea sezonului de vanatoare la ciori pe perioada larga, ar solutiona mare parte din problemele orasului. Pe aici trebui inceput, iar apoi o civilizare fortata a celor ramasi. Fara acesti doi pasi, va fi imposibil de realziar ceva in Piatra Neamt.

  2. Gilll spune

    Eradicati infractionalitatea stradala si politica

  3. catalin spune

    Primria a avut stand la targurile de turism de la bucuresti si berlin , cati turisti au venit in urma acestor targuri?

  4. Gabi spune

    Partia de schi pt incepatori , ar aduce clar 1000 de turisti + nu am mai fi nevoiti noi pietreni sa plecAm in harghita pentru o zi de schi .

  5. sergiu spune

    nu suntem oras turistic …. ce sa faca un turist aici? nu ai ce sa vinzi unui turist, sa il faci sa vina aici…. o telegondola? deja e banala e plina lumea de telegondole…… nu ai un simbol al orasului …… aveam inainte caprioara de la gara … nici un edil nu face nimik sa o repuna la locul ei…..
    ce sa faca turistu la Piatra Neamt? o partie fara zapada, dc nu o face-ti artificiala?, un strand cu 2 taxe sa ajungi la un bazin depasit din toate punctele de vedere…… ce stranduri sunt acuma in romania a nostru la jenant …. distractie nimik…. restaurante fara program artistic, cluburi, pub slabe si scumpe…. o biserica si gata orasu turistic

  6. Laura spune

    Da cand intri in Piatra Neamt dinspre Bicaz si iti rupi masina ocolind gropile de pe drum nu stiu zau ce oras turistic mai poate fi , dar la cata circulatie este ar trebui facute chiar 4 benzi

  7. ionescu traian spune

    Se poate face un punct de vizitare, Hidrocetrala Piatra Neamt cu un ghid adecvat si chiar si celelalte hidrocentrale de pe Bistrita (vinatori are hidrogeneratoarele din 30 si atunci merita vazut.

  8. Dan spune

    1. INFRASTRUCTURA
    2. Vezi modelul Canionul 7 Scari aplicabil in Parcul Național Cheile Bicazului-Hășmas.
    3. Traseu turistic Chei- Praid- Borsec -Durau (Vatra Dornei – Rarau ) -Baraj Bicaz…..

    ,, Dumnezeu a dat….dar ,……,,

    1. xx spune

      In articol este vorba de orasul Piatra Neamt,daca nu ati observat

  9. stefan spune

    Daca domnii astia si doamnele astea au atatea idei, de ce nu le pun in practica?!Sunt consilieri, oameni de afaceri, etc…

  10. Morariu Dimitrie spune

    Totul?

  11. Maria Mihalache spune

    Construiti sosele /nu la santuri -trebuie sa aveti canalizare /oameni trebuiesc educati cum sa se poarte cu clienti /curatenie peste tot /nu tigani/nu manele etc…

  12. Costel Alican spune

    Un parc de distracții ca afara gen Disney pe tot muntele cozla….asa ar fi de folos și telegondola și copii fericiți….sa mai vina și alții a lase bani la noi….

  13. Tudor spune

    Nu vrea nimeni in orasul asta sa se faca ceva pe batca doamnei gen canotaj(mi se pare ca este canotaj dar nu stie prea multa lume din oras asa ca …), datul cu „banana”, hidrobiciclete… cel putin e ieftin si nu ar putea avea efect vara.
    + sa termine partia a 2 a ca stai cate 30 m la coada la telescaun deci e lume

    1. xx spune

      A incercat cineva un debarcader linga poligonul pompierilor dar sa lasat pagubas nu a avut clientele.Si pirtia 2-a de schi este comceputa sa fie deservita de acelasi telescaun,dar sa inchis si prima din lipsa zapezii pe o perioada mai mare de timp ca altfel nu e rentabila

  14. Mariuta Bazgan Macarie spune

    Ar trebiu amenajat malul lacului cu lebede;Obligarea separarii deseurilor menajere si valorificarea lor(containerele de gunoi existente nu sunt gurile de alimentare potrivite–nu e posibil ca prin deschizatura intra doar o sticla de plastic o data) ;Termoizolarea externa a blocurilor cu contributia locatarilor si a primariei;Toti care primesc ajutor social si sunt apti de munca sa faca ore de voluntariat in folosul comunitatii;Sa se incurajeze scolile de meserii pentru tineri;Pentru toate varstele sa fie locuri care fac posibil socializarea ,activitati de hobby ;sa.

  15. Ovy Mar spune

    Persistati în aceleași greșeli…

  16. Laria spune

    Aiurică ai perfectă dreptate
    În acest oraş curăţenia lasă de dorit,au impus cetăţenilor să nu mai întindă rufele pe sîrme în faţa blocurilor,dar la spălătoriile auto care stau cu covoarele pe garduri nimeni nu zice nimic
    Trotuarele sunt pline de maşini
    Varianta oraşului după ce că e sparta toată mai e si ocupata de masinile ce încarca si descarca fel de fel de marfuri
    Chiar nu se poate face un parc industrial si sa mute totul acolo pt ca cetăţeni oraşului sa fie în siguranţă
    E dezastru,jalnic

  17. lili spune

    Am citit toate parerile domnilor dar nu a amintit nici unul de muntele Ceahlau, care ar fi punct turistic important daca s-ar putea face un mijloc de transport mai usor si mai accesibil care sa uneasca Izvorul Muntelui si Durau, unde s-ar putea renova partia de schi, ce spune-ti domnilor politicieni va-ti prinde?

    1. Alex spune

      In primul rand trebuie asigurata protectia in oras..debarasarea de toti cersetori de care te impedici peste tot in oras si care schimba de la inceput impresia despre oras..apoi daca tot sa casapit muntele cozla sa se organizeze un parc de adventura,si diferite activitati care se pot organiza….un plan in care sa se lege traseele turistice…si apoi bineinteles promovare…am fost prin toata tara si majoritatea ramaneau uimiti cand le povesteam de ce frumuseti avem…pacat…

    2. xx spune

      Pirtia de schi este a calugarilor ,iar Ceahlaul,Duraul nu sint in municipiu Piatra Neamt

  18. florentin.laiu spune

    Orasul este foarte frumos, dar incercati sa mergeti duminica dupaamiaza la vreo unul dinte MUZEELE orasului. Singurul muzeu unde vizitatorii sunt primiti ci bratele deschise e Muzeul de Istorie, ca in rest la celelate 4 esti respins de la intrare , mai ales daca esti in vizita cu un grup mic, in speta o familie cu 6 membri si care platesc bilet intreg.

  19. Gliga Silviu spune

    În primul rînd o asfaltre totală a orașului.Curățenie și o amenajare corespunzătoare specifică zonei.

  20. nae spune

    Corect.

  21. nae spune

    Nu sunt suficiente indicatoare rutiere vezi Darmanesti zona Casa Pionierului In spate la Unic.

  22. Bogdan Uritescu spune

    Servicii…haleala…obiceiuri…traditii..Istorie…literatura…da toate facute la calitate.superioara…..promovat inteligent si agresiv…misterios si atragator…fara gingasii penibile cu ciobanite n lanu cu maci sau..
    Baaai aici s au petrecut Chestii…continua sa se petreaca…
    Hai ma ca i simplu..multa munca…idei…si fara politica…asta. Alta…

  23. Iulian Dochita spune

    Cam de la A la Z ar mai trebui…

  24. Acojocaritei Ana spune

    Propun ,reabilitarea si asfaltarae drumnului P Neamt-Vatra Dornei.Peisajele sunt mirifice comparative cu Elvetia,pensiuni,dar infrastructura este dezastru.Acest drum reabilitat v-a aduce multi turisti in zona.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate