„Image Yourself in the Future”, proiect Erasmus desfășurat la Școala Gimnazială Nr. 3 Piatra-Neamț

1

Unul dintre cele mai importante proiecte educaționale desfășurate în cursul acestui an școlar la Școala Gimnazială Nr. 3 Piatra-Neamț este proiectul european Erasmus + „Image Yourself in the Future”.

Acest proiect este coordonat de Școala „PODSTAWOWA IM. ORLAT LWOWSKICH” din Nowiny, Polonia și durează timp de 2 ani, cu participarea a cinci școli din Polonia, Italia, Bulgaria, Turcia și România.

Proiectul oferă posibilitatea de a cunoaște alte sisteme educaționale europene și diferite metode de predare, care împreună cu schimbul direct de exemple de bune practici vor duce la internaționalizarea curriculumului școlar.

Proiectul încurajează inovația în educație, integrând transdisciplinaritatea în curriculum-ul școlar. Transdisciplinaritatea va fi utilizată în cadrul lecțiilor de Geografie, Biologie, Fizică, IT și Engleză. Fiecare partener va crea un număr de 5 proiecte de lecție pentru disciplinele menționate mai sus. Utilizarea TIC va fi promovată în crearea produselor de proiect (prezentări, clipuri video, e-book, postere multimedia, buletine de știri, calendar), diseminarea rezultatelor și utilizarea rețelelor sociale.

Prima activitate s-a desfășurat la școala coordonatoare unde s-au întâlnit echipele reprezentative ale tuturor școlilor implicate. S-au făcut prezentările școlilor participante, s-au stabilit sarcinile ce le revin fiecăreia și s-a pregătit prima mobilitate cu elevii.

În perioada 14 – 20 aprilie 2018 s-a desfășurat  a doua întâlnire de proiect cu tema LANDSCAPE-UL VIITORULUI, la Școala „NIKOLA YONKOV VAPTSAROV” din Berkowița, Bulgaria.

Acolo s-au întâlnit echipe formate din câte 7-8 elevi însoțiți de câte 2-3 cadre didactice din fiecare țară participantă. Fiecare echipă a pregătit un material despre încălzirea globală, problemă care ne preocupă în prezent pe noi toți. Au alternat activitățile de învățare cu cele de relaxare. Activitățile de învățare au fost coordonate de profesori din Bulgaria și Polonia,  cu tematici diferite cum ar fi: prezentări Power Point, învățarea dansurilor populare bulgare, lecții de limbă engleză și geografie coordonate de profesori din Bulgaria și Polonia, activități de prepararea și prezentarea unor feluri de mâncare tradiționale, etc. În cadrul acestor activități elevii au colaborat în echipe și au comunicat într-o limbă unică, limba engleză. Activitățile de relaxare au constat în vizitarea unor obiective istorice din acea zonă, competiții sportive, jocuri în aer liber, etc.

„Echipa școlii noastre a fost formată din 7 elevi cu vârsta cuprinsă între 11- 13 ani,  însoțită de două cadre didactice, Elena Carmen Olteanu și Ana Maria Olariu. Elevii noștri s-au întors încântați de tot ceea ce au trăit în Bulgaria, au legat prietenii frumoase cu colegi de vârsta lor și chiar mai mici, urmând să colaboreze prin intermediul paginii de facebook a proiectului.
Următoarea mobilitate va fi la toamnă, în Italia, unde vor participa 8 elevi din școala noastră. Cea de-a treia întâlnire va avea loc la școala noastră, în luna februarie a anului 2019.
În școala noastră, echipa de proiect a organizat un colț Erasmus+ unde vom afișa produsele realizate de elevii noștri la școala din Bulgaria și numeroase fotografii prin care va fi diseminat proiectul în rândul celorlalți elevi și cadre didactice.
Elevii și profesorii din cele 5 școli europene își vor reuni puterea de a crea materiale care vor avea un impact puternic asupra vieții celorlalți elevi, deoarece resursele vor fi integrate în învățământul zilnic și curriculum-ul școlar. Aceste materiale sunt planurile lecțiilor interdisciplinare, materialele digitale, prezentările, videoclipurile, un calendar și o poveste comună.
Comunicarea și cooperarea cu partenerii se vor baza pe înțelegerea și respectarea mediilor și diferențelor socio-culturale. Toți partenerii își aduc contribuția la un dialog deschis și la crearea unui spirit de proiect comun. În timpul mobilităților, participanții folosesc limba engleză ca limbă principală de comunicare promovând relații asertive cu colegii lor.”, a precizat prof. Anișoara Oniciuc, directorul Școlii Gimnaziale Nr.3 Piatra-Neamț.

În cadrul acestui proiect, doamna prof. Anișoara Oniciuc coordonează activitățile care se desfășoară la Școala Gimnazială Nr.3 Piatra-Neamț.

Proiectul va crește gradul de conștientizare cu privire la importanța mobilităților internaționale pentru educație oferite de programele Comunității Europene.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
1 Comentariu
  1. ANGELA Gabriela Bayramoğlu spune

    Felicitări şi nenumărate succese !!!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate