Acest site foloseste cookies. Continuarea navigarii pe acest site se considera acceptarea politicii de confidentialitate si protectia datelor. Click aici pentru detalii.
Search
marți 25 septembrie 2018
  • :
  • :

Lucian Morozan, administrator special la Perla Invest, despre situația societății

Domnul Lucian Morozan, administrator special la Perla Invest, a acordat zilele acestea un interviu redacției Ziar Piatra-Neamț cu privire la situația societății. În cadrul interviului, domnul Lucian Morozan ne-a vorbit despre starea de insolvență a Perla Invest, datorii, dar și despre cum vede viitorul acestei societăți.

Rezultatul acestei discuții, în materialul de mai jos.

R: Se știe că Perla Invest este în insolvență. Mai precis, cum stau lucrurile în acest moment? 

 Lucian  Morozon: Suntem în insolvență din decembrie 2015, dar reușim să ne descurcăm în activitatea curentă ( din ianuarie 2016 până în prezent), în sensul că nu avem nicio datorie la zi, nici față de furnizori, nici față de salariați. Suntem cu toate la zi. Anul trecut am încheiat pe profit, dar aici este o situație de conjunctură, deoarece terenul de la Baza Hipică s-a reîntors la noi și s-a anulat acea vânzare  făcută de către Finanțe în cadrul executării silite. Pe anul 2017, până la nivelul lunii septembrie, când avem închise balanțele, avem un profit de 434.000 de lei și sperăm ca până la sfârșitul anului să rămânem cu un pic de profit, dat fiind faptul că lunile octombrie, noiembrie, decembrie sunt mai slabe din punct de vedere al veniturilor. Acum suntem în revizie, lucrăm doar în weekend Cam asta ar fi situația în ceea ce privește insolvența.

R: Veți reuși să ieșiți din insolvență? Estimați o dată? 

Lucian Morozan: Noi am avut ieri ( n. r. – 7 noiembrie) termen la Tribunalul Comercial unde s-a stabilit continuarea procedurii până pe 20 februarie 2018. Administratorul judiciar a depus la termenul de ieri un raport de activitate în care a prezentat evaluarea patrimoniului Perla Invest. De asemenea, cu două zile înainte de a fi termenul la tribunal a fost depus și tabloul creditorilor. Creditorii au dreptul la cinci zile pentru a depune contestații, a face observații asupra sumelor înscrise în tablou, după care se va vedea. Acest tablou, pe măsură ce trece timpul, se poate modifica, deoarece plata creditului este preluată de către primăria Piatra-Neamț, în calitate de garant. În fiecare lună, primăria, în urma unei convenții făcute cu ALPHA BANK, plătește 500.000 de lei. După ce sunt plătiți acești bani, primăria este trecută pe tabloul creditorilor și diminuată banca. 

  • Datoriile pe care le are Perla Invest sunt de 7.000.000 de lei, din care aproape 5.000.000 de lei sunt către Finanțe, restul fiind către diverşi creditori: ApaServ, Brantner, Romtelecom, Salvamont, E.ON, după cum precizează domnul Lucian Morozan.

R: Pe de altă parte există și datornici către Perla Invest. Detaliați un pic acest subiect. 

 Lucian Morozan: Da. Perla Invest are și bani de luat, însă, în buna tradiție românească mai toți sunt în insolvență. Ajungi să câștigi în instanță și nu prea ai ce recupera. De exemplu, amintesc de Society, barul de aici de sus, are o datorie de 190.000 de lei, datorie istorică, și de DANALIM Serv, un bar care a fost aici jos, cu 166.000 de lei. Practic, am avea de încasat aproximativ 800.000 de lei, asta tot cu contractele curente. 

R: Revenind la banii pe care îi are de dat Perla Invest, cum veți reuși să plătiți această datorie?

Lucian Morozan: Datoriile se vor putea plăti. Vă dau ca exemplu terenul de la Baza Hipică, a cărui valoare contabilă este de  3.882.000 de lei. Presupunem, teoretic, că s-ar vinde la preţul ăsta, iar cu ce mai adunăm noi din activitatea curentă, s-ar putea ieși din insolvență. Bine, rămâne datoria către primărie, pentru creditul pe care îl achită ei, dar şi acolo se poate face un contract de dare în plată, este prevăzut în legea 85/2014 (actualizată în 2016) privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență.

R: Cum vedeți în viitor soarta Perlei Invest? 

Lucian Morozan: În situația de acum, lăsând la o parte insolvența, societatea poate trăi. Nu se strânge un profit nemaipomenit, dar poate să își acopere cheltuielile. 

  • Perla Invest, societatea Consiliului Local Piatra-Neamț, administrează pârtia de schi, telegondola și telescaunul și are 27 de salariați. Potrivit domnului Lucian Morozan, salariații sunt mereu plătiți la timp. 

„N-am întârziat niciodată cu salariile. Nu sunt probleme în ceea ce privesc salariile și  furnizorii de utilități. Eu prefer să plătesc înainte un furnizor. E greu după ce te bagi în datorii. Comanzi atunci când ai bani. Singurele probleme în materie de cheltuieli, aici fiind vorba de bani care nu trebuie dați pe loc, ar fi cele cu amortismentele. Investiția este mare, toate obiectivele acestea trebuie amortizate. În fiecare lună se înregistrează o cheltuială cu amortismentele, care ajunge acum la 88.000 de lei. […]Fără aceste cheltuieli cu amortismentele, noi, astăzi, am avea un profit de peste 1.200.000 de lei. ”, a conchis domnul Lucian Morozan, administrator special la Perla Invest.
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *