Ziua Naţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, marcată la Colegiul Național „Gheorghe Asachi” din Piatra-Neamț

0

Ieri, 9 octombrie, la Colegiului Național „Gheorghe Asachi” din Piatra-Neamț s-au desfășurat o serie de activități dedicate comemorării Holocaustului.

Sub genericul „Memoria Holocaustului”, elevi din clasele a IX-a și a X-a (Arghir Ana Maria, Dămătăr Michelle, Cereș Andreea, Nistor Sabina, Rotărescu Georgiana, Anițulesei Denisa, Frunză Bianca, Săcăleanu Denisa) au organizat o expoziție cu imagini și desene, care a avut ca scop ilustrarea tragediei Holocaustului,  prezentarea unor proiecte despre „Lagărele Morții”,  precum și prezentarea unor romane care abordează această temă (Diana Bucureșteanu, Gorea Arina, Toma Alessandra, Ștefan Haureș). Copiii au fost coordonați de prof. Mihaela Gherghelescu.

De asemenea, au fost evocate câteva repere despre istoria comunității evreiești din Piatra-Neamț care au fost prezentate de profesor Mihaela Gherghelescu, precum și aspecte ale vieții „înainte” și „după” Holocaust”, moment realizat de elevele clasei  a X-a B și a IX-a B. Acestea au fost îndrumate  de prof. Paul Imbrea.

sursa: Facebook

În fiecare an, în ziua de 9 octombrie, sunt omagiate victimele Holocaustului din România.

Ziua Naţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului a fost recunoscută de autorităţile române în urmă cu 13 ani pe baza concluziilor formulate de comisia condusă de laureatul Premiului Nobel, Elie Wiesel.

La 9 octombrie 1941 a început deportarea a peste 26.000 de evrei din Suceava, Câmpulung Moldovenesc, Vatra Dornei, Rădăuți, Gura Humorului și din alte localități din vecinătate către Transnistria, după ce, la 14 septembrie 1941, începuse deportarea evreilor din Basarabia și Bucovina.

Comisia Internațională pentru Studierea Holocaustului din România apreciază că, în timpul Holocaustului, în România și în teritoriile aflate sub controlul său au fost uciși sau au murit între 280.000 și 380.000 de evrei români și ucraineni, la care se adaugă și aproximativ 135.000 de evrei români care trăiau în Transilvania de Nord, aflată pe atunci sub conducere maghiară, precum și 5.000 de evrei români care se aflau atunci în alte țări din Europa. De asemenea, printre cei supuși regimului de exterminare din Transnistria au fost și mii de familii de romi, deportați pe parcursul anilor 1942-1943. Din cei 25.000 de romi trimiși în Transnistria, aproximativ 11.000 au pierit, se arată în Raportul final al Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului în România, din anul 2004.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate