Pictorul Aurel Băeșu, „artist combatant”, adus în atenția publicului nemțean

0

Pictorul Aurel Băeșu a revenit ieri, în prima zi a lunii august, în atenția publicului nemțean, prin calitatea sa de „artist combatant”, grație unui proiect muzeografic inițiat de Complexul Muzeal Județean Neamț și colecționarul Lucian Corneliu Agăleanu, în colaborare cu Muzeul Național de Artă al României, Muzeul Național Cotroceni, Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I”, Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași, Complexul Muzeal Județean „Iulian Antonescu” Bacău, Muzeul de Artă „Ion Irimescu” Fălticeni și importanți colecționari particulari.

Expoziția „Un pictor de front. Aurel Băeșu (1896-1928). Portrete” cuprinde peste 100 de lucrări de pictură și grafică ce definesc perioada în care pictorul a fost combatant pe front.
Vernisajul s-a desfășurat la Muzeul de Artă Piatra-Neamț, în sala de Artă Contemporană, în prezența reprezentanților Complexului Muzeal Județean Neamț, oficialităților județene și colecționarilor particulari.
„De data aceasta suntem martorii unui demers muzeografic care se dorește a fi deopotrivă recuperator și revelator. Datorită acestei expoziții o serie de lucrări au reintrat în circuitul cultural, fiind restaurate, iar Aurel Băeșu confirmă încă o dată valoarea pe care cu toții i-o știm. Prin imaginile plastice existente în expoziție, unele mai puțin cunoscute, iar altele văzute pentru prima dată de public, am arătat faptul că Aurel Băeșu a reușit să lase în pictura română adevărate capodopere.”, a menționat Dr. Mihaela-Cristina Verzea, directorul adjunct al CMJ Neamț, în debutul evenimentului.

Despre  artistul Aurel Băeșu a vorbit și Adrian-Silvan Ionescu, istoric de artă, director al Institutului de Istoria Artei „George Oprescu”, Academia Română.

„Expoziția dedicată lui Aurel Băeșu, vernisată de colegii mei din Piatra-Neamț, este o prezentare monografică a unui artist de front. Chiar dacă în marea lor majoritate sunt portrete de civili, sunt și câteva care datează exact din 1917. Aurel Băeșu este un portretist cu o forță deosebită de citire a psihologiei personajelor pe care le creionează, dar și un poet prin felul în care surprinde momentele de reverie ale acestor personaje. Un colorist ce își afirmă calitățile cromatice cu o forță deosebită, creând o legătură între vechi și modern.”,a precizat criticul de artă Adrian-Silvan Ionescu.

De asemenea, în același cadru, a fost lansat și catalogul expoziției, care conține patru studii introductive, cele peste 100 de lucrări expuse, dar și lucrări care nu au intrat în expunerea finală, din patrimoniul Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I”, dar care vin în completarea cercetării operei de front aparținând lui Aurel Băeșu.

Expoziția va putea fi vizitată până în data de 19 septembrie 2018.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate