Producătorii autohtoni, maxim 15%… restul, numai samsari în piața din Piatra-Neamț

23

producatori-piatra-neamt

Puținii producători autohtoni din comunele învecinate municipiului Piatra-Neamț de abia își mai vând marfa, deoarece piața centrală este plină de revânzători care pozează în producători și vând produse de proastă calitate, dar la prețuri mai bune. Desigur că și administrația pieței oferă cele mai bune locuri de vânzare samsarilor, nu producătorilor autohtoni, iar cei care ar trebui să controleze aceste aspecte vin de două ori pe an și atunci piața e aproape goală, căci samsarii știu dinainte că vine controlul.
Uite așa ne autosabotăm și în loc să stimulăm producția, ceea ce ar însemna locuri de muncă și bani în județ, promovăm și stimulăm vânzarea produselor agro-alimentare aduse de prin cine stie ce țări și crescute cu cine știe ce chimicale.
Poate în noua piață se va face o zonă în care să nu pună piciorul niciun samsar pentru ca pietrenii să poată face clar diferența între comercianții care vând produse autohtone și restul care sunt doar revânzători.

Chiar după redactarea acestui articol, cu puțin timp înainte de a-l publica, am văzut o postare pe Facebook a arsenepreședintelui Consiliului Județean Neamț, domnul Ionel Arsene:

Votez în favoarea proiectului de lege depus de senatorul PSD și îmi voi îndemna colegii de la Cameră să facă același lucru. Statul trebuie să încurajeze un consum cât mai ridicat de produse alimentare românești pentru a sprijini agricultura României. Numeroase județe, așa cum este și Neamțul, depind de activitățile agricole și de creșterea de animale. Prin urmare, un consum mai mare de produse românești este în mod clar un ajutor binevenit din partea statului pentru producătorii locali.

Este vorba de o propunere legislativă prin care senatorul PSD de Suceava Ovidiu Donţu cere să se instituie obligaţia ca 51 la sută din carnea, legumele şi fructele comercializate în supermarketuri să fie din producţie românească, în caz contrar magazinele urmând a fi amendate cu 25.000-50.000 de lei.

Piața Centrală este un obiectiv care se află teoretic sub administrarea primăriei dar practic e cam la mâna directorului acestei piețe, director care bate orice recorduri de șmecherii făcute pentru a rămâne pe funcție. Poate acum, cu o nouă orânduire la primărie, se termină odată și cu actuala conducere a pieței, că deja s-a depășit de mult orice limită de bun simț în ceea ce privește susținerea unui mare incompetent, ca să nu folosim cuvinte cu conotații penale, pe postul de director.

Pentru a ne lămuri și care este poziția primăriei față de acest fenomen din piața centrală am cerut un punct de vedere doamnei viceprimar Luminița Vîrlan care, dincolo de faptul că face parte din echipa care are majoritatea în consiliul local și poate face ceva concret, este și în echipă cu președintele Consiliului Județean care tocmai ce a declarat că va susține o inițiativă legislativă ce vizează același deziderat.

varlan_5Chiar astăzi am fost la piața centrală. Deplasarea mea s-a datorat unui eveniment nefericit care a avut loc ieri, un accident, și am vrut să văd la fața locului despre ce este vorba. Dincolo de acest eveniment vă pot spune că ceea ce sesizați dumneavoastră este extrem de corect și ar fi cazul să se intervină. Așa cum s-a produs deja o inițiativă legislativă venită din partea unui senator PSD ar trebui și pe plan local să vedem exact cum stau lucrurile și să le punem pe un făgaș normal urmărind în primul rând interesul pietrenilor. Este nefiresc ca atâția oameni care muncesc și nu în condiții chiar ușoare, pentru a asigura produse de calitate, produse sănătoase, pentru că asta îi interesează în primul rand pe consumatori, să fie defavorizați comercial în fața unora care revând produse de o calitate nu chiar foarte certă. 
Fără îndoială că voi sprijini acest tip de inițiative care să stimuleze producători autohtoni și împreună cu domnul președinte Ionel Arsene, care deja și-a exprimat un punct de vedere în sensul acesta, vom face demersurile care se impun.

Nu putem decât să salutam astfel de inițiative care, dacă s-ar aplica, ar însemna foarte mult ca locuri de muncă și venituri pentru mediul rural nemțean și, de ce nu, ar însemna foarte mult și pentru sănătatea celor care ar consuma produsele crescute într-un mediu mult mai natural, aici, în vecinătatea municipiului Piatra-Neamț.

I.R.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
23 Comentarii
  1. Arriadna spune

    Aiurica….aiurezi! Normal ca o sa cumpărăm de la „babe”……..Cine știe, poate vei trăi și tu destul să ajungi babă, dar cred ca vei trăi degeaba, pe măsură ce trece timpul, unii se mai tampesc, iar la tine începutul e…promițător!

  2. condac stefan spune

    asteptam de la noua conducere a primariei si a celor platiti din bugetul local sa faca odata ordine in aceasta privinta si sa tina cont de toate comentariile de mai sus . DACA NU CAINI LATRA URSUL TRECE.

  3. Stef N Veny spune

    Protejatii politiei economice !!

  4. Mihaela Maties spune

    Si la Roman țăranii stau cu marfa pe jos…

  5. Bogdan spune

    Suntem cativa producatori si pe tarabe dar suntem numarati pe degete. Undeva la 7-8 daca nu gresesc

  6. mosskyto spune

    Dacă în piața ar rămâne doar producătorii adevărați ar fi 5 tarabi ocupate…..acești samsari au plătit taxe în piața si au ținut societatea Urban în viața……ca au furat șmecherii de au rupt. Intrebatil pe Ștefan … prietenii stiu de ce😭😭😭😭😭

  7. Sebastian Mosu spune

    mafie!

  8. FLORIN spune

    Cum dracu sa arate piata si cei care vind acolo sub o administratie corupta si incompetenta ca cea pe care o avem de 15 ani in Piatra Neamt?

    Apropo,aceasta administratie a fost validata din nou de populatia imbecila si analfabeta din acest oras.

    Deci,sunt multumiti.

    Totul e ok.

  9. janel iosub spune

    Dar de ce nu a raspuns si in veci nu va raspunde nimeni pt toate spatiile vandute clientelismului politic local?! De ce nu sunt trasi la raspundere cei care au facilitat gruparile mafiote locale sa ‘intepe” URBANUL cu neplata chiriilor in cuantum de miliarde de lei vechi?! Cum au ajuns serele din izvoare pe mana unei deputate locale de culoare portocalie, sere care aveau o productie suficienta pt locuitorii municipiului nostru?! De ce nu spune nimeni raspicat ce interese majore financiare au fost in piete si cati acoliti s-au infruptat din banii URBANULUI?! De ce atunci cand subsemnatul a spus raspicat si a prezentat modul in care se jefuiesc pietele, a avut de tras numai ponoase si amenintari?! Sunt probleme stiute de serviciile locale, insa sunt tinute sub chee pt ca implicarile depasesc orisice imaginatie a muritorilor de rand! Candva, stiind si trecand prin toate aceste aspecte, respectiv avand acces la documentele din societatea URBAN, am solicitat sa conduc aceasta societate cu intentii bune atat pt societate, cat si pt municipalitate. Acum sincer sa va spun public, nici daca ma platesc cu lingouri din aur nu as accepta functia de manager general al acestei societat, deoarece terenul este extrem de minat si plin de capcane!! Veti vedea intr-o perioada apropiata faptul ca cine va conduce piata centrala in locul actualului, bine nu-i va fi! Acest ultim termen folosit fiind unul elegant, deoarece daca spun ceea ce stiu spune lumea ca sunt sarit din minti!Asa ca aviz amatorilor care cred si spera intr-o transparenta totala, un bine facut societatii, cat si cetatenilor si inchei cu o zicere celebra si directa venita din partea cuiva avizat, atunci cand am spus raspicat ca doresc sa conduc societatea URBAN, piata centrala, deparazitand-o de capusele apropiate unor entitati extrem de periculoase:” AI GRIJA JANEL CEEA CE ITI DORESTI”!! Asa ca….prefer libertatea in sanul familiei!

    1. tanasa mariana spune

      foarte adevarat ce spuneti

    2. ion spune

      matale nu esti in consiliul de administratie la Publiserv?

  10. jan valjan spune

    microbuzele bisnitarilor ocupa locuri de parcare fara sa plateasca txa

    1. hitler spune

      Bine punctat. Plus ca si distrug alte masini daca le ocupa locurile.

  11. duicu mariana spune

    Poate se va respecta legea si in piata de la bazar unde intalnim aceeasi problema.Avem atateaa autoritati de control care se „calca pe staif” in piata amendant conducatorii auto…nu vede nimeni_pentru ca nu vrea sa vada- ca nu exista afisat la taraba comerciantului certificatul e producator ca sa nu mai vorbim de casa de marcat(care poate fi inchiriata la fel ca si cantarele de la administratia pietei)Cand se acorda loc pentru vanzare cei din conducerea pietei ce verifica ? Daca ar fi ordine poate ar fi tentati si producatorii din alte judete sa vina cu marfa in pietele din P.Neamt Degeaba sunt frumoase daca sunt goale sau exagerat de scumpe…!Alesii nostrii nu fac piata sau lor li se livreaza la domiciliu?

  12. Mardare spune

    Sta musca pe ele pt ca nu sunt condiții de a vinde lactate acolo

  13. Mircea Laza spune

    Si la Bacau e la fel.

  14. Cercel Danut spune

    Autoritățille nu au niciun interes sa scăpăm de samsari (a se citi țigani).

  15. Luca Daniela spune

    daca autoritatile dorm

    1. Cercel Danut spune

      Autoritățile nu dorm, ba chiar știu foarte bine ce se întâmplă în piata, numai ca mafia țiganilor samsari a reușit sa-i doboare și pe cei din primărie, țăranul roman nemaiavând nicio șansă să-si vândă marfa pe piața. Treaba sta cam asa. Vine țăranul roman la piața cu marfa, culeasa cu sudoarea de pe pământul lui. La intrare îl așteaptă țiganii samsari, care se oferă pe loc să-i cumpere marfa. De cele mai multe ori țăranul cedează, ca sa nu mai piardă și timpul prin piața cu vânzarea. Dacă nu cedează și ajunge să-și etaleze marfa la taraba, urmează partea a doua. În cazul ca îndrăznește sa pună un preț mai mic, este mai întâi amenințat, după care, dacă țăranul nu cedează, e luat la bătaie, sau alte măgării de genul sa i se fure marfa, de către băieți anume puși de samsari. Și uite asa niște țigani, care nu au lucrat pământul în viata vieții lor, au certificate de producator, și fac legea în piata. Primăria oricum se spala pe mâini, pentru-ca sunt acoperiți. Țiganii au certificate de producător.

  16. MARCEL spune

    DAr ce se produce In NEAMT ? ! in afara de unele gradini ale oamenilor , bunici , solarii ,sere din VALENi si vre o 2 4 din Izvoare REstul despre ce PRODUCTIE Autohtona Discutam ,ori faceti trimitere ? A ca sunt 2 3 care mai au cateva ferme si scot pe PIATA niste oua , 4 Bidoane de lapte ,5 boturi de branza , 2 bucati de slanina , sunca , pe care sta musca CE producem NOi ! UNDe e HORTICOM ul , ILF IZVOARE , Suhat a ramas din Ea , ODATa acolo veneau si din Strainatate sa INCARCE diverse PRoduse , La baltatesti ce a mai ramas da si acolo bate un VANT ! Ce mai se produce e in zona ROMANULUI , ori la vecinii de la SV ,

    1. Bogdan spune

      Tin sa va informez ca sunt cativa producatori in Piatra Neamt, iar daca am scapa de toti acesti comercianti ar mai fi cu siguranta si alti tineri care s-ar apuca de legumicultura! Tot ce trebuie facut este sa se faca controale la sange cel putin odata pe saptamana si garantez ca in maxim 6 luni se injumatatesc tarabele in piata! Tin sa punctez ca din totalul marfurilor vandute cel mult 2% sunt inregistrate in acte deci vorbim de frauda de zeci de mii de euro!

  17. Cristina Moldovanu spune

    O mână de ajutor din partea autorităților ptr bieții țărani care au mai rămas nu ar fi rău

    1. Ungureanu ȚuȚu Emil spune

      Taranii sunt aia care intind marfa pe jos…. samsarii sunt aia de la tarabe tari im gura.O mana de ajutor le da,le elibereaza certificate de producator pe ochi frumosi.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate