Ziua Internațională a Poeziei, sărbătorită la Biblioteca Județeană

0

Biblioteca Județeană „G. T. Kirileanu“ Neamț a sărbătorit Ziua Internațională a Poeziei, organizând o serie de evenimente speciale, luni, 21 martie 2022.

Bibliotecarul Dan Iacob a vorbit despre poezie și a exemplificat cu recitări din clasici, iar Inghe Olaru, de la Liceul de Arte „Victor Brauner“ Piatra-Neamț a intervenit cu momente muzicale interpretate la chitară, în Sala Cupola, de la ora 12:30.

Tot de la ora 12.30, bibliotecarii de la Secția de carte pentru adulți „Mihail Sadoveanu“, Filiala de Carte Străină, Filiala „Vasile Conta“ Mărăței și Filiala „Dumitru Almaș“ Dărmănești au oferi publicului răvașe cu poezii, selectate din colecțiile bibliotecii și prezentate în limba română și în variante bilingve, pentru a celebra împreună poezia și pentru a promova importanța lecturii și a culturii.

La ora 13.30, la Filiala de Carte Străină, elevii clasei a IV-a A de la Școala Gimnazială nr. 2 Piatra-Neamț, coordonați de prof. înv. primar Mary Claudia Luca, au desfășurat un dialog al artelor: au citit și au învățat, în engleză și franceză, versuri pe care le vor ilustra printr-o lucrare artistică, evidențiind, astfel, valoarea interdisciplinară a acestei zile.

De asemenea, poezia a fost sărbătorită și la Secția de carte pentru copii & Ludoteca „Ion Creangă“. Începând cu ora 13:00, pe durata a 45 de minute, cu o pauză de 15 minute, la această secție au fost organizate trei ateliere pentru copii cu vârsta între 6 și 12 ani. La atelierul de scriere creativă, copiii au alcătuit poezii și s-au jucat cu rime și măsuri. În cadrul atelierului de lectură au fost citite poezii pentru cei mici și au fost spuse ghicitori în versuri. Nu în ultimul rând, la atelierului de creație au fost realizate propriile cărticele de poezii.

La Punctul de lectură și împrumut Speranța, copiii au recitat poezii de Mihai Eminescu și George Coșbuc.

În cadrul Filialei „Vasile Conta“ Mărăței, de la ora 14.00, expresivitatea poeziei a fost evidențiată printr-un recital de versuri în lectura elevilor de la Liceul Teologic Ortodox „Sfinții Împărați Constantin și Elena“ Piatra-Neamț, îndrumați de prof. Oana Antal.

În Secția de carte pentru adulți „Mihail Sadoveanu“, liceenii nemțeni au omagiat poezia și au transmis emoția acestei zile, prin recitaluri poetice, pe tot parcursul zilei.

Secvențe și imagini de la momentele dedicate Zilei Internaționale a Poeziei vor putea fi urmărite și în mediul online, pe site-ul Bibliotecii Județene „G.T. Kirileanu“ Neamț și pe paginile de Facebook ale compartimentelor bibliotecii.

Totodată, spațiul expozițional de la parterul Corpului A găzduiește două prezentări dedicate poeziei. Pe șevalete este montată expoziția itinerantă a Memorialului Ipotești, Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu“ care reunește grafica unicat pentru volumul bibliofil „Sonete“ de Mihai Eminescu. Ilustrațiile sunt semnate de Carmen Apetrei, Ion Atanasiu Delamare, Constantin Baciu, Laurențiu Baltă, Oana Bârleanu, Cătălin Chivu, Mihaela Clocoțan, Iulia Costache, Ovidiu Croitoru, Alexandra Darie, Elena Dogaru, Mircia Dumitrescu, Lucia Dumitrescu, Carla Duschka, Roxana Gibescu, Silvana Hristea, Adina Iancu, Mihai Ilie, Gabriel Isac, Tudor Leșanu, Cristina Mantea, Corina Marin, Maria Marin, Andrei Mâșcă, Mihai Mihail, Cristina Moise, Cristina Molnar, Iulia Morcov, Catinca Nicoară, Alexandru Niculae, Raluca Preda, Orbán Anna-Mária, Részegh Botond, Vasile Socoliul, Mircea Spătaru, Eduard Stancu, Ion Stendl, Theodora Sendl, Florin Stoiciu, Maia Șadmanova, Petru Șoșa, Cristian Țârdel, Paul Vasilescu, Bogdan Vornicu.

De asemenea, într-una dintre vitrine poate fi văzută expoziția de carte „Ziua Internațională a Poeziei“.

Ziua Internațională a Poeziei

UNESCO a adoptat pentru prima dată 21 martie drept Ziua Internațională a Poeziei, în timpul celei de-a 30-a Conferințe Generale de la Paris, în anul 1999, cu scopul de a sprijini diversitatea lingvistică prin exprimare poetică și de a crește oportunitatea ca limbile pe cale de dispariție să fie auzite.

Desfășurată în fiecare an la 21 martie, Ziua Internațională a Poeziei celebrează una dintre cele mai prețuite forme de expresie și identitate culturală și lingvistică ale umanității. Practicată de-a lungul istoriei – în fiecare cultură și pe fiecare continent – poezia vorbește despre umanitatea din noi și despre valorile comune pe care le împărtășim, transformând cele mai simple poezii într-un catalizator puternic pentru dialog și pace.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate