Liceeni din Piatra-Neamț, Rethel (Franța) și Balikesir (Turcia) – protagoniștii unui spectacol european de coregrafie și acrobație

0

În perioada 6-18 decembrie 2015, a avut loc în Rethel (Franţa) mobilitatea unui grup de zece elevi de la Colegiul Tehnic ,,Gheorghe Cartianu” Piatra-Neamţ, în cadrul celei de a doua activități de învățare a proiectului ERASMUS+ ,,Changeons l’image de la chauve-souris et agissons pour la préserver!” (,,Să schimbăm imaginea liliecilor și să acționăm pentru protejarea lor! ”), demarat în urmă cu doi ani, sub coordonarea directorului Mariana Paleu şi a prof. Alina Baluş.
Derulat în parteneriat cu Istanbulluoğlu Sosyal Bilimler Lisesi din Balikesir, Turcia şi cu Lycée d’Enseignement Général Technologique Agricole din Rethel, Franţa – ultima instituţie, în calitate de iniţiatoare a acţiunilor ERAMUS+ -, proiectul a avut ca obiectiv principal valorizarea aspectelor mai puţin cunoscute ale mediului înconjurător şi sensibilizarea cu privire la importanţa liliecilor, în cadrul ciclului natural. În plus, deplasarea în Franța le-a prilejuit cartienilor revederea cu elevii francezi şi turci (întâlniţi în cele două etape anterioare ale proiectului), alături de care, vreme de două săptămâni, au desfăşurat ateliere de lucru şi activităţi de învăţare, în scopul montării unui spectacol inspirat de unicul mamifer zburător: liliacul.
Pentru elevii români, acest stagiu de pregătire a fost, în primul rând, un prilej de a înţelege şi de a pune în practică un concept inedit pentru spaţiul nostru cultural, acela de arte ale circului. În acest sens, ei au exersat elemente de acrobaţie (trapez, cerc suspendat, trambulină, stâlp chinezesc, momente aeriene pe benzi elastice), dar şi forme de artă teatrală (de la mişcare scenică, până la pantomimă) ori de dans contemporan, toate secvenţele articulându-se într-un spectacol intitulat BATMAN, având ca mesaj apelul la toleranţă, lansat de personaje-lilieci. Scenariul, regia, coregrafia, decorul, ilustraţia muzicală, costumele, elementele de acrobaţie ale spectacolului au purtat semnătura artiştilor internaţionali Sibille Planques şi André Mandarino, sub îndrumarea cărora s-au desfăşurat toate antrenamentele. Mai mult, elevii din cele trei ţări au contribuit la realizarea spectacolului, ajutând la montarea şi la amenajarea cortului mobil, la stilizarea costumelor şi a machiajului. În final, aplauzele la scenă deschisă, chemările la rampă, felicitările publicului (pe parcursul a patru reprezentaţii), interviul acordat televiziunii France 3 și presei locale au recompensat eforturile binemeritate ale tinerilor artişti: Lavinia Macsim, Andreea Marariu, Ion Ivu, Valentina Coardă, Andrei Orza, Alin Ciobanu, Denisa Modoranu, Georgiana Corduneanu-Constantin, Rareş Iacob, Iustin Codreanu.
Nu în ultimul rând, mobilitatea din Franţa le-a oferit tinerilor posibilitatea de a realiza schimburi interculturale, de a comunica în limbile franceză şi engleză şi de a vizita orașele Rethel, Reims, Châlons-en-Champagne și mult-visatul Paris! Trei dintre elevii de la Cartianu au participat la Conferința regională despre cooperarea internațională în cadrul mobilităților europene, fiind martori ai dezvelirii emblemei ERAMUS + în școala-gazdă.
Potrivit agendei proiectului, întreaga experienţa acumulată de către cartieni va fi valorificată artistic în luna mai, la Piatra-Neamţ, prin realizarea unui spectacol teatral în care artele spectacolului vor fi ilustrate de echipa artiștilor liceeni într-o reprezentație scenică pusă în slujba temei principale a proiectului: liliecii.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate