PRIMARUL DIMITRIE HOGEA – CRONICARUL URBEI PIATRA

0

logo muzeuA fost primarul așezării de la poalele Pietricicăi în anii Primului Război Mondial, 1914-1918, fiind ultimul din pleiada celor 18 edili ai târgului, mai apoi orașului Piatra-Neamț, de la 1864 (anul reformei administrativ-teritoriale din timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, când se introduce pentru prima dată noțiunea de primărie și primar – n.n.) – 1918 (anul Marii Uniri – n.n.).

Autodidact, așa cum a recunoscut, a scris ”nenumărate articole în ziare și publicații, despre oamenii și locurile din această parte de țară, pentru ca cei care vor dispărea cu toți, iar uitarea se va așterne repede peste vrednica noastră existență, să nu fie necunoscuți, ci ca să fie de-a pururi în amintirea, cultul și admirația urmașilor”.

646x404Lucrarea lui de ”căpătâi” rămâne pentru eternitate cea intitulată sugestiv ”Din trecutul orașului Piatra-Neamț. Amintiri de Dimitrie Hogea fost primar al orașului Piatra-Neamț”, Tipografia Record, Piatra-Neamț, 1936. În lucrarea amintită eruditul primar spunea în introducere sub deviza ”cinstind trecutul, noi pregătim viitorul”, că va reda ”în mod veridic și nepărtinitor, fără meșteșugiri căutate, faptele și întâmplările așa cum le-am cunoscut și trăit; a le scrie, cum se spune pe înțelesul tuturor, stilul este acel cum vorbesc: simplu, limpede, fără înflorituri, având ca singur scop să informez și să fiu înțeles”.

A mai dorit ca cititorii mai maturi la trup și minte să găsească totuși interesante cele scrise, ”că vor aprecia modestele mele silinți, de a le înfățișa fapte, aspecte și evenimente culese din trecutul orașului nostru”. De fapt, cartea reprezintă așa cum însuși recunoaște autorul, ” lucrare pe care o consider ca o simplă cronică și totodată ca o modestă contribuție la o mai completă monografie a Piatra-Neamț”.

Fostul elev al neuitatului animator în desfășurarea festivităților actului Unirii de la 1859, institutorul Mihai Halunga, organizate în seara zilei de 27 ianuarie același an, în urbea reședință a ținutului Neamț, a fost un demn precursor al întocmirii monografiei localității noastre de către preotul Verșescu.

Primăria şi piaţa Piatra N. 1914
Primăria şi piaţa Piatra N. 1914

Continuatorul energicului și gospodarului primar de Piatra, Nicu N. Albu, s-a născut ”aice la Piatra, la 1 Noiembrie 1860, într-o mică casă de lângă Biserica Sf. Gheorghe… Părinții mei au fost: Ion Gh. Hogea, răzeș, originar din satul Soci, comuna Cârligi, acest județ (azi județul Bacău – n.n.) și Ana Stolărița, originară din Ardeal, regiunea Bistrița Năsăud, care, în urma Revoluției de la 1848, din Ungaria, s-a refugiat împreună cu bunica mea Maria, văduvă și încă doi copii, aice în Moldova, în satul Bodeștii-Precistei și apoi la Piatra”.

Autorul amintește în continuare: ”mama mea a fost crescută de Gh. Apostolide, fost dascăl de limba greacă, la familiile boierești de aice și apoi arendaș de moșii – tatăl cunoscutului Dr. D. Apostolide și bunicul magistratului D.D. Apostolide. Am fost de toți 11 copii, dintre care opt au murit de mici, rămânând numai trei: doi băeți și o fată”.

Anii de școală i-a început în 1868 la ”Școala Domnească nr. 1 al căruia director era Nicolai Vicol”, avândul ca dascăl pe amintitul institutor. Trecând în anul 1872, la gimnaziul clasic (Petru Rareș – n.n.) de aice, al cărui director era Calistrat Hogaș, va avea ca profesori pe Ion Negrea, Em. Leonescu, N. Tomescu, iar mai târziu N. Juravschi.

După absolvirea gimnaziului în 1876 intră ca practicant la Tribunalul județului Neamț și apoi prim grefier la Curtea de Apel Galați (fusese grefier și la Neamț – n.n.), demisionând în toamna anului 1902. Din octombrie același an s-a înscris în baroul local ca avocat-apărător, ocupându-se în special cu actele de notariat. Această ultimă activitate, cea mai însemnată etapă din viață, a durat 30 de ani, adică până la 1932 când a încetat a mai profesia.

Ca edil al orașului Piatra-Neamț, timp de patru ani, cu toate inerentele greutăți datorate conflictului mondial, a realizat, cum spune cu modestie ”câteva lucrări: terminarea completă a bulevardului Emil Costinescu (azi Bulevardul Republicii – n.n.) început în 1909 de fostul primar Nicu Ioaniu, completarea instalațiilor și uzinei de apă, deschiderea câtorva străzi, piața mică din strada Cuejdiului, trotuare, diguri de beton în partea de jos a pârâului Cuejdi etc”.

primarie1
Sediul Primăriei

Fostul primar liberal (a fost aproape 20 de ani secretarul partidului – n.n.) a rămas în conștiința pietrenilor, după decesul său în 1941 la Piatra-Neamț, ca un bun gospodar, un politician de frunte pus în slujba comunității locale, un renumit gazetar și memorialist.

Prof. Gheorghe Radu

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate