„ECLARAREA” ORAŞULUI PIATRA NEAMŢ ÎN TRECUT

0

logo

Despre iluminatul urbei noastre la 1900, aşa numita “eclarare”, date interesante ne sunt oferite în „Darea de Samă despre Administraţia Comunei Piatra, judeţul Neamţ, pe timpul de la una Ianuar până la 31 decembrie 1900”, document „făcut” de primarul C.V. Andrieş.
eclarareAşadar oraşul beneficia, pentru acest serviciu, de „471 felinare, sistemul vechi care a costat pe comună în interval de la 1 aprilie 1900 până la 31 decembrie,12.471 lei şi 36 de bani, plata petrolului, întreţinerea şi repararea felinarelor, cum şi salariul a 14 fanaragii şi un Şef”.
Rezultă din acest document că lumina electrică era concesionată „Societăţii Morii Doamna”, iluminat care se făcea „pe câteva străzi, în lungime de 3000 metri, având 78 lămpi incandescente şi 9 lămpi cu arc voltaic, osebit acele de la diferitele servicii, autorităţi şi grădina publică”. Costul acestora în perioada amintită mai înainte, a fost „de 14.360 lei şi 04 bani”.
Primăria se arăta totuşi nemulţumită întrucât suma era prea mare „în raport cu întinderea străzilor, cu numărul becurilor şi calitatea luminii ce se serveşte lasă mult de dorit şi este mai costisitoare decât alte sisteme”.
Din motivele arătate, s-a întocmit un nou proiect de iluminat cu electricitate a principalelor puncte din aşezarea de la poalele Pietricicăi. În acest sens s-a întocmit ” o foaie de condiţii şi caietul de sarcini pe t mp de 30 de ani, în urma a două termene succesive publicate”. Necazul cel mare era”că nici până acum şi după trimiterea caietului de sarcini şi condiţiunile, la mai mult case cunoscute în ţară şi străinătate”, onor primăria nu a primit nici o ofertă la nici unul din termenele fixate la 20 octombrie şi 22 decembrie 1900.
Deocamdată, se foloseau „lampele sistem Washington” instalându-se în cursul anului în discuţie, „un număr de 51 de lămpi”.
Serviciul la aceste lămpi se făcea de către”5 lampagii şi un mecanic”. Pe străzi distribuirea era următoarea: Carol I-17, Cuza –Vodă şi Petru Rareş – câte 10, Lascăr Catargi-6, Doamna Elena Cuza, Emanoil Halunga, Frumuşica şi Sfântul Gheorghe- câte două fiecare.
Concluzia autorităţilor locale din cea vreme era că”cele mai bune lămpi ca lumină şi ca economie sunt lămpile sistemului Washington”.

Prof. Gheorghe RADU

Sursa foto

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate