Ziua a patra a VACANŢELOR MUZICALE 2015

0

Joi, 9 iulie, în a patra zi de festival, pe scena „Vacanţelor Muzicale” vor urca studenţii reprezentanţi ai instituţiilor de învăţământ superior muzical din ţară. Pentru ediţia de anul acesta vor veni pianista Bianca Murariu şi tenorul Sergiu Coltan de la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj, violonista Alexandra Tănase şi violoncelistul Alexandru Totan de la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, iar fagotistul Alin Dănilă va reprezenta Universitatea de Arte „George Enescu” din Iaşi.

Pianista BIANCA  MURARIU, studentă în anul II de Master la Academia de Muzică „Gheorghe Dima”  Cluj-Napoca,  clasa prof. univ. dr. Adriana Bera, este o reprezentantă de frunte a tinerei generaţii de pianişti români. Nivelul său tehnic şi interpretativ i-a adus de-a lungul anilor numeroase premii, între care cele mai valoroase sunt: Premiul I si Marele Premiu la Concursul de Tehnică Pianistică, Botoşani 2009, Premiul I la Concursul Naţional de Interpretare ”Miniatura Romantică”, Galaţi 2009, Premiul I la Olimpiada Naţională de Interpretare, Bistriţa 2010, Diplomele de Excelenţă acordate de Guvernul României (2008) şi de Asociaţia Română din Laval, Canada (2009) unde a susţinut câteva recitaluri camerale şi solo.

Aflată pe o traiectorie artistică în plină ascensiune, pianista Bianca Murariu a evoluat în compania orchestrelor simfonice ale Filarmonicilor de Stat din Botoşani, Sibiu şi Cluj-Napoca.

Remarcându-se şi ca o excelentă interpretă de muzică de cameră, a participat trei ani la rând la Concursul Naţional de Muzică de Cameră ”Duo Pianistic” din Cluj-Napoca, obţinând de fiecare dată premii importante, culminând cu Marele Premiu în anul 2013.

În anul 2015 a participat la Concursul de Interpretare a Liedului ”Ionel Perlea”, Slobozia, unde a obţinut Premiul Special ”Victoria Ştefănescu” acordat de Fundaţia ACCUMM pentru duo cameral alături, de tenorul Sergiu Coltan.

Tenorul  SERGIU COLTAN a absolvit Seminarul Teologic Ortodox Român ”Sf. Iosif Mărturisitorul” din Baia Mare (2008) şi, ulterior, Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universităţii ”Babeş Bolyai” din Cluj-Napoca. În anul 2009 a fost admis la Academia de Muzică ”Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, secţia canto, la clasa conf. univ. dr. Marius Vlad Budoiu, unde a absolvit nivelul de licenţă în 2013, iar în prezent este masterand al aceleiaşi academii, în anul II de studii. A participat la masterclass-ul pentru duo-lied, cu prof. Axel Bauni de la Universität der Künste Berlin, din cadrul Festivalului Internaţional „Sigismund Toduță” 2015, organizat de Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca.

 În anul 2013 a fost distins cu Premiul Special al Juriului în cadrul Concursului Mozart – ediţia a XX-a, Cluj-Napoca, iar în mai 2015, cu premiul II la Festivalul şi Concursul Naţional de Interpretare a Liedului “Ionel Perlea”, ediţia a XXIV-a, Slobozia.

Activitatea sa artistică cuprinde colaborări cu Opera Naţională Română din Cluj-Napoca, Opera Maghiară din Cluj-Napoca, Filarmonica “Transilvania” Cluj-Napoca, Filarmonica ”Dinu Lipatti” Satu Mare, Filarmonica „Oltenia” Craiova.

 

ALEXANDRA TĂNASE este masterand al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, la clasa de vioară a domnului conf. univ. dr. Ladislau Csendeş. A urmat studiile de licenţă sub îndrumarea lect. univ. dr. Ioana Croitoru. S-a perfecţionat  la cursuri de măiestrie cu Ida Handel şi Ronny Rogoff (în cadrul Festivalului „Sergiu Celibidache”), precum şi cu Gabriel Croitoru şi Octavian Raţiu.

Violonista Alexandra Tănase a obţinut mai multe premii naţionale. Este, din acest an, beneficiara unei burse de studii la Academia „ICONARTS”.

A susţinut recitaluri în ţară şi străinătate (Paris, Aachen).

Este preocupată de muzica contemporană, pe care o consideră o modalitate perfectă pentru diversificarea mijloacelor de expresie şi a capacităţii de comunicare.

Are o colaborare constantă cu Orchestra Filarmonicii „George Enescu” din Bucureşti.

ALEXANDRU TOTAN este student al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti. Discipol al prof. univ. dr. Marin Cazacu, provine dintr-o familie de muzicieni (mama – regretata Silvia Totan, tatăl – dirijorul Florin Totan). A început studiul violoncelului la Liceul „George Enescu” din Bucureşti sub îndrumarea lui Dan Totan (unchiul său).

Are în palmares câteva premii obţinute, dintre care amintim cele mai recente, în această primăvară, Premiul I la Concursul „Paul Constantinescu” şi Premiul II la Concursul „Drumul spre celebritate”.

Colaborează cu orchestre, precum Orchestra Română de Tineret, Camerata Regală şi cu Ansamblul „Violoncelissimo”.

A susţinut mai multe recitaluri de muzică de cameră, aceasta constituind o preocupare permanentă a tânărului muzician.

 

ALIN DĂNILĂ este student în anul IV la clasa de fagot a conf. univ. dr. Dumitru Iosub. Are la activ participări la concursuri interne şi internaţionale. Cele mai importante distincţii obţinute sunt: Premiul special al juriului la Concursul Naţional de fagot organizat de Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti (2011), Premiul I la  Concursul Internaţional de fagot de la Iaşi, ediţia I (2013).

A concertat alături de Filarmonicile „Mihail Jora” din Bacău şi „Ion Dumitrescu”, la Râmnicu Vâlcea participând la Festivalul tinerilor interpreţi, 2014.

Face parte din cvintetul „Solaris” al Universităţii de Arte „George Enescu” din Iaşi, formaţie cu care a participat la Festivalul Muzicii de cameră, Braşov (2014).

Recent a participat la Concursul pentru cursuri de orchestră organizat de Academia de muzică din Göteborg, Suedia.

Anul trecut a urcat pe scena „Vacanţelor Muzicale”, interpretând Concertul pentru fagot şi orchestră de Rossini.

Seara, de la ora 21, în Piaţa Turnului, va cânta celebra formaţie de muzică veche „Anton Pann”. Acest spectacol este gândit ca noutate în cadrul programelor artistice a Vacanţelor.

Formaţia de muzică veche „Anton Pann”

Înfiinţată în anul 2004, sub coordonarea lui Constantin Răileanu,  formaţia vocal-instrumentală de muzică veche „Anton Pann”  reuneşte o echipă de muzicieni care au în comun pasiunea pentru cultura româneasca veche şi pentru readucerea la lumină a universului sonor specific acestui spaţiu în urma cu câteva veacuri.

Strădania echipei  „Anton Pann” se concentrează pe a readuce în atenţia contemporaneităţii Formatia ANTON PANNşi, totodată, de a valorifica repertoriul întâlnit odinioară la curţile domneşti şi boiereşti româneşti, fără a ignora, însă, muzica mahalalelor şi a satelor.

Muzica propusă nu are pretenţii exhaustive, ci reprezintă o posibilă manieră de redare şi înţelegere a muzicii vechi. Aranjamentele orchestrale sunt fundamentate pe cercetare, însă accentul cade pe oglindirea ethosului vremii şi pe vitalizarea muzicii vechi, prin suflul tineresc al formaţiei. Spaţiul românesc, ca şi cel balcanic, reprezintă o zonă de confluenţă culturală şi ideologică a Orientului cu sistemele culturale ale Occidentului, fapt care se reflectă în toate laturile societăţii româneşti. Acest sincretism cultural se manifesta vizual şi auditiv, nu doar prin manifestările de ordin social, ci si prin cele artistice, de la cele stradale, până la cele organizate în cadre specifice.

Muzica propusă de  formaţia vocal-instrumentală de muzică veche „Anton Pann”  îşi are sursele în manuscrisele medievale de sorginte bizantină, otomană şi apuseană, fiind influenţată de parfumul balcanic şi impregnată de folclorul şi spiritul autohton.

Manuscrisele utilizate provin din codexurile si culegerile unor compozitori consacrati (Ioan Caianu, Dimitrie Cantemir, Petros Peloponesios, Anton Pann, I.G. Zographou Keibeli, George Ucenescu ş.a.), dar si din bibliotecile unor asezaminte si locasuri de cult.

Aranjamentele orchestrale şi conceptul sonor aparţin lui  Constantin Răileanu, fondator şi lider al formaţiei şi sunt rodul cercetărilor şi experienţei acumulate de-a lungul anilor de studiu. Instrumentele utilizate de către membrii formaţiei provin din spaţiul oriental (al-ud, saz, ney, bendir, caval, davul etc.), dar şi din spaţiul occidental (vioara, clarinetul…).

Un element important, specific formaţiei „Anton Pann”, este actualizarea şi însufleţirea muzicii vechi pentru a o face cât mai accesibilă marelui public.

Formaţia  vocal-instrumentală de muzică veche „Anton Pann”  studiază şi analizează manuscrise care au circulat pe teritoriul ţării între secolele al XIII-lea şi al XIX-lea, interpretându-le cu instrumente specifice şi menţinând forma, stilul, ornamentaţia şi ritmică originală.
Formaţia vocal-instrumentală de muzică veche „Anton Pann” este constant implicată în evenimente organizate de Institutul Cultural Turc „Yunus Emre” în România sau Ankara şi Istanbul. Formaţia a reprezentat România în cadrul mai multor festivaluri din străinătate, precum Festivalul „Dimitrie Cantemir”, organizat în cadrul Carnavalului de la Veneţia, Concertul „De la Dimitrie Cantemir, la Anton Pann” la Londra, proiectul „Zagreb Music Fusion”, proiectul „Când Bizanţul eram noi” – Bucureşti, Ziua Europei în Ankara şi Izmir, Festivalul Culturii Românesti în Krakovia şi Noaptea Muzeelor – Wroclaw. A participat, de asemenea, în festivaluri sau turnee în Bruxelles, Regio Emilia, Madrid, Navplio, Atena, Bologna, Ankara, Istanbul, Izmir, Cracovia, Wroclaw.

MUZICIENI

Constantin Răileanu – fondatorul şi liderul formaţiei. Este licenţiat în Istoria şi Filosofia Religiilor – Fenomenologie Religioasă al Facultăţii de Teologie din Bucureşti, dublu licenţiat în Muzica Bizantina şi Dirijat Cor Academic al Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti. Este Doctor în muzică la Universitatea Naţionala de Muzică din Bucureşti, coordonator Prof. Univ. Dr. Teodor Ţuţuianu. Constantin Răileanu este cercetător al muzicii vechi, de sorginte orientală. Iniţiator al formaţiei „Anton Pann”, este  compozitor,  dirijor,  solist vocal, şi  percuţionist. A susţinut peste şase sute de concerte, atât în ţară cât şi în străinătate.

Alexandru Stoica, este licenţiat în Pedagogie Muzicală şi deţine un Master în Educaţie muzicalaă contemporană la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti. Este doctorand al Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, profesor coordonator Prof. Univ. Dr. Octavian Nemescu. Este interpret la  oud,  chitară,  vioară. A participat la cursuri de măiestrie de oud, susţinute de Kyriakos Kalaitzidis şi Mehmet Bitmez. Are o experienţă concertistică de peste trei sute de concerte alături de formaţia „Anton Pann”, cu care a cântat alături de muzicieni celebri,  precum: Kiya Tabassian, Kyriakos Kalaitzidis, Neva Ozgen, Alkis Zopoglou, Ahmet Sahin, Mehmet Bitmez, Mehmet Fatih Zulfikar, Petros Papageorghiou, Fikret Karakaya, Corul Madrigal.

Andrei Zamfir  – este licenţiat al S.N.S.P.A. Bucureşti, secţia Comunicare. A optat pentru interpretarea de muzică veche din pasiune şi se implică activ în proiectele formaţiei.

Este interpret la  saz şi chitară. Şi-a perfecţionat stilul interpretativ în cadrul unor cursuri de măiestrie susţinute de  Alkis Zopoglou, Mehmet Bitmez. Are o experienţă concertistică de peste trei sute de concerte alături de formaţia „Anton Pann”, cântând alături de numeroşi muzicieni celebri.

Ghassan Bouz, muzician libanez, specializat în  percuţie tradiţională orientală şi jazz. A susţinut peste cinci sute concerte alături de formaţii de jazz, de formaţii de muzică tradiţională orientală şi împreună cu formaţia „Anton Pann”.

Sabin Penea este licenţiat al Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti, secţia Vioară, clasa profesor Gabriel Croitoru. Deţine un Master în cadrul F.I.M. al U.N.M.B., secţia  Vioară solo, clasa maestrului Gabriel Croitoru. A participat la cursuri de măiestrie susţinute de Simeon Yaroshevici, prof. la Conservatorul Naţional din Tel Aviv (Israel), Andrei Gavrilovici, prof. la Conservatorul Naţional din Berna (Elvetia), Ştefan Gheorghiu, profesor la Conservatorul Naţional „Ciprian Porumbescu” Bucureşti. L-a asistat Sir Neville Marriner, ca vioara I în cadrul master-class-ului de orchestră din Russe (Bulgaria), sub îndrumarea lui Erich Schagerl, concert-maestru al Wiener Philharmoniker.  Are o experienţă concertistică de peste cinci sute de concerte. Prestaţia sa profesională a fost recompensată cu numeroase premii şi distincţii.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate