Ziua Imnului Național, serbată și la Piatra-Neamț. Galerie Foto

7

Vineri, 29 iulie, în Piața Tricolorului (lângă Teatrul Tineretului), a avut loc un ceremonial militar-religios (dedicat Zilei Imnului Național) la care au participat prefectul Niculina Dobrilă, președintele CJ Neamț Ionel Arsene, reprezentanţi ai instituţiilor publice deconcentrate, Primăriei Piatra Neamţ, Asociaţiei Veteranilor de Război şi Asociaţiei Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere, partidelor politice, dar și oameni simpli.

Ceremonia publică a debutat cu acordarea onorului militar și o rugăciune de binecuvântare pentru poporul român și a fost continuată de alocuţiunea prefectului Niculina Dobrilă, referitoare la sărbătorirea Zilei Imnului Național.

După alocuțiunea susținută de Niculina Dobrilă, prefectul județului Neamț, întreaga asistență a intonat Imnul Naţional al României, manifestarea fiind încheiată cu defilarea Drapelului de Luptă și a Gărzii de Onoare.

 Imnul naţional al României, „Deşteaptă-te, române!”, a însoţit simbolic marile momente din istoria modernă şi contemporană a poporului român, începând cu revoluţia paşoptistă până la Războiul de Independenţă, Primul Război Mondial, Marea Unire de la 1918, al II-lea Război Mondial, evenimentele din Decembrie 1989 sau la reperele politico-diplomatice de vârf ale parcursului euroatlantic al ţării noastre. 

La originea Imnului Național al României se află poemul patriotic „Un răsunet” de Andrei Mureșanu, publicat în numărul iunie-iulie 1848 al suplimentului „Foaie pentru minte, inimă și literatură”, pe o melodie culeasă de Anton Pann.

Simbol naţional decretat prin Constituţie, alături de drapelul tricolor, stema ţării şi sigiliul statului, Imnul Naţional însoţeşte momentele importante sau ocaziile solemne din activitatea diplomatică şi de reprezentare a României la nivel internaţional. Totodată, valoarea sa simbolică supremă reuneşte valenţele sentimentelor de solidaritate, patriotism, demnitate ale românilor de pretutindeni.

Deșteaptă-te române!” a fost interzis după instaurarea regimului comunist, timp de aproape o jumătate de secol. A fost cântat, însă, în timpul revoltei de la Brașov, din 15 noiembrie 1987 și în timpul Revoluției din decembrie 1989.

Imediat după Revoluția din decembrie 1989, „Deșteaptă-te române!” a fost ales Imn Național al României, fiind consacrat prin Constituția din 1991. 

made in neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
7 Comentarii
  1. legio spune

    Constat cu stupoare ca pe caldura aceasta, foarte multi invitati au dureri si sufera de boli de inima ,multi dintre acestia ar trebui sa puna mana la chiur , ca acolo ii doare din cauza imnului !

  2. legio spune

    Da ce voiati mai oameni buni,nu vedeti aceleasi,,triste ” figuri de fosti activisti PCR ,aceiasi ,,ghinarali” care au venit pe tancurile rusesti si se inchinau la steagul rosu bolsevic, aceiasi lovilutionari fara nici un aport sau merite (dar cu gura la tata bugetului) ,aceiasi oportunisti care nu au nimic deaface cu drapelul si festivisme,festivisme, fara numar ,fara numar . Ciolaniada in zeama ei . Nu stiu daca cerberul ADMIN nu-mi va rade comentariul (acesta ma iubeste ca sarea-n ochi) dar cel putin m-am racorit si vor mai apuca cativa sa-mi citeasca opiniile fata de aceste festivisme incolore,inoodore si insipide si nimic nu vine din inima.

  3. Cojan bruu spune

    Vali,daca esti asa breaz,vino tu si defileaza,nu sta ca un tanau la terasa…este loc pentru oricine care se crede mai brav ca soldatii aia…a sta si a te uita e simplu si usor!!!

    1. legio spune

      Foarte bine ai facut.

  4. stefan spune

    Rochita fara maneci si coafura doamnei prefect nu prea dau bine, la fel ca si costumul „italian” al d-lui presedinte Arsene.De acord cu Vali ca soldatii aia sunt niste lesinati.Ar trebui scosi la defilare si imbuibatii aia de la servicii, politie si jandarmi…

  5. Vali spune

    Cea mai lesinata ceremonie pe care am vazut-o vreodata. Nu ma aflam printre cei 6-7 pensionari, s-a intamplat sa fiu la o terasa, de unde ii observam pe tantalaii aia de soldati ca tastau mesaje cand defilau, nu erau aliniati… exact ca la stana. Penibil tare

    1. legio spune

      Da ce voiai mai mult Vali? Nu-i aveai pe oportunisti in fata nu-ti este de ajuns?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate