”Arta vânătorii”, expoziție la Muzeul de Istorie şi Arheologie Piatra-Neamţ

0

Vineri, 11 martie,  la Muzeul de Istorie şi Arheologie Piatra-Neamţ a avut loc deschiderea vernisajului expoziţiei ”Arta vânătorii”.
Deschiderea a debutat cu o conferință de presă la care au fost invitați toți care au făcut posibil ca această expoziție să aibă loc. În organizarea expoziţiei ”Arta vânătorii” au fost angrenate mai multe instituții din Neamț, dar și din alte județe din țară.
Expoziția este extrem de diversă și pleacă de la o parte consistentă documentară, iar cel mai mare ajutor a venit din partea Direcţiei Judeţene Neamț a Arhivelor Naţionale și de la Biblioteca G.T. Kirileanu. Tototodată, expoziția are o parte extrem de consistentă de etnografie, avem piese de la muzeele din județ, dar și de la muzeele din Moldova (Bacău, Iași, Suceava). De asemenea, există și o parte de trofee care au venit din partea Romsilva și a Muzeului de Științe Naturale din Piatra-Neamț, a declarat Lucian Uță, muzeograf în cadrul Complexului Muzeal Județean Neamț.

Un aspect important în cadrul expoziției îl reprezintă partea documentară-elemente de legislaţie a vânătorii, lucrări de specialitate ( Istoria vânătoarei şi a dreptului de vânătoare de Gh. Nedici, Călăuza vânătorului de Coriolan Stoica sau lucrări care au aparţinut lui Vasile Cotta, Ionel Pop, C. Rosetti-Bălănescu şi A. M. Comşia).
În cadrul expoziției se regăsesc și dosare ale unor societăţi de vânătoare care au activat în zonă, permise de vânătoare, procese verbale ale unor delicte de vânătoare şi multe altele, care au fost oferite de Serviciul Judeţean Neamţ al Arhivelor Naţionale.
„Am participat cu un set de documente pe care le-am grupat în câteva categorii importante. Unele privesc documentele oficiale care atestă calitatea de vânător sau cea de a purta armă. Sugerez publicului să fie atent la cererile făcute pentru eliberarea permisului de port-armă și la fotografiile posesorilor de armă. Sunt niște fotografii foarte interesante, din două motive: primul motiv arată o paletă foarte largă, socio-profesională, a celor care beneficiau, la vremea respectivă, de permis port-armă, foarte mulți țărani, mulți dintre ei fiind fotografiați în costume populare, iar al doilea motiv îl reprezintă contrastul cultural vizual. Cine este interesat de un document vizual privind portul popular dintr-o anumită microregiune a județului Neamț are acum parte de această ocazie inedită”, a menționat Daniel Pavăl, directorul Serviciului Judeţean al Arhivelor Naţionale.

O parte extrem de consistentă şi spectaculoasă a expoziţiei o constituie și piesele etnografice care provin de la muzeele etnografice din cadrul Complexului Muzeal Judeţean Neamţ dar şi de la Muzeul Bucovinei, Suceava, Muzeul Etnografic al Moldovei, Iaşi şi de la Complexul Muzeal „Iulian Antonescu”, Bacău. Publicul prezent a putut vedea cornuri pentru praf de puşcă, genţi, baltage, dar și diverse tipuri de capcane (de urs, de lup și de păsări).

Un exponat cu totul şi cu totul deosebit este adus în faţa publicului nemţean de către domnul Mihai Cornaci din Botoşani, fiind vorba de o colecție de insigne de vânătoare si însemne vânătorești, cu extensie la exprimarea vânatului pe monede.
„Un exponat aparte, ansamblu mai rar in lumea colecțiilor, este reprezentat de statutul și insigna Asociației de Vânătoare Molda – Botoșani”, a declarat Mihai Cornaci.

Un sprijin de nădejde în organizarea acestei expoziții au fost ing. Viorel Nicolau, care a venit cu o serie de cărţi poştale şi piese filatelice și profesorul  Gheorghe Amaicei, care a contribuit cu obiecte şi diferite publicaţii.
Precizăm că amintirile și poveștile prof. Amaicei au reușit să destindă și să stârnească zâmbetul publicului prezent în prima zi a expoziției.

Un alt element surprinzător al expoziţiei îl reprezintă trofeele de vânătoare: de cerb (un trofeu datat 1912, un exemplar împuşcat de Nicolae Ceauşescu la Nemţişor, trofee cu panoplii deosebite din punctul de vedere al lucrăturii), trofee de mistreţ şi de urs (cu punctaje CIC ridicate) dar şi de capră neagră sau căprior.

Expoziția ”Arta vânătorii“ își așteaptă vizitatorilor până în luna mai.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate