Ziua Statisticianului 2013 – 154 de ani de statistică oficială în România

0

Statistica oficială românească a luat fiinţă în urmă cu 154 de ani când, la 12 iulie 1859, Alexandru Ioan Cuza a semnat Ordonanţa Domnească nr. 276 prin care se stipulează crearea, la Bucureşti, a unui oficiu de statistică. Era una dintre primele instituţii publice înfiinţate în noua structură statală creată după actul Unirii Principatelor de la 24 ianuarie 1859, premiză a constituirii acelui sistem instituţional fără de care niciun stat modern nu poate funcţiona eficient în folosul cetăţenilor săi.
Fapt remarcabil, încă de la începuturile sale, statistica oficială românească avea să-şi demonstreze potenţialul şi temeritatea, abordând o cercetare complexă şi de extremă dificultate: un recensământ de populaţie. El se desfăşoară în 1859/1860 şi se obţine astfel prima bază de date cuprinzătoare despre populaţie şi diferitele aspecte ale vieţii economico-sociale din cele două provincii româneşti de acum unite.
În timp, statistica oficială românească şi-a demonstrat importanţa, contribuind an de an, prin datele şi informatiile furnizate întregului spectru de utilizatori, la fundamentarea tuturor deciziilor importante pentru viaţa economică şi socială a naţiunii, inclusiv, în ultimul deceniu, în procesul de aderare a României la Uniunea Europeană şi susţinerea demersului de integrare deplină a ţării noastre în cadrul comunitar.
La 154 de ani de existenţă, statistica oficială românească se legitimează ca o instituţie robustă, cu o poziţie bine consolidată în cadrul instituţiilor publice ale ţării, partener respectat şi temeinic integrat în sistemul statistic european, cu o participare activă şi recunoscută la elaborarea şi implementarea tuturor reglementărilor şi programelor care guvernează domeniul statistic al Uniunii Europene.
De altfel, recunoaşterea locului şi rolului statisticii oficiale în sistemul institutional naţional a venit încă din anul 2002 când a fost instituită, prin HG. Nr 592, Ziua Statisticianului, sărbătorită anual în a doua duminică a lunii iulie.
În 2013, acest eveniment survine într-un moment în care Institutul National de Statistică s-a aflat, şi se află încă, în prim-planul interesului mediatic, ca urmare a publicării primelor rezultate definitive ale Recensământului Populaţiei şi al Locuinţelor 2011, o acţiune de o complexitate şi dificultate deosebite şi, deopotrivă, esenţială pentru definirea, în perspectiva viitorului deceniu, a tuturor politicilor publice care privesc întreaga populaţie a ţării.
A fost o probă de profesionalism şi dăruire pentru statisticienii Institutului Naţional de Statistică şi ai direcţiilor sale teritoriale, în măsură să consolideze, atât la nivel naţional, cât şi pe plan internaţional, buna reputaţie câştigată de statistica românească în cei 154 de ani de existenţă, prin efortul şi ştiinţa zecilor de generaţii de statisticieni care au slujit-o.
Prelucrarea informaţiilor de la RPL 2011 şi diseminarea rezultatelor definitive a fost şi este însă doar una, desigur cea mai importantă, dintre priorităţile activităţii Institutului Naţional de Statistică. Pe plan apropiat ca interes şi efort se situează şi dezvoltarea sistemului de preluare informatică a datelor primare de la agenţii economici (portalul web), precum şi creşterea gradului de utilizare a informaţiilor culese din surse administrative în vederea fluidizării procesului statistic şi reducerea sarcinii de răspuns, precum şi îmbunătăţirea capabilităţii de comunicare cu tot ceea ce este înscris în perimetrul statistic ca furnizor, producător şi utilizator de date şi informaţii statistice.
Şi acestora le este dedicată în fapt Ziua Statisticianului şi tuturor Institutul Naţional de Statistică le transmite cu această ocazie urări de sănătate şi împliniri.
Dar, în primul rând, Ziua Statisticianului este ziua lucrătorilor instituţiei de statistică, din centrală şi direcţiile teritoriale, cei care, cu devoţiune şi profesionalism, îşi realizează menirea desfăşurând anual peste o sută de cercetări statistice, ale căror rezultate se adună în mii de pagini de date şi informaţii statistice relevante şi utile întregii societăţi.
Către ei, conducerea Institutului Naţional de Statistică transmite de Ziua Statisticianului felicitările şi mulţumirile sale. Însoţite de dorinţa şi speranta ca viitorul să le creeze tuturor posibilitatea unei împliniri depline, cu satisfacţia de a vedea că roadele muncii lor se regăsesc într-un plus de şansă de dezvoltare şi prosperitate pentru întreaga societate românească.
La mulţi ani!

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate