Ziua Arhivelor Naţionale celebrată la Muzeul de Istorie şi Arheologie din Piatra-Neamţ

0

La sediul Muzeului de Istorie şi Arheologie Piatra-Neamţ, vineri, 30 octombrie, a avut loc vernisajul expoziţiei „Publicaţii ştiinţifice, culturale şi educative aflate în Biblioteca documentară a Arhivelor Naţionale din Neamţ”, organizată cu ocazia Zilei Arhivelor Naţionale. Cei care vor trece pragul muzeului vor putea observa peste 70 de publicaţii rare din domenii diferite de activitate începând cu educaţie, învăţământ, viaţă politică şi culturală, agricultură sau religie.  Dintre lucrările cele mai vechi amintim: revista Columna lui Traian (apărută în 1870 la Bucureşti) sub direcţia lui B. P. Hasdeu, publicaţie enciclopedică de ştiinţă şi cultură având printre colaboratori personalităţi ca: Alexandru Odobescu, A.D. Xenopol, Moses Gaster, Dim. A. Sturdza, P. Ispirescu, Gr. I. Tocilescu, Aron Densuşianu sau C.D. Aricescu.  De asemenea, sunt prezente şi publicaţii cu apariţie locală dintre care menţionăm Viaţa şcolară, Apostolul, Solia, Buletinul medical sau o serie de publicaţii legate de farmacia Vorel.

Radu Gheorghe (muzeograf în cadrul Muzeului de Istorie şi Arheologie), Daniel  Pavăl (directorul Direcţiei Judeţene Neamţ a Arhivelor Naţionale) şi Nicolae Dumitraşcu (consilier superior din partea Serviciului Judeţean Neamţ al Arhivelor Naţionale) au avut scurte intervenţii înainte de deschiderea oficială a expoziţiei.

Se știe că unele dintre activitățile  Complexului Muzeal Neamţ sunt și aceste expoziții referitoare la istoria meleagurilor nemțene și nu numai. Benefica colaborare din ultimii ani dintre Complexul Muzeal și Arhivele Naționale din Județul Neamț face ca azi noi să vizionăm o expoziție cu niște lucruri care nu s-au mai făcut până la această dată, e vorba despre publicații ștințifice, culturale și educative aflate în biblioteca documentară a arhivelor nemțene, un tezaur documentar deosebit.
Am lucrat în sistemul arhivelor, peste 22 de ani și aș putea să vă spun că baza documentară aflată la Neamț, mă refer la aspectul regional a documentării arhivistice este foarte bună, noi suntem pe locul trei, după Iași și Bacău. De aceea, vreau să laud această instituție, Sistemul Arhivelor, fiindcă sunt păstrători peste veacuri a unor documente care suplinesc uneori cu foarte bună convingere unele documente lipsă, pentru că de-a lungul timpului s-au distrus multe documente cauzate de războaie sau calamități naturale,  a declarat muzeograful Radu Gheorghe.

Ziua de 31 octombrie reprezintă o zi cu totul specială pentru lucrătorii  Arhivelor Naţionale, întrucât este ziua de naştere a arhivelor statului ca instituţie centralizată. Arhivele statului ca instituţie fundamentală a statului modern român s-au înfiinţat în Moldova în 1832 şi în Valahia în 1831, odată cu intrarea în vigoare a celor două regulamente organice care reprezintă primele constituţii moderne pentru Principatele Române. Arhiva statului din Valahia a funcţionat până în 1862 sub Departamentul Dinlăuntru, aşa cum se chema atunci Departamentul de Interne, în vreme ce Arhivele Statului din Moldova au funcţionat în cadrul Departamentului Justiţiei sau a Logofeţiei Dreptăţii cum se chema după terminologia şi nomenclatorul epocii. Astfel,  în aprilie 1862 s-a dat un decret prin care s-a ordonat ca cele două instituţii să treacă la Ministerul Instrucţiunii Publice şi a Cultelor pentru a se face mai uşor unificarea lor în data de 31 octombrie a aceluiaşi an. De atunci, această zi a fost declarată Ziua Arhivelor Naţionale, a precizat Daniel Pavăl, directorul Direcţiei Judeţene Neamţ a Arhivelor Naţionale.
Totodată, directorul Daniel Pavel a profitat de această ocazie specială şi a mulţumit colectivului din Serviciul Judeţean Neamţ a Arhivelor Naţionale pentru eforturile uriaşe pe care le fac în gestionarea unui fond documentar extrem de voluminos şi care oferă servicii de calitate celor care accesează serviciile acestei instituţii.

Cuvântul de final a aparţinut lui Nicolae Dumitraşcu, consilier superior din partea Serviciului Judeţean Neamţ al Arhivelor Naţionale care a vorbit mai în amănunt despre expoziţia vernisată la Muzeul de Istorie şi Arheologie.
Ideea de bază a acestei expoziţii a fost să arătăm celor care sunt interesaţi marea diversitate de publicaţii deţinute de instituţia noastră, apoi să acoperim din punct de vedere al timpului, aproape un secol şi jumătate, cu publicaţii de început de secol XX, când are loc o adevărată explozie în ceea ce priveşte numărul şi denumirile publicaţiilor periodice apărute. O altă idee care a stat la baza organizării acestei expoziţii a fost, pe lângă diversitatea materialelor şi faptul că prin conţinutul lor aceste publicaţii se adresează tuturor categoriilor de vârstă începând de la elevi până la oameni maturi. Fiecare va găsi ceva foarte interesant în aceste publicaţii. Am urmărit să le grupăm pe domenii de activitate istorie, literatură, artă, religie, agronomie şi medicină.
Nicolae Dumitraşcu a punctat şi faptul că aceste publicaţii ar merita să fie cercetate şi să facă chiar obiectul unor studii şi comunicări.
Expoziţia, care va putea fi vizitată de public până în luna ianuarie a anului 2016, va include şi o serie de materiale tridimensionale (medalii, plachete) care completează imaginea de ansamblu.

.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate