Sculptorul Mihai Onofrei, autorul monumentului omagial de la Liceul „Petru Rareş” din Piatra-Neamţ

0

logo

Patrimoniul artistic al municipiului Piatra-Neamţ s-a îmbogăţit în anul 1924 cu un monument omagial dedicat întemeietorilor Liceului „Petru Rareş”: Ion Negre, Calistrat Hogaş şi Mihai Stamatin. Chipurile acestora au fost fixate în bronz de sculptorul Mihai Onofrei.
Născut la 4 iulie 1896 în Boţeşti, judeţul Vaslui, artistul a făcut parte dintr-o generaţie de aur a absolvenţilor Şcolii de Belle Arte din Iaşi, alături de Aurel Băeşu, Adam Bălţatu, Max Arnold, Nutzi Acontz, Aurelia Vasiliu-Ghiaţă.
Mihai Onofrei s-a consacrat ca sculptor în 1919, cu prilejul expoziţiei de grup la Bucureşti, alături de pictorii Aurel Băeşu şi Adam Bălţatu. Împreună cu prietenii săi şi susţinuţi material şi moral de G.T.Kirileanu şi Gh. Lalu, Onofrei face o călătorie de studii la Roma, unde între 1920-1922 lucrează cu sculptorul Ettore Ferrare. Artistul italian este autorul statuii lui Ion Heliade Rădulescu din Piaţa Universităţii din Bucureşti şi a lucrării monumentale închinată lui Ovidiu, plasată în piaţa care-i poartă numele în Constanţa.rares
Sculptorul Onofrei revine în ţară în 1922 şi se stabileşte la Piatra Neamţ până la moartea prietenului său, Aurel Băeşu, în 1928. În această perioadă artistul are o activitate artistică bogată, fiind o prezenţă activă atât în Piatra Neamţ cât şi la manifestările expoziţionale ale societăţii „Tinerimea artistică” din Bucureşti.
După 1944, artistul participă la expoziţiile de artă românească organizate în străinătate: în 1947 la Budapesta şi în 1968 la Bruxelles. Recunoaşterea oficială a valorii artei sale s-a petrecut în anul 1952 când sculptorul a primit Premiul de Stat. Mihai Onofrei s-a dăruit şi carierei pedagogice pe care a susţinut-o ca profesor la Institutul de Arte Plastice „N. Grigorescu” din Bucureşti până în 1950.
La realizarea sculpturilor în piatră ce decorează monumentul omagial de la Liceul „Petru Rareş” au participat şi italienii Carol Zani, antreprenor de construcţii şi Vincenzo Puschiasis, sculptor în piatră. Acesta a cioplit piatra de fundal, a sculptat chenarul dreptunghiular decorat cu două cununi de lauri şi profilul în relief al zeiţei Atena, plasat la baza lucrării.
Cele trei medalioane din bronz, sculptate de Onofrei ocupă zona superioară a compoziţiei: în mijloc, privit frontal, se află bustul în altorelief al lui Calistrat Hogaş, în stânga, profilul în basorelief al lui Ion Negre şi în dreapta cel al lui Mihai Stamatin. Portretele sunt realiste, au trăsături expresive, privirile concentrate captând interesul privitorilor. Poziţia lor şi a elementelor decorative dau ritm şi simetrie ansamblului unitar şi echilibrat.
Monumentul a fost inaugurat la 26 iulie 1926, la eveniment fiind prezenţi numeroşi locuitori, membrii asociaţiei „Ateneul Popular”, iniţiatorii proiectului, elevii liceului şi sculptorul Onofrei. În discursul omagial, directorul de atunci al liceului, V.A. Trifu, rostea următoarele cuvinte: „Voi, tânăra generaţie, care mâine veţi sprijini pe umerii voştri povara grea, dar scumpă a neamului nostru,… luaţi pildă de la înaintaşii noştri…”.
Mihai Onofrei, stins din viaţă la 11 septembrie 1980 în Bucureşti, a lăsat oraşului Piatra Neamţ alte patru lucrări. Una este destinată mormântului lui Aurel Băeşu din cimitirul „Eternitatea”, alte trei fac parte din colecţia Muzeului de Artă.

Violeta DINU

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate