Ziua Mondială a Apei, sărbătorită, al doilea an consecutiv, în cadrul proiectului „Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Neamţ”

0

 antet

22.03.2014

Ziua Mondială a Apei, sărbătorită, al doilea an consecutiv, în cadrul proiectului „Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Neamţ”

Compania Judeţeană APA SERV S.A. a marcat Ziua Mondială a Apei printr-un concurs interşcolar, desfăşurat în cadrul Proiectului major „Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Neamţ” – proiect cofinanţat din Fondul de Coeziune prin POS Mediu

Celebrarea Zilei Mondiale a Apei, o tradiţie în judeţul Neamţ

Sfârşitul lunii martie marchează un moment important pentru specialiştii din domeniul apei şi nu numai – Ziua Mondială a Apei. Data de 22 martie a devenit deja cunoscută ca fiind ziua în care oamenii aduc în discuţie problemele cu care se confruntă din punct de vedere al apei, ca resursă vitală, dar limitată şi insuficientă. La nivel mondial, instituţii, companii private, autorităţi, guverne profită de această zi pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la situaţia actuală şi la viitorul apei, dar şi pentru a identifica şi aplica soluţii comune în vederea protejării şi utilizării eficiente a resurselor de apă.

Tema din anul 2014 este „Apa şi energia: interdependenţe fundamentale” şi are ca scop sensibilizarea opiniei publice privind conexiunile dintre apă şi energie: apa ajută la producerea energiei, energia este folosită pentru tratarea apei brute în vederea potabilizării, dar şi pentru epurarea apelor uzate.

apa1Continuând tradiţia, Compania Judeţeană APA SERV S.A. a organizat şi în acest an un concurs pentru elevii şcolilor nemţene. Au răspuns invitaţiei Liceul Tehnologic Spiru Haret, prin elevii Ciorhan Robert Constantin, Gabur Ana Amelia şi Păunaş Codrin, Colegiul Naţional Petru Rareş, prin elevii Batin Claudia Georgiana, Pătru Irina, Ungureanu Mihaela, Capelleanu Teodor şi Neacşu Ciprian, Colegiul Naţional Roman Vodă, prin eleviiCălin Ioana Alexandra, Trofin Aurel şi Florică Alexandru Cosmin şi Colegiul Naţional Gheorghe Asachi, prin eleviiAsavei Melania Andreea şi Apăvăloaiei Ştefănel.

Apă, energie, investiţii

Tema Zilei mondiale a apei din acest an, „Apa și energia: interdependenţe fundamentale” vizează cuplarea cerințelor crescânde de energie cu gestiunea durabilă a resurselor de apă, în cadrul unei economii ecologice.

Apa şi energia sunt două elemente fundamentale pentru traiul de zi cu zi, pentru creştere economică şi pentru progresul uman. Odată cu creşterea numărului de locuitori ai planetei, va creşte şi cererea, atât pentru apă, cât şi pentru energie.

Interdependenţa apă-energie are multiple aspecte. Producţia de energie poate afecta calitatea apei, dar energia este esenţială în alimentarea cu apă a populaţiei (tratarea apei) şi reducerea poluării prin epurarea apelor uzate.

apa2Obiectivul global al ZMA 2014 este sensibilizarea publică în privința conexiunilor dintre apă şi energie.

Pe plan global 90% din producerea energiei electrice depinde de apă. Până în 2035, potenţialul de creştere a captărilor de apă pentru producţia de energie este estimat la circa 20%, în timp ce necesarul de consum ar spori cu 85%. Se dezvoltă un risc de conflict pe tema resurselor de apă între producătorii de energie, alţi consumatori de apă şi activiştii de mediu.

Pentru a sensibiliza opinia publică cu privire la tema zilei mondiale din acest an, Compania Judeţeană APA SERV S.A. a organizat acest concurs de prezentări. Fiecare elev/grup de elevi a avut ca temă realizarea unei prezentări, pornind de la principalele activităţi derulate în cadrul proiectului, raportate la tema ZMA 2014.

Proiectul major „Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată din judeţul Neamţ” presupune realizarea unor investiţii în judeţul Neamţ de peste 100 de milioane de euro; pe scurt, se va executa un nou tronson al aducţiunii Vaduri – Piatra Neamţ, pe o lungime de 7 km, reţelele de canalizare şi de apă vor fi extinse cu 160 km, respectiv 35 km, în municipiile Piatra Neamţ şi Roman, oraşele Bicaz şi Roznov şi comunele Săvineşti, Podoleni, Săbăoani şi Vînători, în Podoleni se va construi o staţie de epurare modernă, care va deservi localităţile Săvineşti, Roznov, Zăneşti şi Podoleni şi se vor reabilita staţiile de epurare a apelor uzate din Roman, Târgu Neamţ şi Bicaz.

Efortul participanţilor, răsplătit pe măsură

apa3Concursul s-a desfăşurat în data de 21 martie şi a fost jurizat de către o echipă de experţi din cadrul Companiei Judeţene APA SERV S.A.. S-au acordat următoarele premii: premiul I – Neacşu Ciprian, Gheorghiu Vlad şi Capelleanu Teodor de la Colegiul Naţional Petru Rareş, premiul II – Asavei Melania Andreea şi Apăvăloaiei Ştefănel de la Colegiul Naţional Gheorghe Asachi, premiul III – Călin Ioana Alexandra, Trofin Aurel şi Florică Alexandru Cosmin de la Colegiul Naţional Roman Vodă, şi menţiune – Ciorhan Robert Constantin, Gabur Ana Amelia şi Păunaş Codrin de la Liceul Tehnologic Spiru Haret.

Premianţii au primit diplome, premii şi materiale promoţionale.

Toţi participanţii au primit diplome şi au fost răsplătiţi cu materiale promoţionale realizate în cadrul proiectului.apa

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate