100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, sărbătoriți la Muzeul de Istorie și Arheologie Piatra-Neamț

0

Complexul Muzeal Județean Neamț a organizat duminică, 25 martie, la sediul Muzeului de Istorie și Arheologie Piatra-Neamț, un amplu eveniment dedicat celor 100 de ani de la Unirea Basarabiei cu România.

Manifestarea a debutat cu intonarea imnului de stat și a continuat cu alocuțiunile oficialităților (Daniela Soroceanu,  prefectul județului Neamț și Ion Asaftei, vicepreşedinte al CJ Neamţ) și a directorului CMJ Neamț, dr. Dorin Nicola.

După acest moment,în fața unui public numeros, invitatul special de peste Prut, prof. univ. dr. hab. Nicolae Enciu a susținut conferința cu tema, „Marea Unire din 1918: O strălucită victorie a geografiei asupra istoriei nedrepte”.  Totodată, istoricul a făcut și o scurtă prezentare a celei mai recente sale cărți (apărută la editura ARC, în martie 2018)  – 1918. Pe ruinele imperiului spulberat de istorie. Basarabia în pragul modernității, un studiu despre “reintegrarea Basarabiei în spațiul de cultură și civilizație românească, din care fusese smulsă în mod abuziv în anul 1812”.

Prof. univ. dr. hab. Nicolae Enciu  a vorbit publicului în detaliu despre Actul unirii Basarabiei cu România (votat la 27 martie/9 aprilie 1918, semnat de președintele Sfatului Țării, Ion Inculeț, vicepreședintele Pan. Halippa și secretarul aceluiași organ legislativ, I. Buzdugan).

*Istoricul Nicolae Enciu, născut la 15 martie 1960 în satul Câșlița-Prut, Cahul, este licențiat al Facultății de Istorie a Universității de Stat din Moldova (1981-1986), doctor în istorie (1992) și doctor habilitat în istorie (2003), director adjunct pentru probleme de știință al Institutului de Istorie al Academiei de Științe a Moldovei, redactor-șef adjunct al „Revistei de Istorie a Moldovei”. Domeniile sale de competență și de interes științific sunt: istoria contemporană a românilor și universală, demografia contemporană și istoria populației, științele politice și istoria Uniunii Europene.

Tot cu ocazia acestui eveniment a fost deschisă expoziția temporară Marea Reunire-România Mare (o impresionantă colecție de medalistică și ilustrație cartofilă) oferită de colecționarii Viorel Nicolau și Constantin Pațilea.

Manifestarea a avut și o componentă artistică. Cu siguranță, recitalurile susținute de Corul „Imperialii” al Liceului Teologic Ortodox „Sfinții Împărați Constantin și Elena” și Corul „Camena” al preoteselor din Protopopiatul Piatra-Neamț au ajuns la sufletele celor prezenți.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate