Zoorevoluție la Alexandru cel Bun în numele legendarului primar Nicu Albu (VIDEO)

3

Adunarea prietenească a fondatorilor și conducerii Asociației Nicu Albu, convocată miercuri, 19 mai, de președintele Iulian Luca și găzduită de primarul Ion Rotaru, în calitate de președinte de onoare, a oficializat inițiativa de a construi un nou Parc Zoo la Alexandru cel Bun. Ideea a pornit de la fetița unui membru al asociației, supărată foc pe lichidarea în regim de urgență a Parcului Zoo din Piatra-Neamț. Inițiativa marchează totodată relansarea și revigorarea asociației care întreține cultul personalității și moștenirii celui mai de seamă primar din istoria orașului.

Concret, ca un prim pas, se urmărește atragerea de parteneri (nu de sponsori! – n.a.) în vederea achiziționării unui teren în suprafață de maxim 7 ha, localizat în apropierea Aqua Parc. Demersul nu este unul ușor, în principal din două motive. Mai întâi, în momentul de față, terenul este indisponibilizat de către Omega SPRL din Iași, lichidatorul companiei locale Serv Com Albun SRL. Apoi, este vorba de negocieri foarte aplicate, întrucât prețul de pornire, cel rezultat din evaluarea autorizată, este descurajant, respectiv 8 euro/ mp. Cu un negociator deja stabilit, în persoana primarului Rotaru, se speră obținerea unui preț final de 3-4 euro/ mp, eventual pentru o suprafață mai mică, în jurul a 3-5 ha, suficientă pentru un nou parc, așa cum susține Dorin Toderică, administratorul în curs de evacuare al parcului din Piatra-Neamț. De altfel, dânsul este personajul-cheie al proiectului dorit. S-a angajat ferm în acest sens, urmând să acorde sprijin de specialitate pentru înființarea parcului, odată ce vor fi rezolvate atât achiziționarea terenului și utilitățile, cât și anumite condiționări tehnice impuse de vecinătăți. Practic, în variantă optimistă, vom fi invitați la inaugurare nu mai devreme de 2-3 ani. Tot în variantă optimistă, întreaga amenajare poate cuprinde și un sector de agrement pentru a face zona mai atractivă.

Fără îndoială, pe partea de know-how, porțile sunt larg deschise și altor pricepuți, începând cu doctorul Liviu Harbuz, celebrul nostru veterinar având o experiență serioasă în proiecte dintre cele mai complexe.

Foarte interesant – prin comparație cu alte inițiative spectaculoase de pe meleagurile noastre, dar care efectiv ne-au sufocat prin… lipsa lor de fond și orizont realist – este că, de această dată, partenerilor inițiali, așteptați să participe la achiziționarea terenului, le va fi prezentată și o fișă a întregului proiect. Altfel spus, toate cărțile vor fi pe masă de la bun început. Mai mult, s-a stabilit clar că se urmărește un parteneriat public-privat, rolul Asociației Nicu Albu fiind de catalizator și garant al întregului proiect.

Demn de (re)amintit publicului larg, ca subiect (re)dezbătut de membrii conducerii asociației, întărită cu doi noi vicepreședinți (Constantin Teodorescu și Cătălin Misăilă), înaintea conferinței de presă, este rolul primarului Nicu Albu în salvarea orașului prin împădurirea dealului Cozla. Cum noua promoție de aventurieri tot insistă cu intervențiile aberante în structura dealului, ar fi indicat să intre puțin la Biblioteca județeană. În colecțiile de ziare vor găsi mărturii și avertismente perfect calificate în legătură cu felul în care și în ce direcție Cozla o poate lua din nou la vale. 

Cu siguranță, nu vor lipsi comentariile și atitudinile descurajatoare, fie la adesa proiectului, fie a inițiatorilor. Există și posibilitatea să rămânem cu un vis frumos. Dar, vorba unui slogan născut la Piatra-Neamț, cu vreo 16 ani în urmă, pentru sistemul de case Mikit, important e să vrei. Mesajul este valabil și pentru Consiliul Județean Neamț, mai puțin pentru administrațiile ce conduc localitățile membre ale Zonei Metropolitane Piatra-Neamț, cu excepția celei conduse de Ion Rotaru.

Fiindcă, vrând-nevrând, ne învârtim în jurul inconfundabilei Șperle a Moldovei, așteptăm cu nedisimulat interes revoluția turistică pe care o clocește primarul Cara-belea (Beleaua neagră). Nu numai din acest motiv, în sensul perseverenței de a promova turismul fără turism, zoorevoluția de la Alexandru cel Bun devine și mai provocatoare.

Viorel COSMA

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
3 Comentarii
  1. Antoneta spune

    S-a mai clocit si infaptuit o REVOLUTIE cu construirea Telegondolei, ani in urma ; sunt martori toti pietrenii la cati turisti s-au bulucit sa vada minunea de pe Cozla si cu ce pret s-a platit toata afacerea (la propriu si la figurat)….

  2. Cetățean spune

    Terenurile despre care este vorba au aparținut cândva comunei Alexandru cel Bun. La inițiativa primarului din acea vreme, același domn Ion Rotaru, au fost aduse la capitalul societății Serv Com Albun, societate a Consiliului Local, care a ajuns în faliment (gestiune defectuoasă? lipsă de control din partea Consiliului Local?) Iar acum, după 10 ani, dl primar Ion Rotaru dorește să negocieze și să obțină (pentru asociația Nicu Albu) un preț cât mai mic pentru terenurile comunei. Dumnealui trebuia să fie primul care să păzească patrimoniul comunei.

  3. Cititor spune

    Important e să vrei….Să împădurești comuna Alexandru cel Bun și să decolmatezi pârâurile , acușica vin puhoaile și aici ca în vestul țării

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate