Mamele minore și gravidele în situații de risc, preocuparea Organizației „Salvați Copiii”

0

„Salvați Copiii” –  filiala Neamț,  a organizat miercuri, 13 iunie, o conferință în cadrul căreia a fost prezentată o analiză efectuată de Salvați Copiii România cu privire la gravidele, mamele minore și copiii din mediul rural. La eveniment au participat reprezentanți ai Spitalelor Piatra-Neamt si Roman, specialiști în medicină de familie și planificare familială, mediatori sanitari, reprezentanți ai Direcției pentru Protecția Copilului Neamț, ai Direcției de Asistență Socială Piatra-Neamț, Inspectoratului Școlar, etc.

În cadrul conferinței s-au prezentat rezultatele analizei derulate pe parcursul anului trecut la nivel național iar concluziile au arătat că, din păcate, fenomenul mamelor minore care plasează România pe primele locuri din Europa, este unul complex, ale cărui consecințe afectează atât mama, cât și copilul. Conform analizei, cinci din zece mame cu vârsta sub 18 ani nu au fost niciodată la control ginecologic, ceea ce a dus la o rată de patru ori mai mare a nașterilor premature. Mai mult, rata de vaccinare a copiilor născuți de mame adolescente sau aflate la vârsta pubertății este cu 10% mai scăzută decât în rândul copiilor născuți de mame majore. Toate acestea au drept consecință și o rată mare a mortalității infantile. Pentru a diminua aceste fenomene Salvați Copiii consideră că o mai bună supraveghere a sarcinii, asistență medicală și suport acordate tinerelor mame precum și atenta îngrijire a copilului în primele luni de viata trebuie să fie o prioritate mai ales în comunitățile în care accesul la educație, îngrijire prenatală și la servicii medicale după naștere sunt deficitare. Așa a luat naștere proiectul S.E.N.S. –Siguranță prin educație pentru nutriție și sănătate, derulat în parteneriat cu Carrefour Foundation și care vizează o intervenție complexă în 42 de comunității vulnerabile socio-economic din 14 județe.
Proiectul funcționează încă din 2010 în mai multe comunități defavorizate din județul Neamț și a avut drept grup țintă gravide, mame tinere, părinți și copii 0-5 ani.

Mihaela Ignatovici Lazar, președintele Organizației „Salvați Copiii” – filiala Neamț a menționat că: „Munca echipei «Salvați Copiii» în aceste comunități defavorizate nu a rămas fără ecou în rândul mamelor. Faptul că am fost alături de ele în perioada sarcinii, că le-am acordat suport material și consiliere pe teme care le interesau a făcut să crească încrederea în noi și să fim solicitati și de către mame care nu erau în evidența noastră. Putem spune că se văd deja rezultatele implementării acestui proiect. Astfel, procentul sarcinilor neurmărite de medic a scăzut cu 30%, procentul copiilor evaluați medical periodic a crescut cu 45 %, rata vaccinării a crescut cu 40%, procentul părinților/adolescenților care au dobândit cunoștințe de educație pentru sănătatea reproducerii, igienă, educație parentală a crescut cu 35%, etc. Toți acești indicatori favorabili reprezintă garanția unui start bun pentru sănătatea comunităților și cel mai important imbold de a continua și de a extinde gama serviciilor oferite mamelor și copiilor“.

În localitățile in care s-a derulat proiectul, nu s-a înregistrat nici un deces la copii 0-1 an.

Totodată, nu trebuie uitat faptul că Salvați Copiii a contribuit la dotarea mai multor maternități din țară cu echipamente importante pentru supraviețuirea și recuperarea nou-născuților prematur. Investițiile în dotarea maternităților din județul Neamț – Piatra Neamț, Târgu Neamț, Roman și Bicaz au totalizat în perioada 2012-2017 peste 120.000 de euro, salvând viata unui număr important de copii nou născuți.

  •  Informații furnizate de Organizația „Salvați Copiii” –  filiala Neamț.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate