Search
joi 26 aprilie 2018
 • :
 • :

”Prin spitalele din Neamț” – De ce unii oameni mor cu zile în spitalele nemțene

În Neamț, din păcate, încă se moare cu zile prin spitale și nu ne referim la afecțiuni care necesită operații de sute de mii de euro sau de boli care se tratează numai în mari clinici din străinătate, ci de intervenții care se fac în județele învecinate și nu necesită trimiterea de rachete în cosmos.

La spitalul din Piatra-Neamț problema este cât casa. Deși peste 50% dintre cauzele de deces din județ sunt pe segmentul cardio-vasculare, spitalul nostru este unul dintre puținele spitale județene (regionale) din Europa unde nu se pot face intervenții simple de genul montării unui stent sau intervenții medii de bypass coronarian. Deci dacă faci infarct pe la Borca, Huisurez etc., până ce ajungi la unul dintre spitalele din localități și până ce ești transferat de aici la Piatra-Neamț și apoi la Iași ai toate șansele să îți cânte popa, cum spune vorba noastră din străbuni. Nici dacă vom avea elicoptere pentru transportul acestor bolnavi nu se rezolvă mare lucru, deoarece e vorba de un timp foarte scurt de intervenție, de protocoale de stabilizare a pacientului înainte de transport etc.
Din păcate, nici bypass-ul vascular nu este posibil la Piatra-Neamț. La Piatra-Neamț nu este decât o singură soluție, amputarea membrului afectat.

O altă lipsă majoră la spitalul din Piatra-Neamț este pe linie de chirurgie toracică. Dacă ai apă la plămâni nu e nimeni la Piatra-Neamț să îți facă o gaură și să îți pună un dren ca să poți respira. Am ajuns să ducem acești pacienți la Roman. Nici nu vrem să ne gândim ce se întâmplă cu cei cu hemoragii interne care necesita o astfel de intervenție toracică.

Din ce cauze se mai moare la spitalul din Piatra-Neamț e o întrebare la care cam toți cei care locuim în acest oraș avem deja multe răspunsuri, iar cei din sistemul de sănătate au la îndemână statisticile care le arată câți pacienți merg în județele învecinate să li se salveze viața pentru că la Piatra-Neamț nu se poate.

La spitalul din Roman e bine să ai în buzunar o lumânare pentru orice eventualitate, deoarece o duc și mai rău față de cei de la spitalul din Piatra-Neamț și nici nu sunt șanse mari de a se întâmpla ceva bun, deoarece nu au finanțarea necesară să angajeze specialiști, nu au dotarea necesară pentru a lucra eventualii specialiști și multe cazuri limită depind de viteza cu care sunt transferati pacienții la alte spitale. La acest spital helioportul va însemna diferența între viață si moarte pentru mulți oameni.
La Roman încă sunt în stadiul în care se mai chinuie să se doteze cu imagistică și alte instrumente de diagnosticare….precisă.

La spitalul din Tîrgu Neamț cazurile limită nu au nicio șansă. Nu se fac operații mai complicate nici măcar la nivel ortopedic. Deci aici, mai mult decât la Roman, helioportul ar fi singura variantă de supraviețuire pentru multe cazuri limită, asta în situația în care medicii de aici cu dotarile lor precare diagnostichează cât de cât corect un caz care trebuie transferat în mare urgență la un spital competent.

Din păcate, din ce spun medicii de la Piatra-Neamț, nu de puține ori unii pacienți stau inexplicabil de mult la spitalul din Tîrgu Neamț, ajungând în stare critică la spitalul județean.

La spitalul din Bicaz, să nu vă vină să credeți, medicii care primesc urgențele și inclusiv directoarea spitalului au o foarte mare experiență în cazurile de urgență și, deși nu au mari dotări, diagnostichează destul de corect urgențele limită și le stabilizează cum pot, transferându-le imediat la alte spitale competente. Desigur că acest spital are dotări minime și nici nu intră în discuție să îți facă cineva vreo intervenție chirurgicală de urgență aici pentru că deși deservește zeci de mii de oameni acest spital a fost dintodeauna uitat, ba chiar o perioadă a stat și închis și nimeni nu mai avea speranța că se va redeschide.

Concluzia este una tristă. Sunt oameni care mor la Neamț din cauza unor afecțiuni care se tratează în județele învecinate. Din păcate, opinia cadrelor medicale cu care am vorbit este una foarte pesimistă. Din cauza amestecului politicului în sistemul spitalicesc din Neamț, au ajuns pe funcții de conducere (directori medicali, șefi de secții, asistente șefe etc.) persoane agreate politic sau care au dat șpagă. Astfel, medicii care au vrut să se afirme profesional au fost plafonați inclusiv prin limitarea competențelor medicale, adică nu li s-a dat efectiv voie să opereze sau să foloseasă dotările spitalelor aflate discreționar la dispoziția unor șefi și astfel în lumea medicală din România s-a răspândit opinia că la Neamț nu poți evolua profesional așa că indiferent de facilitățile oferite sau de salarii, medicii evită sistemul spitalicesc nemțean.

Lipsa specialiștilor sau interzicerea evoluției medicale a cadrelor ce vor să facă performanță a făcut ca nimeni în acest județ să nu monteze un stent, nimeni să nu facă un bypass etc. Această atitudine cu șefi pe line medicală puși de sistemul corupt a blocat toată evoluția în spitalele din Neamț, rămânând, din punct de vedere al competențelor, mult în urma celor din județele învecinate.

1. Ar trebui efectuată rapid o depolitizare a sistemului spitalicesc din Neamț. Și aici nu ne referim la eșaloanele unu sau doi ale conducerii spitalelor, ci la cei care coordonează direct actul medical, începând de la șefii de secții care ar trebui puși strict pe criterii de competențe.

2. Încurajarea evoluției actului medical prin participarea cadrelor medicale la cursuri pentru a căpăta noi competențe, deoarece la ora actuală, din ce reclamă personalul medical, unii doctori sunt atât de plafonați încât se enervează și fac urât dacă un alt medic din aceeași specialitate vrea să evolueze și să faca ce face și cel mai bun sau Doamne ferește să încerce un medic tânăr să facă operații sau intervenții mai complexe decât medicul șef care se crede cel mai bun și așa trebuie să rămână. Deci, să se dea voie medicilor tineri sau celor nou veniți să concureze medical cu dinozaurii care se cred proprietari pe secții.

3. Cât mai mult din personalul medical nou angajat să nu mai fie angajat pe pile sau pe șpagă. 

4. Să se stabileasca clar criterii de performanță pe baza cărora un medic să poata evolua în carieră și să poata ocupa o funcție dacă este bun și se implică. Și cel mai important este ca aceste criterii să nu fie subiective și chiar să se aplice în așa fel încât medicul cel mai serios, cel mai puțin șpăgar, cel care nu trimite toți pacienții la propriul cabinet din privat și cel care încearcă să facă o carieră în spital chiar să poată să facă asta și să ocupe o funcție de conducere pe linie medicală.

www.ziarneamt.ro

Mai puteți citi:
Prin spitalele din Neamț”. Introducerea
”Prin spitalele din Neamț” – Accesul în spitale
”Prin spitalele din Neamț” – Cum ești tratat la urgență
„Prin spitalele din Neamț” – care sunt cei mai corupți medici din Neamț
„Prin spitalele din Neamț” – Ce șpăgi se dau în spitalele din Neamț

Urmează:

”Prin spitalele din Neamț” – Incompetență si nesimțire în spitalele din Neamț
26 comentarii la “”Prin spitalele din Neamț” – De ce unii oameni mor cu zile în spitalele nemțene

 1. Vukovik

  Toate de mai sus PLUS faptul ca asa cum se spune si in articol in unele ,, Spitale ,, se sta foarte mult ! pe undeva e explicabil , Ce ortoped , neurochirurg , chirurgplastic sunt la Tg Neamt , Bicaz chiar Roman ,cand la P Neamt neurochirurg e un singur medic , Dr D. sau Lala , chirurgplastic Dr Curelaru care e Doctor in adevaratul sens al cuvantului , ortopedie Dr ca Titulatura in realitate Ei ocupandu se cu Bricolaju : surubele , tije , modelarea , ajustarea de proteze cu ciocanelu , daca e din ciment special , o remodeleaza , mai cu o lovitura de ciocan ,mai cu niste negrese de rigips , Tre sa fixeze cumva Da o dracu , mai taie din Ea , Daca cumva vii cu piciorul cu fractura , GATA la Taiat esti ISMAIL 2 , ,, Dam Picior La Rechin capitan ? Saturat Picior Ismail ! Lalely , Gyulsum , sprijinim ,deacum ,Degeaba dam 100 lire la Felcer . Cam asa e si in prezent 2017 , Stai ca i ti mai dam noi o tabletcuta , o intepatura , poate . poate te Stabilizam si mai apoi D zeu cu Mila !

  Raspunde
 2. Roxana Butuc

  INCOMPETENTA!!! Habar nu au sa puna un diagnostic corect!!! Experimenteaza pe copii fel si fel de tratamente, poate s o nimeri vreunul…si la Chirurgie daca ajungi cu vreo durere, te opereaza imediat fara sa fie nevoie…

  Raspunde
 3. Ana Craescu

  La noi o parte din medici se uita la fluturasi si ce ai in mana….infirmierele se cred asistente….iar asistentele medici….e de plans daca ai ajuns sa fii mutilat sau sa plangi de durere doar ca un medic de la urologie isi bea cafeaua linistit sau iti spune ca nu munceste pe degeaba…ce spuneti domnilor merita acestea in permanenta mariri…..sau ar fi mai bine sa li se de a bani in functie de performante!

  Raspunde
  1. Stingu Geta

   asta nu le da dreptul sa se poarte urat cu pacientii, sa nu uite ca sunt platiti din bani publici si bolnavii nu se duc la ei acasa ci la un spital cu speranta ca se vor face bine

   Raspunde
  2. Lenuta Dumea

   Ți s-a întâmplat să mergi la medic cu analize plătite de pacient și medicul să deschidă dosarul cu analize și fără să vadă bani in mijlocul foile să îți arunce foile? Rușinos dar asta i s-a întâmplat mamei mele! Sau să plătești consultație fără să fii consultat, nici nu de ridică de la birou măcar să îi arăți unde este ,, problema”! RUȘINE!!!

   Raspunde
 4. Alexandra Elena

  Ce vorbiti dvs acolo de chirurgie , by pass,,,,etc,,,astea OZN uri pentru spital, in conditiile in care personalul nu se poate incadra la categoria ” OM ” . Cum sa ii spui unui om suferind venit a doua oara cu dureri groaznice ca : ” ce ai mai venit iar, credeai ca azi ma prinzi intr-o pasa mai buna sa te internez … ” ..si asta e doar un exemplu ! In conditiile in care daca noi prostii nu am plati statului si-ar mai lua salariul din ” xxx ” ! La anchete …totul este nefondat normal! Ce bine ar fi sa fie platiti in functie de omenie , bun simt si modul de tratare a pacientilor. Ar fi fluturasi de salariu cu 0 lei ! Asa ca…ce vorbim noi aici de tehnologie si proceduri cand ei nu stiu sa vorbeasca cu omul care -l plateste !!!!

  Raspunde
 5. Vasile Blaga

  Am constatat că Spitalul Municipal din ROMAN, este o locație in care intri sănătos și pleci în sicriu, iar unii medici și asistente considera că pașii care i fac pâna la pacient trebuie platit. Nu se apleacă asupra pacientului ca sa-; întrebe pană nu- i pui o sumă de lei în buzunar. Halal medici, halal asistente medicale, halal omenie omenească. Toți pacientului suntem gunoaie. Plăteste gunoiule ca să fii băgat în seamă.

  Raspunde

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *