Primarii din Neamț ar trebui să se apuce de treabă

5

neamtZiarpiatraneamt.ro face parte din același trust de presă cu alte ziare locale din alte orașe și județe, ceea ce ne permite să avem acces la date comparative și să vedem ce merge bine și mai ales ce merge foarte prost în județul Neamț.

Unul dintre lucrurile care merg dezastruos la Neamț este accesarea de bani europeni de către primăriile din comune.

La noi, în Neamț, când  un primar reușește să ia un proiect parcă s-au coborât îngerii în primărie și parcă a reușit edilul să aducă luna de pe cer în comună. În alte comune din alte județe primarii nu se laudă cu unul sau două proiecte, iar la al treilea dau HCL să li se faca statuie. Nu. În alte comune primarii vorbesc de zeci de proiecte, iar competiția între ei începe de la 10-20 de proiecte în derulare și, culmea, nu fac nici conferințe de presă și nici nu plătesc articole pe la ziare ca să se amplifice cotcodăcitul lor când fac câte un ou.

Un astfel de exemplu este comuna Tulgheș din județul Harghita, comună vecină cu comuna Grințieș din Neamț unde sărăcia e la ea acasă și numărul de proiecte europene este 1. Deci, gard în gard cu Grințieș, primarul de la Tulgheș are peste 70 de proiecte dintre care peste 20 în derulare și mai lucrează la câteva pentru o grădiniță nouă și alte astfel de ”nimicuri” prin comună.

Deși pentru nemțeni pare de domeniul fantasticului ca o primărie de comună să facă 70 de proiecte, e bine de știut că primarul din Tulgheș nu doar că nu este ajutat de autoritățile din județul lui, ci este chiar încurcat și în opoziție politică. Nu reușește nici măcar să comunice cu conducerea maghiară a județului, el fiind român. Bugetul Tulgheșului este, de asemenea,  unul destul de modest, 7 milioane de lei pe an, populația undeva în jurul a 3.000 de locuitori dintre care 50% maghiari, iar industrie aproape zero, deci nu putem vorbi de o comună bogată care se poate autofinanța din taxe și impozite cum e cazul Cordun-ului sau Săvinești-ului din Neamț.

Cum reușește un primar de comună care este în opoziție față de puterea politică din propriul județ să atraga fonduri europene, să facă proiecte, să construiască ba chiar să câștige alegerile cu 88% este o întrebare pe care ar trebui să și-o pună toți primarii din Neamț care așteaptă doar bani de la buget sau de la Consiliul Județean și ca să își acopere incompetența dau vina pe împărțirea politică a resurselor.

O altă diferență foarte mare între Neamț și Harghita, care este un județ extrem de sărac în comparație cu Neamț, la Harghita prefectul este într-adevăr reprezentantul guvernului în teritoriu și se implică să ajute pe line guvernamentală comunele și localitățile. Nu așteaptă ca politicienii să intermedieze relația cetățeni-guvern, ci își face treaba lui de prefect.

Una peste alta este de notat faptul că o parte din primarii din alte județe chiar muncesc pentru comunitățile lor, chiar fac lucruri în comune, chiar aduc proiecte pentru oamenii din comună și nu stau numai cu mâna întinsă la Consiliile Județene, la partide sau la politicieni.

Modele de succes pentru primari și primării se găsesc în toată România. Primarii din Neamț nici nu ar trebui să facă nimic altceva decât să vadă ce au făcut alții și să procedeze fix la fel. Desigur, pentru asta ar trebui să mai aibă și chef și să înțeleagă că mâna nu se bagă până la cot sau până la umăr, ci doar puțin …

I.R.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
5 Comentarii
  1. terente revine! spune

    a trecut campania electorala din luna mai si toti candidatii alesi au uitat de propriile programe inclusiv de fondurile europene.grija lor este sa prinda lucrari cu primaria prin intermediari pentru asi recupera banii cheltuiti cu cumpararea voturilor(150-200 lei/votul).nici vorba de proiecte europene ,acolo e mai greu cu fraudatul,deodata si-au amintit de iluminatul public,repararea drumurilor satesti si alte combinatii.acolo unde cunosc foarte bine situatia mi-am propus sa astept 6(sase)luni pentru acomodarea lor apoi vin cu exemple concrete.cert este ca dintr-un program de 42 pagini totul acum se rezuma la nimicuri.

  2. Ion spune

    Ai nostri nu aceseaza fonduri europene pentru ca e mai greu cu furatul, deoarece aia trebuie justificati pana la fiecare cent si le e frica de OLAF. Cum ai putea supraevalua nesimtit o lucrare de asfaltare din fonduri europene? Pai la Savinesti, din banii contribuabilului, 670 metri liniari de asfalt au ajuns sa coste 2, 1 milioane de lei, adica 21 de miliarde lei vechi

  3. Marius spune

    Cum sa faca ceva. Nu vedeti ca pentu astuparea gaurilor pe care tot ei le-au facut de la Lidl gara pana la piata mare le trebuie o vara intreaga. In alte tari inainte se merge cu decopertarea si dupa ei se merge cu asfaltarea. Sa nu mai vorbim de giratoriul de la Girov.

  4. FLORIN spune

    In alte judete se poate deoarece vorbim de judetele locuite minoritar sau majoritar de etnicii maghiari care au alt ADN.

    In rest,

    In ADN-ul populatiei romanesti majoritare nu este inscris NIMIC despre cinste,demnitate,ordine,curatenie.

    Pe linga lasitate,lipsa de demnitate si mizerie ,ADN-ul populatiei romanesti a fost contaminat de cultura tiganeasca si s-a completat cu manelismul.

    1. ana spune

      Perfect adevarat

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate