Zilele „Ion Creanga”

0

A 41-a editie a Zilelor „Ion Creanga” are loc la sfarsitul acestei saptamani in Piatra Neamt, Humulesti si Targu Neamt.

Vineri, 10 decembrie 2010, la Piatra Neamt, intre orele 17-19, la sediul Complexului Muzeal Judetean Neamt a avut loc Simpozionul „Redescoperirea lui Ion Creanga”, la care au  participat membri ai USR – Reprezentanta Neamt, dintre care ii amintim pe Emil Nicolae, Adrian Alui Gheorghe, Vasile Baghiu si altii. De asemenea, evenimentul a fost marcat si de lansarea numarului 4 al revistei  de cultura, “Conta”, editata de Directia pentru Cultura si Patrimoniu Cultural National a Judetului Neamt si Consiliul Judetean Neamt, sub egida Uniunii Scriitorilor din Romania.

Scopul Simpozionului a fost, dupa cum ii spune si numele, acela al redescoperirii lui Creanga. Asadar, Creanga a fost redescoperit la Piatra Neamt, pe langa membrii USR-filiala Neamt, si de profesorii Cretu si Parascan de la Universitatea “Al.I. Cuza”, Iasi, respectiv Universitatea de la Bacau. Acestia l-au abordat pe Creanga din punctul de vedere al scriitorului Creanga, a carui opera descrie, asa cum spunea Calinescu, “universul copilariei copilului universal”. S-a discutat despre clasicitatea operei lui Creanga, specificul limbii folosite, acel spectacol verbal caracterizat de o „bulimie de cuvinte”. Emil Nicolae si Rocsana Josanu l-au abordat pe Creanga din punctul de vedere al muzeografilor, pentru ca profesorul Parascan  sa incheie discutia cu imaginea omului Ion Creanga.

Sambata, intre orele 9-10, la Biserica „Sf. Nicolae”, Humulesti, a avut loc slujba de pomenire a scriitorului si familiei sale. Intre orele 10-12, s-a desfasurat un pelerinaj la Casa Memoriala „Ion Creanga”. De asemenea, a avut loc un spectacol de datini si obiceiuri de iarna sustinut de elevii Scolii generale „Ion Creanga” Humulesti si ai Liceului Economic „Vasile Conta”, Tg. Neamt.

Intre orele 14-18, la Sala de sedinte a CL Tg. Neamt, a fost prezentat filmul documentar „Timpul lui Creanga” si a avut loc  simpozionul „Contributia lui Ion Creanga la didactica romaneasca”.

In sfarsit, duminica, 12 decembrie, intre orele 9-15 va avea loc excursia pe traseul  Targu Neamt – Manastirea Neamt – Pipirig – Poiana Teiului – Brosteni.

Aici puteti vizualiza o panorama a casei memoriale „Ion Creanga” de la Humulesti.

Creanga este greu de descoperit, dar si de redescoperit. Initiativa de a promova universul operei lui Creanga a declansat abordarea mai multor coordonate ale acestui personaj al culturii romanesti: scriitorul Creanga, diaconul Creanga si invatatorul Creanga. Probabil ca fiecare dintre noi ne regasim mai mult sau mai putin in Amintiri din copilarie, insa cert este ca spiritul lui Creanga dainuie si acum, este viu, iar textul scrierilor sale este la fel de savuros si plin de umor ca si acum 150 de ani.

M.I.

whatsapp

aplicatie android ziar neamt

disclaimer ziarpiatraneamt.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest site folosește cookies. Navigarea în site presupune acceptarea implicită a politicii de confidențialitate. Accept Citește mai mult

Politica de confidențialitate