Lecție de istorie despre demnitatea umană și identitatea națională

0

Marți, 19 decembrie, la Muzeul de Istorie şi Arheologie Piatra-Neamţ a fost inaugurată expoziţia foto-documentară „Sub cer străin. Locuitorii Lituaniei în lagărele şi locurile de exil din URSS. Anii 1940-1958″, realizată de Centrul de Cercetare a Genocidului şi Rezistenţei Populaţiei Lituaniei şi Muzeul Victimelor Genocidului.
Complexul Muzeal Judeţean Neamţ a organizat acest eveniment în colaborare cu Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei şi Programul de cercetare „Recuperarea şi valorificarea istorică a memoriei victimelor regimului totalitar-comunist din RSS Moldovenească în perioada anilor 1940-1941 şi 1944-1953”.

Scopul acestei expoziţiei este de a relata, în special tinerilor, despre crimele comise de regimul totalitar sovietic pe teritoriul Lituaniei. La realizarea expoziţiei au fost utilizate documente şi fotografii din colecțiile Centrului de Cercetare a Genocidului şi a Rezistenţei din Lituania, Muzeului Victimelor Genocidului, Muzeului Naţional al Lituaniei, Muzeului Exilului şi al Rezistenţei din Kaunas, Muzeului „Alka” din Samogitia, Muzeului Regional Tauragè, fondurile documentare ale Arhivelor Speciale din Lituania, ale Arhivelor Centrale de Stat din Lituania, dar şi din colecţii particulare.

Panourile, amenajate după principiul tematic, vorbesc despre organizarea deportărilor, arestările cu substrat politic, viaţa insuportabilă a persoanelor deportate şi a deţinuţilor din lagăre și condiţiile de muncă şi de trai. De asemenea, expoziția reflectă cele mai diferite aspecte din viața cotidiană a deportaţilor şi deţinuţilor politici: alimentare, îmbrăcăminte, credinţă, scoţând la iveală diferenţele existente în condiţiile de viaţă ale persoanelor exilate comparativ cu deţinuţii politici din lagăre. Dramatismul imaginilor este amplificat de motivul sârmei ghimpate, care se repetă obsesiv pe panouri.

Evenimentul a fost moderat de dr. Mihaela Verzea, director adjunct al CMJ Neamț și l-a avut ca invitat special pe conf. univ. dr. Virgiliu Bîrlădeanu, cercetător ştiinţific coordonator în cadrul Institutului de Istorie al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, secretarul Programului de cercetare „Recuperarea şi valorificarea istorică a memoriei victimelor regimului totalitar-comunist din RSS Moldovenească în perioada anilor 1940-1941 şi 1944-1953.

În deschiderea evenimentului, dr. Mihaela Verzea a dat citire Mesajului Excelenţei Sale, Domnului Arvydas POCIUS, Ambasador al Republicii Lituania în România, adresat cu ocazia deschiderii expozitiei “Sub cer străin. Locuitorii Lituaniei în lagărele şi locurile de exil din URSS. Anii 1940 – 1958”.

Multstimate Doamne,
Multstimați Domni și oaspeți ai expoziției,

Se știe foarte bine că nu poți păși în viitor cu fruntea sus fără a-ți respecta trecutul.

Expoziția “Sub cer străin. Locuitorii Lituaniei în lagărele şi locurile de exil din URSS. Anii 1940– 1958”reprezintă un omagiu adus întregului popor lituanian  care a suferit de pe urma regimului sovietic de ocupație.

În pofida mișcării de rezistență antisovietcă, care a numărat peste 30 mii de luptători  înarmați și care a activat în mod organizat începând cu anul 1944 până în 1953 – ultimul membru înarmat al mișcării fiind ucis în 1965 –fiecare al treilea locuitor al Lituaniei a fost victima ororilor comuniste, fiecare al treilea deținut a murit torturat sau de foame, peste 400 mii de oameni au părăsit țara oripilați de ceea ce se întâmpla în jur, fiecare a doua familie a fost într-un mod sau altul atinsă de teroarea comunistă. Sunt absolut convins că românii de pretutindeni, care vor vedea aceste fotografii și documente,vor înțelege spiritul și mentalitatea lituanienilor, pentru că atât românii, cât și lituanienii au fost mutilați de comunism.

Doar o națiune care a supraviețuit regimului comunist, represiunilor politice, deportărilor în masă și torturii poate să înțeleagă adevărata valoare a libertății și independenței. Astăzi facem parte din familia UE și NATO, împărtășim aceleași valori și aspirații, iar cunoașterea reciprocă a trecutului ne va ajuta să mergem înainte.

Cu această ocazie, aș dori sa-mi exprim profunda apreciere și recunoștință pentru organizatorii acestui eveniment: Complexul Muzeal Județean Neamț în frunte cu Domnul Director manager Ciprian-Dorin Nicola și Doamna Director Adjunct Științific Mihaela Cristina Verzea, Muzeul Victimelor Genocidului din cadrul Centrului de Cercetare a Genocidului şi Rezistenţei Populaţiei Lituaniei,  și conf. univ. dr. Virgiliu Bîrlădeanu, cercetător ştiinţific coordonator în cadrul Institutului de Istorie al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, secretar științific al Programului de cercetare „Recuperarea şi valorificarea istorică a memoriei victimelor regimului totalitar-comunist din RSS Moldovenească în perioada anilor 1940 – 1941 şi 1944 –1953”.

Și în final aș dori să urez tuturor celor prezenți Crăciun Fericit și La Mulți Ani!

Cu profund respect și înaltă considerație,
Arvydas Pocius Ambasador al Republicii Lituania în România

***
Au supraviețuit, au rezistat mai ușor, acei oameni care au avut demnitate și o identitate religioasă foarte puternică. […] Cunoscând trecutul ne putem făuri în prezent viitorul.”, a precizat conf. univ. dr. Virgiliu Bîrlădeanu.

„Prizonierii și deportații lituanieni au depus toate eforturile pentru a-și păstra demnitatea umană, credința în Dumnezeu, identitatea națională și memoria istoriei. De neclintit au fost trei lucruri, iubirea de Dumnezeu, iubirea de patrie și iubirea de popor.”, a menționat dr. Mihaela Verzea, director adjunct al CMJ Neamț.

Expoziţia a fost ultima activitate din acest an, fiind deschisă spre vizionare publicului până la sfârșitul lunii ianuarie 2018.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate